Energie opslaan?

Ga voor een veilige thuisbatterij

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij, ook wel huisaccu of energieopslagsysteem genoemd, is een accu waarmee je de elektriciteit die je opwekt zelf opslaat. Zo kun je die energie later gebruiken wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait. Je huis verandert steeds meer in een energiecentrale en de thuisbatterij is de motor. Er is al aardig wat bekend over dit apparaat, maar minder over de brandveiligheid. Om deze thuisbatterij zo veilig mogelijk te gebruiken, leggen we je uit hoe deze werkt en hoe je het risico op brand vermindert.

De beste plek voor je thuisbatterij

Het meest brandveilig is om de batterij in de schuur te hangen. Het is daar vaak lekker koel en goed geventileerd. Dat is nodig, zodat de hitte weg kan. Heb je geen schuur? Hang de batterij dan in de garage of op zolder. Je wil niet dat ‘ie in je vluchtweg hangt. Bij brand wil je veilig en snel kunnen ontsnappen. Rook kan het moeilijk maken om je deur te vinden. Ook brengt het inademen van rook ernstige risico’s met zich mee.

Kies een brandveilige thuisbatterij

Een thuisbatterij bestaat uit meerdere minibatterijen, ook wel accucellen genoemd. In één batterij zitten vaak honderden van deze cellen. Een Batterij Management Systeem (BMS) stuurt de accucellen aan. Brand ontstaat vaak in één van de accucellen. Dat komt door bijvoorbeeld kortsluiting, overladen of diepontladen. In zo’n geval is het belangrijk dat jouw Batterij Management Systeem extra functionaliteiten heeft, zoals het uitschakelen bij storing of temperatuurverhoging. Ontstaat er tóch brand in een batterijcel, dan wil je voorkomen dat de andere cellen mee gaan branden. Je moet dus weten of jouw thuisbatterij hiertegen is beveiligd. Vraag dit aan de leverancier of check in de datasheet van je batterij of de accu gekwalificeerd is volgende de norm IEC-EN 62619. Sommige BMS’en kunnen ook informatie uitwisselen met de leverancier, waardoor de kwaliteit wordt bewaakt.

Aanschaf

Waar moet ik op letten bij aanschaf?

  • Vind een vakman in jouw buurt via echteinstallateur.nl. Vul je postcode in en zet het vinkje aan bij ‘zonnestroomsystemen’. Dan zoek je in jouw omgeving naar een gecertificeerde installateur die ook thuisbatterijen installeert.
  • Vraag je installateur of de batterij voorzien is van extra functionaliteiten met betrekking tot veiligheid, zodat het Batterij Management Systeem de batterij uitschakelt bij problemen.
  • Vraag je installateur om een onderhoudscontract.

Plaatsing

Waar moet ik op letten bij plaatsing van een thuisbatterij?

  • Laat de installatie alleen doen door een erkende installateur. En dat op een koele en geventileerde plek, zoals de schuur of garage.
  • Hang een werkende rookmelder op in de ruimte waar de thuisbatterij hangt zodat je tijdig gewaarschuwd wordt bij rookontwikkeling of brand.
  • Let erop dat je thuisbatterij niet in je vluchtroute hangt, zodat bij brand de rook je weg niet blokkeert.
  • Zorg dat de thuisbatterij op of aan een onbrandbare ondergrond wordt gemonteerd.
  • Informeer je verzekering over de plaatsing.

Je hoeft niet alles te weten, maar je kunt wel alles vragen. Daarom hebben we een vinklijst voor de thuisbatterij gemaakt. Vink de punten af en weet dat het veilig gaat.

Bezoek de pagina Download de vinklijst

Onderhoud

  • Onderhoud je thuisbatterij door deze maandelijks af te stoffen en jaarlijks de ventilatoren uit te zuigen met de stofzuiger. Zo verleng je de levensduur van jouw thuisbatterij.
  • Check de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant.
  • Installeer de app van je Batterij Management Systeem om de batterij op afstand te kunnen monitoren.

Onderhoudswijzer

  • Wekelijks

    Monitor de prestaties van je thuisbatterij met het Batterij Management Systeem (BMS). Dit helpt het opsporen van eventuele problemen.

  • Maandelijks

    Stof je thuisbatterij af en controleer of er geen spullen op of rondom het apparaat  staan.

  • Jaarlijks

    Haal de ventilatieroosters uit de batterij en zuig deze uit.

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box