Word jij brandweervrijwilliger?

Werken als vrijwilliger bij de brandweer combineren met je baan

Of je nu letterlijk een mensenleven redt of een dier in nood helpt, bij de brandweer ben je elke keer weer iemands held. Je helpt steeds weer anderen, en of je daar nu mee te koop loopt of niet, in bijna iedereen schuilt zo’n held. Ook in jou en wellicht meer dan je denkt. Want als vrijwilliger werken bij de brandweer is goed te combineren met je baan. Zo kun je als brandweervrijwilliger ook fulltime docent, ict-er, automonteur, huisvrouw/-man of directeur zijn.

Een brandweervrijwilliger is…

Een brandweerprofessional. Je opleiding is namelijk gelijk aan die van de beroepsbrandweer. Het verschil met je beroepscollega’s is dat zij een dagtaak hebben aan het brandweerwerk. Jij wordt als vrijwilliger opgeroepen wanneer dat nodig is. Je moet je dus vrij kunnen maken om op onverwachte momenten uit te rukken. Als brandweervrijwilliger kom je niet alleen in actie bij brand, maar ook bij verkeersongevallen, het redden van dieren, stormschade en tal van andere soorten incidenten.

  • Wat betekent het om vrijwilliger te zijn?

    Brandweermensen, beroeps en vrijwillig, zijn mannen en vrouwen uit alle lagen van de bevolking. Mensen met verschillende achtergronden die zich betrokken voelen bij hun samenleving en die zich daar op een positieve manier voor willen inzetten.

    Selectie

    De brandweer stelt eisen aan lichamelijke conditie, opleiding en geoefendheid. Na je aanmelding wordt er gekeken of je voldoet aan de basiseisen.

    Beschikbaarheid

    Na toetreding tot het korps wordt er op je gerekend. Niet alleen door je collega’s, maar vooral ook door de burgers. Als vrijwilliger bij de brandweer ben je gedurende een bepaalde periode per maand oproepbaar en beschikbaar.

    Als de pager gaat

    Als vrijwilliger word je bij een alarmering opgeroepen via een pager. Vervolgens kom je bij de meeste posten naar de kazerne om uit te rukken. De woon- en werkafstand kan dan natuurlijk niet te groot zijn.

    Kazernediensten

    In sommige plaatsen wordt er met roosters gewerkt en draaien de vrijwilligers wacht- en slaapdiensten op de kazerne. Het kan ook zijn dat je kazernediensten draait en ’s nachts of in het weekend op de kazerne blijft om uit te rukken, te eten, te oefenen, te sporten en te slapen.

    Overweging

    De meeste vrijwilligers hebben naast het brandweerwerk een fulltime baan. Het is daarom belangrijk om de keuze om vrijwilliger te worden vooraf goed te overwegen. De directe omgeving moet achter jouw beslissing staan, óók de werkgever. In de meeste gevallen ben je tijdens je werk namelijk oproepbaar.

  • Wie zoeken we?

    • Gezonde mannen en vrouwen vanaf 18 jaar
    • Je woont en/of werkt in de buurt van de post waarvoor we werven
    • Een specifieke opleiding is niet nodig; enig technisch inzicht komt van pas
    • Je bent sportief, stressbestendig en praktisch ingesteld
    • Je hebt geen last van hoogte- en engtevrees
    • Verstandige mensen met doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel
    • Mannen en vrouwen die deel uit willen maken van een hecht team met collega’s waarop je blindelings kunt vertrouwen
    • Minimaal een VMBO-diploma
    • Minimale lengte van 1.65 meter
    • Bereid om de benodigde landelijk erkende brandweerdiploma’s te behalen
    • Goede beheersing van de Nederlandse taal
    • Je bent flexibel; je kunt namelijk op onverwachte momenten opgeroepen worden
    • Je bent enthousiast over het brandweervak.

    N.B. Er kunnen verschillen zijn per regio. Raadpleeg daarom altijd de brandweer in jouw woonplaats!

  • Hoe zit het met je huidige baan?

    Zoals de meeste vrijwillige brandweercollega’s kun je naast je baan als bijvoorbeeld accountant, winkelmedewerker of elektromonteur ook inzetbaar zijn voor de brandweer. Je gaat gewoon naar je werk, maar zodra er een incident voor jouw kazerne is, word je opgepiept en ga je direct naar de brandweerkazerne. Daar  trek je je bluskleding aan en vertrek je in een brandweerwagen (tankautospuit) met spoed naar het incident om met elkaar hulp te bieden.

