De eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien traditioneel de sirenes (ook wel luchtalarm genoemd) in Nederland. Ze worden dan getest en klinken door het hele land. Het geluid moet overal hoorbaar zijn. Toch zal je gemerkt hebben dat de totaal 4278 sirenes niet altijd precies om 12.00 uur afgaan. De sirenes worden handmatig (op een computerscherm) geactiveerd door een medewerker op de 112 centrale in de regio. Je kunt je klok er daarom niet op gelijkzetten.
Een incident, ongeluk of dreiging komt meestal onverwachts en daarom blijft het handwerk om de sirenes te laten loeien. Daarom is ook de test op elke eerste maandag van de maand handwerk. Via de computer worden de locaties waar de sirene te horen moet zijn, geselecteerd door de centralist op de meldkamer. Om 12.00 uur wordt er op de knop op het computerscherm geklikt en klinken overal de sirenes. Natuurlijk is het een sport om precies om 12.00 uur op de knop te klikken, maar dat lukt niet altijd.
Als je binnen in een gebouw was, is het mogelijk dat je de sirene niet of niet goed hoort. Binnen kan het geluid beïnvloed worden door omgevingsgeluiden of geïsoleerde ramen, waardoor de de sirenes minder goed hoorbaar zijn. De sirenes zijn bedoeld om mensen die buiten zijn te waarschuwen om naar binnen te gaan. De sirenes zijn de enige manier om te waarschuwen, maar alarmeren we bij dreiging ook via sociale media, televisiezenders, websites en NL-Alert.
Hoor je de sirene bij jou in de buurt tijdens de maandelijkse test niet? Meld dit via het formulier onder aan deze pagina.
Op denkvooruit.nl vind je ook informatie over dit onderwerp.
"(Verplicht)" geeft vereiste velden aan