Tijdens een wekelijkse oefenavond van de kazerne in jouw buurt kun je vrijblijvend kennismaken met het brandweervak. Hier:
Proeft het naar meer? Dan volgt er vaak een meeloopperiode. Je loopt dan een aantal weken mee met de oefenavonden van de kazerne om echt te ontdekken of het iets voor jou is.
Verschillende brandweerkazernes in onze regio zijn op zoek naar nieuwe leden om de brandweerploeg te versterken. Ontdek hoe ook jij de brandweer kan versterken! Meld je aan en de postcommandant uit jouw plaats neemt contact met je op om te bespreken of je een keer kennis kan komen maken.
Klaarstaan voor je buren, voor je dorps- of stadsgenoten, voor de maatschappij. Bij brand, bij ongevallen, bij het redden van dieren. Dat is waar je als brandweervrijwilliger voor staat. Een kans om jouw omgeving te helpen op het moment dat het ertoe doet. En dat kunnen meer mensen dan je misschien zou denken. Ook jij!
Brandweervrijwilligers komen niet alleen bij brand in actie. Als de pieper afgaat, kan er van alles aan de hand zijn. Ook bij stormschade, wateroverlast, dieren in nood, verkeersongevallen, beknellingen en incidenten met gevaarlijke stoffen wordt de hulp van de brandweer ingeroepen.
Als brandweervrijwilliger klaarstaan voor jouw dorp of stad. Dat kan vrijwel iedereen. Onze ‘vrijwilliger’ is man of vrouw, woont en werkt in de buurt van de kazerne en kan zich redelijk snel vrijmaken om op onverwachte momenten uit te rukken. In principe kan iedereen vrijwilliger worden. Jong of wat ouder, ongeacht welk beroep je uitoefent. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.
Ben jij 18 jaar of ouder en kun jij de brandweerkazerne binnen 5 minuten bereiken vanaf je huis of je werkplek? Dan zijn we op zoek naar jou!
Wist je dat de term vrijwilliger eigenlijk wat misleidend is? Brandweervrijwilligers krijgen namelijk passende vergoedingen. Vergaderingen, oefeningen, studie en de uitrukken worden per uur betaald. Daarnaast is er nog een vaste jaarvergoeding.
Wist je dat je ook bij de brandweer kan in de plaats waar je werkt? Veel kazernes zijn juist op zoek naar brandweervrijwilligers die overdag in de buurt zijn. Je hoeft dus niet per se in die plaats te wonen. Als jij de brandweerkazerne binnen 5 minuten van je werkplek kunt bereiken, zijn we ook op zoek naar jou!
Ik vind het heerlijk bij de brandweer: je bent een team, een familie. Het is heel sociaal. Na een inzet maar ook bijvoorbeeld na de oefenavond zitten en kletsen we samen na.
Lisanne van Rossen - brandweervrijwilliger Dirkshorn
De brandweer werkt onder moeilijke omstandigheden. De inspanning die van je wordt gevraagd is soms groot. Hiervoor is een goede lichamelijke conditie van belang. Daarom krijg je voordat je brandweervrijwilliger wordt een medische keuring en een conditietest. Tijdens je aanstelling wordt dat periodiek herhaald. Voor wie regelmatig sport is de conditie over het algemeen geen probleem.
Voordat je brandweerman of –vrouw bent, ga je eerst de schoolbanken in. De opleiding tot manschap is de start van je brandweercarrière. Tijdens de opleiding maak je kennis met alle beginselen van de basisbrandweerzorg, onderverdeeld in brandbestrijding, technische hulpverlening, optreden bij ongevallen met gevaarlijke stoffen en optreden bij waterongevallen. Tijdens de opleiding oefen je wel al mee met jouw kazerne, zodat je je ploegleden leert kennen en je kennis meteen kan toepassen.
Werken als vrijwilliger betekent dat je in principe 24 uur per dag, 7 dagen in de week opgeroepen kunt worden. Binnen de ploeg worden afspraken gemaakt wanneer je écht beschikbaar moet zijn. Het aantal uitrukken per jaar verschilt per ploeg. Soms gebeurt er weken niks en soms ruk je twee keer op een dag uit.
Als de pieper afgaat, kan er van alles aan de hand zijn, denk bijvoorbeeld aan brand, stormoverlast, dieren in nood, verkeersongevallen, beknellingen of incidenten met gevaarlijke stoffen.
Iedere kazerne heeft een wekelijkse oefenavond. De postcommandant zorgt iedere week voor een mooie oefening. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit een stukje theorie en een praktische oefening, zoals het openknippen van een auto. Zo blijven de vaardigheden op sterkte en zorg je ervoor dat jullie als team goed op elkaar ingespeeld zijn voor als er echt iets aan de hand is. De oefenavonden hebben daarom een inhoudelijke en een sociale meerwaarde.
Nee, dit is niet nodig. Het is fijn dat wanneer je beschikbaar bent je zoveel mogelijk beschikbaar bent voor de brandweer, maar we kunnen dit niet altijd van je verlangen.
De meeste kazernes maken gebruik van vrije instroom, oftewel het VIP-model. Als je dan beschikbaar bent voor de brandweer wordt er van je verwacht dat je opkomt als de pieper gaat. Kun je niet? Dan kun je via je pager aangeven dat je niet kan komen. Zo kan de auto gevuld worden of opnieuw gealarmeerd voor onderbezetting.
