Sophie is 24/7 ON FIRE

Hoe past Brandweer Twente in jouw wereld?

Sophie weet precies wat ze wil: het avontuur opzoeken, grenzen verleggen en een steentje bijdragen aan de maatschappij. Naast haar werk als arts volgt ze sinds eind 2019 ook de opleiding tot vrijwillige brandweervrouw bij het brandweerkorps in Diepenheim. Te veel hooi op de vork? Onzin! Als je iets maar graag genoeg wilt, ga je vanzelf in mogelijkheden denken.

Mensen helpen

Als kind wist ik nog niet wat ik wilde worden. Een baan als huisarts kwam pas bij me op toen ik in de zesde klas van het vwo zat. Ik wil heel graag mijn kennis en kunde inzetten om mensen te helpen bij een gezond en gelukkig leven. Eind november rond ik de specialisatie tot huisarts af en ga ik aan de slag bij verschillende huisartspraktijken. Puur om te ontdekken welke manier van werken en welk type patiënten het beste bij me passen. Daarna zou ik een eigen praktijk willen runnen in Twente.

Het aangewakkerde vuurtje

Als kind droomde ik er al wél van om brandweervrouw te worden. Altijd lekker in actie zijn. Praktisch bezig. Met je handen aan het werk. Inwoners redden. Toch zag ook ik net als vele anderen in mijn omgeving vooral beren op de weg. Want hoe combineer je een baan met je werkzaamheden bij de brandweer? Na mijn studie Geneeskunde in Nijmegen verhuisde ik naar Diepenheim en ging ik op voetbal. Daar sprak ik iemand die betrokken was bij de brandweer en dat wakkerde bij mij het vuurtje weer aan. De kazernecoördinator kreeg lucht van mijn interesse en kwam direct naar de voetbalkantine. We spraken erover, ik kreeg een informatiebrochure, ging naar de informatiedag en vlak daarna heb ik me aangemeld voor de opleiding tot vrijwillig brandweervrouw.

De opleiding

Inmiddels heb ik er al zo’n twee jaar opzitten. Na de introductieperiode volgde ik de module Brandbestrijding. Haal je na die module het examen, dan mag je volwaardig uitrukken voor incidenten van het type ‘Brand’ en ga je als actief teamlid mee op de brandweerwagen, die wij tankautospuit of kortweg TS noemen. Op dit moment ben ik bezig met de module Technische Hulpverlening en Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen. Een hele mond vol, ja. Bij het onderdeel Technische Hulpverlening leer je bijvoorbeeld hoe je beknelde personen bij een auto-ongeval kunt bevrijden. Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen gaat onder andere over het handelen bij gaslekkages of een vondst van drugsafval. Mijn opleiding duurt nog een half jaar. Dan ben ik klaar!

“Mijn vriend weet dat ik als vrijwillige brandweervrouw een steentje wil en kan bijdragen aan de maatschappij.”
– Sophie, vrijwilliger in opleiding

Elkaar aanvullen

Wat ik heel mooi vind, is dat de 20 manschappen van brandweerkorps Diepenheim echt als een team opereren, waardoor we ons in acute situaties weten te redden. Volgens mij komt dat omdat we elkaar goed aanvullen. Zelf ben ik dankzij mijn werk als arts medisch onderlegd, wat me kan helpen bij de hulpverlening. Er zitten agrariërs in mijn korps die juist heel goed kunnen omgaan met dieren in nood. En ik heb collega’s in het korps die veel kennis hebben op het gebied van techniek, auto’s of bouwconstructies. Als team hebben we super veel expertise in huis en daardoor leer ik elke keer weer wat bij. Ik zie mijn rol als vrijwillig brandweervrouw ook echt als een bijdrage in mijn persoonlijke ontwikkeling.

In harmonie met het thuisfront

Toen ik me aanmeldde voor de opleiding tot vrijwilliger was ik nog vrijgezel. Inmiddels woon ik net een maand samen met mijn vriend. Hij weet niet anders dan dat ik naast mijn werk als arts met een pieper rondloop. De rol van vrijwillige brandweervrouw hoort onlosmakelijk bij mij. Natuurlijk komt het voor dat mijn vriend ’s nachts wakker wordt omdat mijn pieper gaat. Of dat ik plotseling weg moet als we net samen op de bank zitten. Hoe lang ik dan weg ben verschilt. Soms een half uur. Soms vijf uur. Mijn vriend respecteert dat. Hij weet dat ik op deze manier een steentje wil en kan bijdragen aan de maatschappij.

Doorzettingsvermogen

Net als bijna alle brandweerkorpsen hebben we ook in Diepenheim door uitstroom geregeld nieuwe vrijwilligers nodig. Ik denk dat ik met mijn enthousiasme anderen kan overtuigen. Want je leert onder andere branden te blussen en levensreddend te handelen. En je verlegt je grenzen. Wat ervoor nodig is om brandweerman of brandweervrouw te worden? Je moet fysiek en mentaal fit zijn, doorzettingsvermogen hebben en je in willen zetten voor de mensen in je stad of dorp. Voldoe je aan deze voorwaarden, dan heb je de kans om ook aan het brandweeravontuur te beginnen! Ik ben in ieder geval superblij dat ik de keuze heb gemaakt.

Bezoek de pagina Lees ook de ervaringsverhalen van Brian, Tony, Mariska, Bjarne, Jorieke en Hans >
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box