Vuurwerk is feestelijk en mooi om naar te kijken, maar tijdens elke jaarwisseling raken veel volwassenen en kinderen gewond door vuurwerk. En daarbij loopt niet alleen degene die vuurwerk afsteekt risico, maar ook toeschouwers.
Naast het veilig afsteken van vuurwerk vragen we ook extra aandacht voor het uittrappen van siervuurwerk, waar ook ieder jaar weer veel kinderen gewond door raken.
Op de verpakking van goedgekeurd vuurwerk staat in het Nederlands:
Het vuurwerk categorie F1 (F1-vuurwerk) mag het hele jaar door worden gekocht en afgestoken vanaf een leeftijd van 12 jaar of ouder. Het gaat dan om het zogenaamde fop en schertsvuurwerk (o.a. sterretjes, kleine fonteinen en knalerwten).
Het zwaardere vuurwerk (F2-vuurwerk) mag pas vanaf 16 jaar en ouder op de aangegeven data bij een vuurwerkwinkel worden gekocht. Het afsteken ervan mag op 31 december vanaf 18 uur ’s avonds tot 1 januari 02.00 uur in de ochtend. Het gaat dan om de showboxen, compounds en fonteinen.
In vuurwerkvrije zones mag géén vuurwerk worden afgestoken!
Voorlichting over vuurwerk is belangrijk. Met het gratis lespakket 4vuurwerkveilig, maak je leerlingen van groep 7-8 bewust van de gevaren van vuurwerk en geef je ze tips voor een veilige jaarwisseling.
Het afsteken van een sterretje lijkt onschuldig, maar niets is minder waar: 47% van de jonge vuurwerkslachtoffers raakte afgelopen jaar gewond door F1-vuurwerk, de categorie waar de bekende sterretjes onder vallen. F1-vuurwerk is mede daarom verboden voor kinderen onder de 12 jaar.
Bezoek de pagina Ga naar 4VuurwerkVeilig
Klaar met afsteken? Ruim dan de rommel op. Laat geen vuurwerk op straat liggen. En helemaal geen vuurwerk dat niet is afgegaan.
Maak vuurwerk onschadelijk door het in water te dompelen of gooi er een emmer water over.
Ruim vuurwerkafval, nadat je het onschadelijk hebt gemaakt, meteen op. Je kunt het gewoon bij het huisvuil doen.
Wil je van je nog niet afgestoken vuurwerk af? Laat dit dan niet onder je bed of in je schuur liggen.
Zorg voor een veilige omgeving en benader je lokale milieustraat voor het onschadelijk maken en inleveren van het vuurwerk.
Als het gaat over het afsteken van categorie F1 vuurwerk dan is 4vuurwerkveilig hét vuurwerklespakket voor de basisscholen. Het lespakket maakt leerlingen van groep 7 en 8 op een leuke manier bewust van de gevaren van vuurwerk en helpt daarmee gevaarlijke situaties te voorkomen.
Naast veiligheidstips bevat het lespakket experimenten en filmpjes om onderwerpen als groepsdruk of het leven met een vuurwerkhandicap in de klas te bespreken. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden kan er één les worden gegeven of kan de materie worden verspreid over meerdere lessen. Je kiest zelf welke onderdelen, hoe lang en wanneer je ze onderwijst.
Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde geknal zorgt voor veel gezelligheid en plezier tijdens de jaarwisseling. Maar wil je het gezellig houden? Schiet dan vooral veilig en zorg dat er altijd een Bewust Oplettende CarbidKnaller (BOCK) aanwezig is die op de hoogte is van dé vijf tips voor veilig carbidschieten.
Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we veilig carbid kunnen schieten.
Let op: carbidschieten is niet in iedere gemeente toegestaan. Informeer bij jouw gemeente naar de regels.
Kijk voor meer informatie op www.wieisdebock.nl