De meeste brandweerzorg in Nederland wordt gedaan door vrijwilligers. Hoe vaak een brandweerkazerne een uitruk heeft is heel verschillend. Kazernes in kleine dorpen in onze regio gaan er misschien maar 25 keer uit per jaar, terwijl kazernes met een groter verzorgingsgebied gemiddeld 250 keer per jaar uitrukken. Wil je weten hoe vaak jouw korps uitrukt? Dat kun je navragen bij de postcommandant. Natuurlijk kun je als vrijwilliger niet bij iedere uitruk zijn en zal de brandweerauto ook zonder jou op pad moeten.
Dat je beschikbaar bent voor de brandweer op de momenten dat je thuis bent of thuis aan het werk bent. Dit kan overdag, ’s avonds, maar ook in de weekenden zijn.
Allereerst ga je meelopen bij de kazerne bij jou in de buurt. Hier kun je al een beetje een idee krijgen van wat het brandweervak inhoudt. Zodra er een plek beschikbaar is bij de opleiding mag je starten. De opleidingsduur hangt af van de opleidingsvariant die je kiest. Afhankelijk van de beschikbaarheid in aanbod kun je een voorkeur uitspreken voor één van de varianten: middag/avond, dag (zaterdag) of de avond. De keuze bepaalt ook de looptijd en die varieert van één tot twee jaar. Inclusief thuisstudie kost je dit gemiddeld 6 uur per week.
Zodra je je bij de kazerne hebt aangesloten, kom je iedere week op de oefenavond. Dit is om geschoold te blijven en om je praktijkervaring op te doen en te onderhouden. Deze momenten staan los van de opleidingsmomenten. Mocht je een enkele keer niet kunnen, is dat natuurlijk niet erg.
Binnen lokale korpsen kunnen speciale afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld extra taken/zichtbaarheid in het dorp of de stad.
Afhankelijk van de ploegendienstvariant waarin je werkt kan je aansluiten bij de vrijwillige brandweer. Hierdoor ben je overdag misschien vaker beschikbaar. Maak dit onderwerp tijdig bespreekbaar met de postcommandant.
In de speciale folder voor werkgevers staan alle voor- en nadelen van een brandweervrijwilliger beschreven voor een werkgever. Vraag de folder aan bij de postcommandant van jouw kazerne of bekijk hier de digitale versie.
Ja, je krijgt een standaard vergoeding per maand voor het bijwonen van de oefenavonden. Ook krijg je een vergoeding voor het volgen van de opleiding en krijg je per inzet een vergoeding per uur. De vergoeding is afhankelijk van je functie en dienstjaren.
Nee, je hoeft niet sportief te zijn. Als je over een goede basisconditie beschikt dan kom je zonder problemen door de conditietest en kan je aansluiten bij de vrijwillige brandweer. Onder een goede basisconditie wordt verstaan dat je kunt wandelen, fietsen of traplopen zonder direct buiten adem te raken.
Ja, zodra je werkzaamheden verricht in opdracht van of namens onze organisatie ben je verzekerd bij ongevallen.
Om de opleiding succesvol te kunnen doorlopen en snel te kunnen schakelen in de communicatie tijdens brandweeractiviteiten is het belangrijk dat je de Nederlandse taal kunt spreken, lezen en schrijven.
Als brandweervrijwilliger kun je op elk moment van de dag opgeroepen worden. Het is daarom belangrijk dat ook op werkdagen beschikbaar bent en de medewerking van je werkgever hebt.
Overleg daarom ook goed met je werkgever. Hij of zij moet immers bereid zijn om je bij een alarmering direct te laten uitrukken. Ook als je alleen ’s avonds en ’s nachts beschikbaar bent, is het van belang dat je werkgever instemt met je werk als brandweerman/ -vrouw. Het kan namelijk zijn dat je na een lange nachtelijke uitruk de volgende dag niet optimaal inzetbaar bent.
We kunnen je helpen bij het overleg bij je werkgever. Niet alleen neemt deze maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar hij of zij kan ook voordeel hebben bij een werknemer die brandweervrijwilliger is. Zo zijn bedrijven namelijk verplicht bedrijfshulpverleners (BHV) op te leiden. Als je de opleiding Manschap-A hebt gevolgd, is een cursus BHV overbodig.
Met onderstaande brochure vertellen we werkgevers wat het betekent om een brandweervrijwilliger in dienst te hebben. Mocht je werkgever nog vragen hebben over jouw stap naar de brandweer, dan kan hij of zij altijd bij ons terecht.
Bekijk hier de brochure voor werkgevers
Sinds de coronacrisis werken steeds meer mensen hybride: de ene dag op kantoor en de andere dag thuis. Ben jij je thuiswerkplek wel eens zat? Als brandweervrijwilliger kun je ook op de kazerne komen werken! De meeste kazernes hebben werkruimtes met moderne voorzieningen waar je als vrijwilliger gebruik van kan maken. Zo kun jij lekker je normale werk doen en als de pieper gaat, zit je zeker als eerste in de wagen!
Bekijk onze brochure voor potentiële brandweervrijwilligers. Hierin lees je bijvoorbeeld over de ervaringen van vrijwilligers en vind je meer informatie over de taken, de aanstellingskeuring, de verzekering en de combinatie met je reguliere baan.
Om altijd goede hulp te kunnen blijven bieden, zoeken we regelmatig gedreven brandweervrijwilligers die zich willen inzetten voor de veiligheid in hun directe omgeving. Geïnteresseerd? Neem dan contact op via onderstaande knop! De postcommandant uit jouw plaats neemt dan contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.