We doen meer dan alleen blussen. Achter de schermen hebben we veel medewerkers die ervoor zorgen dat onze brandweermensen veilig hun werk kunnen doen. Eén van die mensen is Jolanda Frühling (55).
Jolanda is sinds 2003 in dienst. Eerst als combi-medewerker bij de toenmalige Brandweer Hengelo, wat sinds de regionalisering in 2013 onderdeel is van Veiligheidsregio Twente en Brandweer Twente is geworden.
Tot 2019 droeg Jolanda haar steentje bij in de repressie. Daar wordt gewerkt volgens een 11-uurs rooster met diensten van 7.00 tot 18.00 uur. Nu werkt ze als medewerker Salaris en Vergoedingen bij de brandweer. ‘Samen met mijn collega’s van team Salaris en Vergoedingen verwerken we alle vergoedingen van vrijwilligers in het Veiligheidspaspoort (VP). Voor al onze vaste medewerkers verwerken wij de salarissen, overwerk en kilometerdeclaraties. Daarnaast ben ik functioneel beheerder van het Veiligheidspaspoort en onlangs ook ingeschakeld om een bijdrage te leveren aan het inrichten van ons nieuwe personeelsinformatiesysteem van AFAS. Ook sta ik met enige regelmaat in de rol als testleider of -assistent op de PPMO-baan, waar onder andere de fitheid van brandweermannen en – vrouwen wordt getest. Tot slot maak ik deel uit van ons GCO-team: Georganiseerde Collegiale Ondersteuning. We bieden daar de mogelijkheid om na afloop van een incident ervaringen met elkaar te delen’, somt Jolanda haar activiteiten bij Brandweer Twente op.
‘Ik ervaar Brandweer Twente als een dynamische, complexe en behulpzame organisatie die op alle vlakken altijd paraat staat’, aldus Jolanda. ‘De diversiteit aan werkzaamheden maakt het werken hier zo leuk! Hoewel het werk op de PPMO-baan voor haar altijd favoriet zal zijn, bezorgt de inrichting van het nieuwe personeelsinformatiesysteem Jolanda de meeste energie. ‘Alle gegevens die in ons huidige systeem staan zet ik zo goed mogelijk over naar het nieuwe systeem.’
Elke werkdag stapt ze omstreeks 7.00 uur op de fiets naar kazerne Spaansland in Enschede. Vroeg, maar ze is niet anders gewend. ‘Rond 7.30 uur begin ik altijd aan mijn werkdag. Terwijl mijn computer opstart pak ik een bakkie koffie. Na het verwerken van binnengekomen e-mails en het doornemen van mijn agenda ga ik aan de slag met mijn reguliere werkzaamheden. Op dit moment zijn dat heel veel online workshops, inrichtings- en opleidingsdagen voor AFAS. Een uur of twaalf lunch ik altijd. Gedurende de dag krijg ik regelmatig telefoontjes van collega’s die allerlei vragen hebben. Tegen 17.00 wordt het tijd om af te sluiten en weer naar huis te fietsen.’