We nemen jullie een dag mee in het leven van collega René. Hij is oefencoördinator binnen Team Opleiden & Oefenen. Onder zijn verantwoordelijkheid vallen de kazernes van Tubbergen en Weerselo.
‘Sinds een jaar heb ik een jachthond, een heel mooi beestje dat veel aandacht verdient! Ik begin de dag dan ook met het uitlaten van Senna. Doe ik dat niet…dan kan ze haar energie niet kwijt en breekt ze me alles af!’
Mijn werkdag start meestal rond deze tijd. Ik begin op de kazerne in Tubbergen met een aantal voorbereidingen voor de oefeningen van vanavond. Er staat een oefening in Tubbergen op het programma. Ik registreer alle aanwezigen in de vergoedingenapp, van oefenleiding tot vrijwilligers, zodat iedereen na de oefening een vergoeding ontvangt. En tijdens de coronaperiode oefent elke ploeg ook weer in twee groepen, dus van 18.45 tot 20.15 uur en van 20.15 tot 21.45 uur.
Ik neem de laatste dingen met de oefenleider door, zodat de oefening voor vanavond goed verloopt. Hebben we al het nodige materiaal geregeld? Voor vanavond staat een oefening met de koetakel van Tubbergen op programma. De koetakel is een specialisme binnen Tubbergen die kan ondersteunen bij incidenten met grote dieren. Iedereen binnen Tubbergen heeft dit specialisme, dus het moet dan ook beoefend worden. Onderdeel van deze oefening is bijvoorbeeld het maken en aanleggen van een halster. Ik heb alvast een neppe koe geregeld, zodat we in de praktijk kunnen oefenen.
Naast de oefening met de koetakel heeft een andere groep binnen de kazerne een Technische Hulpverleningsoefening (THV). We bootsen een aanrijding tussen een voertuig en een fietser na. Zowel de personen in de auto als op de fiets zitten bekneld. Hiervoor moet nog wel het nodige geregeld worden in de loop van deze dag. We proberen een oefening altijd iets extra’s te geven, maar dat kost tijd.
Tussendoor kijk ik het oefenprogramma van Weerselo nog even door. Ze oefenen morgen, even zien of ik nog ergens aan moet denken. Ik bedenk me dat ik de sleutel van het hek nog moet regelen. We werken samen met het oude Cluster Noord Oost en Glanerbrug, een samenwerking die er voor de regionalisering ook was. Alle oefencoördinatoren hebben eigen inbreng in het oefenprogramma en die oefeningen gebruiken we weer van elkaar. We hebben geconstateerd dat deze samenwerking goed werkt. We gaan voor kwaliteit.
Tijd om rustig te lunchen is er vandaag niet. Ik eet mijn boterham in de auto op. Aan de oefening van vanavond gaat een hele logistieke planning vooraf. Ik rij naar Ootmarsum, daar moet een rookmachine naar toe. Vanuit Ootmarsum neem ik een redschuit mee voor de oefenavond in Weerselo. Ondertussen breng ik Harald (oefencoördinator Ootmarsum) naar Oldenzaal, zodat hij vanaf daar de oefentankautospuit samen met Tom (instructeur werken op hoogte) naar Weerselo kan brengen. We beoordelen in Weerselo de oefening op veiligheid, de kerktoren staat namelijk in de stijgers. Vervolgens rijd ik terug naar Tubbergen.
De auto voor de THV-oefening staat al sinds vorige week bij de kazerne. Vanavond wordt er bij de werf geoefend. De auto moet daar dus naar toe worden gebracht. Bij de werf zorgen ze dat de auto met de oefenpop erin zo in elkaar wordt gedrukt, dat het een realistische situatie lijkt. De brandweer moet goed nadenken over hoe ze de slachtoffers uit hun benarde positie kunnen bevrijden.
Nadat ik thuis wat heb gegeten ga ik tegen 18.15 uur weer naar de kazerne, want over een half uur start te oefening. We hebben ons best gedaan om er weer voor alle korpsleden een leerzame en interessante avond van te maken.