    Je werkgever heeft ook voordeel van jou als vrijwillige brandweer. Bedrijven zijn verplicht om bedrijfshulpverleners (BHV) op te leiden, en als brandweerman/vrouw leer je dat allemaal in de opleiding. Daarnaast heeft je werkgever met jou iemand met extra kennis en oog voor veiligheid in dienst. Een win-winsituatie voor beide partijen

  • Voor de werkgever

    Opleiden en oefenen

    Om als vrijwilliger aan de slag te kunnen gaan, leidt de brandweer iedereen op tot Manschap. Deze basis brandweeropleiding volgt uw werknemer in de avonduren en/of de weekenden.
    Daarnaast zijn alle vrijwilligers éénmaal per week te vinden op de kazerne voor een oefenavond, waar de diverse aspecten van het brandweervak worden beoefend. In de regel vindt opleiden en oefenen dus in de avonduren en weekenden plaats.

    Arbeidstijden wetgeving

    Het is belangrijk om te weten dat de werkzaamheden die verricht worden als vrijwilliger bij de brandweer ook als arbeidstijd worden aangemerkt. De vrijwilliger wordt bij indiensttreding geïnformeerd over de arbeidstijdenwet en het arbeidstijdenbesluit. Op basis
    van de informatie van de brandweervrijwilliger kunnen zowel de hoofdwerkgever als de brandweerleiding de werktijden van de brandweervrijwilliger goed registreren.
    Wij streven ernaar om samen met de vrijwilliger de werkzaamheden zo in te richten, dat je hier als werkgever zo min mogelijk mee wordt geconfronteerd. Mocht je toch tegen problemen aanlopen dan kunt je altijd contact opnemen met een van de teamleiders Brandweerzorg.

    Vergoeding en afwezigheid

    Vrijwilligers ontvangen voor hun werkzaamheden jaarlijks een vergoeding. Ook krijgt de vrijwilliger een vergoeding per uur voor gemaakte uren bij alarmering en voor uren die worden besteed aan opleiden en oefenen. Ook voor het werken in kazernediensten zijn
    vergoedingen vastgesteld. U bepaalt zelf of u afspraken
    wilt maken met uw werknemer over zijn/haar afwezigheid en de vergoeding die daar tegenover staat.

    N.B. De regels en afspraken kunnen per regio verschillen. Neem voor vragen daarom altijd contact op met de teamleiders Brandweerzorg van de brandweer in uw woonplaats/regio.

  • Werken in jouw regio

    Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden in jouw regio? Hier vind je een lijst met linkjes naar de ‘Werken bij’ pagina’s van de brandweerregio’s. Staat jouw regio er niet bij? Kijk dan op de pagina Vacatures.

Een brandweervrijwilliger krijgt:

Een uitdagende baan

Als vrijwilliger maak je deel uit van een team van professionele collega’s waarop je kunt bouwen en waarmee je een belangrijke bijdrage levert aan de samenleving. Je maakt omstandigheden mee die niet alledaags zijn. Je werkt samen aan de veiligheid in jouw buurt.

Een uitstekende brandweeropleiding

De basisopleiding voor vrijwilliger bij de brandweer kun je tijdens avonduren, maar ook overdag volgen. Naast het theoretische deel doe je ook veel praktijkervaring op tijdens de wekelijkse oefenavond en de uitrukken. Ook ga je jaarlijks één dag oefenen en trainen bij een realistisch oefencentrum. Je krijgt tijdens de opleiding een persoonlijke leerwerkplekbegeleider. Als je klaar bent met je opleiding, kan je bij je andere baan ook worden ingezet als BHV’er.

Een marktconforme vergoeding

Als vrijwilliger krijg je een vaste jaarvergoeding voor je werk bij de brandweer. Daarnaast ontvang je een specifieke uurvergoeding voor uitrukken, oefeningen en opleidingen. Wij zorgen ervoor dat je tijdens je brandweerwerk en je opleiding goed verzekerd bent.

Brandweervrouw iets voor jou

‘Ons beroep lijkt aan de buitenkant misschien op een mannenberoep. Maar niets is minder waar. Het brandweervak, zowel warm én koud als beroeps én vrijwillig, is een uitdagend en mooi vak. Oók voor vrouwen. Sterker nog, we hebben juist vrouwen nodig, want zij zorgen voor diversiteit en verandering.’ Om het brandweervak te promoten bij vrouwen maakte het netwerk Brandweervrouwen een wervende video waarin brandweercollega’s Rachel, Cindy en Claudia vol trots vertellen over ons mooie vak. Claudia Prins, voorzitter van het netwerk Brandweervrouwen vertelt over het nut en de noodzaak van meer vrouwen bij de brandweer.

De brandweer is er 24/7 en is er voor iedereen. We staan midden in de samenleving. Het is dan ook van groot belang dat wij verbinding hebben en houden met iedereen. Dat vraagt om een divers personeelsbestand. Kom jij ons als vrijwilliger versterken?

Wij zoeken versterking. Bekijk onze vacatures!

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box