Tips: Op en aan je woning

Geniet jij ook zo van wonen in de natuur? Voorkom brand met deze simpele tips tijdens het klussen aan of rondom jouw woning.

  • Maak daken en dakgoten schoon

    Maak daken en dakgoten minimaal twee keer per jaar schoon (in het voorjaar en najaar). Dode bladeren en takken die op je dak of in je dakgoot liggen zijn brandbaar. Door weersinvloeden zoals zon drogen deze bladeren en takken snel uit. Bij (overspringende) vonken kan dit makkelijk leiden tot een brand. Ons advies is daarom om daken en dakgoten ook tijdens droge periodes schoon te maken.

  • Let op objecten aan of dicht bij je woning of vakantieverblijf

    Heb je een schoorsteen op je woning of vakantieverblijf? Zorg dan dat je het schoorsteenkanaal veegt en dat je een vonkenvanger plaatst op je schoorsteen. Ons advies is minimaal 2 keer per jaar. Het vegen van je schoorsteen en de vonkenvanger helpt om de kans op een schoorsteenbrand te verkleinen.

    Staat er bijvoorbeeld een houtsopslag tegen je (vakantie)woning? Dat kan brandgevaarlijk zijn en daarom wil je die liever niet te dicht bij je woning of vakantieverblijf hebben in geval van een brand.

    Als het kan, vervang vegetatie voor minder brandbare vegetatie. Zorg voor een afstand van 3 tot 5 meter tussen vegetatie en object.

    Heb je een propaantank? Zorg dat er geen brandbare vegetatie te dicht bij de tank staat. Ons advies is minstens 5 meter afstand.

  • Snoei takken en brandbare begroeiing en ruim het snoeiafval op

    Dode bladeren en takken die in je tuin liggen zijn brandbaar. Bij overspringende vonken kan dit makkelijk leiden tot een brand. Ons advies is daarom om jouw tuin schoon van tuinafval te houden en tijdens droge periodes vaker op te ruimen.

    Snoei takken die voor jouw gevoel hoog hangen ook terug. Zorg ervoor dat hulpdiensten eronderdoor kunnen. Er is veel te zeggen voor iets hoger gras vanuit ecologisch oogpunt. Vanuit brandveiligheid adviseren wij om tijdens droge periodes jouw gazon kort te houden en het grasafval op te ruimen.

  • Vervang brandbare begroeiing in jouw tuin voor minder brandbare soorten

    Coniferen en naaldbomen zijn zeer brandbaar. Minder brandbare soorten zijn de loofhoudende bomen en struiken zoals de berk, beuk, eik, esdoorn, kastanje, populier en walnoot.

    In droge periodes wordt minder brandbare begroeiing brandbaarder. Ook de leeftijd van de begroeiing is van belang. Hoe ouder een boom is, hoe groter de kans dat er dode takken in de boom hangen en de brandbaarheid toeneemt.

    Ga je jouw tuin opnieuw inrichten? Plaats liever geen naaldbomen. Wil je toch naaldbomen, plaats deze dan op minimaal 10 meter afstand van jouw gebouwen.

    Naast onbrandbare materialen zijn stenen en grind een goed hulpmiddel om te gebruiken. In geval van een brand zal dit materiaal helpen om de brand (minder) snel te verplaatsen. Een inrit of pad is een zone die bij gebruik van de juiste materialen een goed hulpmiddel is. Hier staat dan geen begroeiing of materiaal dat makkelijk brandbaar is. Wellicht kun je bij de inrichting van je tuin hier rekening mee houden.

  • Plaats de barbecue of vuurplek op een verharde ondergrond

    Een andere tip is om de open vuurplek of BBQ te plaatsen op een verharde (bv. stenen) ondergrond. Creëer ‘stoplijnen’ (een brandvrije plek) met onbrandbare materialen rond jouw barbecue of vuurplaats. Een ‘stoplijn’ is een scheidslijn of zone die maakt dat een brand daar minder snel kan uitbreiden. Met andere woorden: die helpen een brand te stoppen.

  • Haal verdroogde planten en takken (onder bomen) en hagen weg

    Dode bladeren en takken die in je tuin liggen zijn brandbaar. Bij (overspringende) vonken kan dit makkelijk leiden tot een brand. Ons advies is daarom om jouw tuin schoon van tuinafval te houden en tijdens droge periodes vaker op te ruimen.

  • Houd jouw huisnummer zichtbaar

    Wanneer de hulpdiensten gealarmeerd zijn komen zij met spoed naar jou of de doorgegeven locatie toe. Je kunt je vast wel voorstellen dat het huisnummer goed en snel zichtbaar moet zijn. Houd daarom altijd het huisnummerpaaltje in de berm vrij van begroeiing, maar ook het huisnummer aan jouw woning moet goed zichtbaar zijn. Dat versnelt de hulpverlening.

  • Blijf bereikbaar! Roosters, bruggen en inritten

    Een brandweerauto heeft een breedte van minimaal 3.5 meter en een hoogte van minimaal 4.2 meter. De aslast (het maximale gewicht op een as met twee wielen) is minimaal 12 ton. Indrukwekkend toch?

    Kan een brandweerauto (via jouw oprijlaan) bij jouw gebouwen komen?

    Check nog even:

    • Hangen er geen laag hangende takken boven de inrit?
    • Zijn er struiken die te breed zijn geworden, waardoor de brandweerauto er niet meer langs kan?
    • Heb jij een wildrooster bij jouw woning of een brug? Kan het rooster en de brug het gewicht van een brandweerauto aan?
    • Is de toegangspoort naar jouw perceel breed genoeg en is deze ook geopend?
    • In geval dat een toegang niet mogelijk is voor een brandweerauto is een alternatieve toegangsroute heel belangrijk. Zorg dat deze route goed zichtbaar is door bv. reflecterende materialen te gebruiken.
  • Overweeg alternatieve bluswatervoorzieningen

    Zorg voor een tuinslang die voldoende lengte heeft om een beginnende brand op jouw perceel te kunnen blussen. Soms is een vijver met een pomp (let op: een pomp die een waterslang voedt) ook een optie om de eigen gebouwen en omgeving nat te houden bij een beginnende brand.

Was deze informatie nuttig?

Zie ook

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box