Raymond Ceulen is brandonderzoeker bij Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Na een brand doen zijn collega’s onderzoek naar de oorzaak. Dit jaar telden ze 17 schoorsteenbranden in de regio; een daling vergeleken met eerdere jaren. Goed nieuws dus! Raymond vertelt hoe je veilig kunt stoken:
Tip 1. Laat de schoorsteen jaarlijks vegen door een erkende schoorsteenveger. “Als bandweer komen we vaker slecht geveegde schoorstenen tegen”, vertelt Raymond Ceulen. “In het kanaal van de schoorsteen blijft dan aanslag achter. Als de laag dikker wordt, kan het in brand vliegen.” Hang ook een koolmonoxidemelder in de buurt van de kachel of haard. Dan word je op tijd gewaarschuwd als er koolmonoxide vrij komt.
Tip 2. Steek het vuur op de juiste manier aan en gebruik droog hout Met een Zwitserse techniek zorg je voor volledige verbranding. Daarmee voorkom je roetaanslag in de schoorsteen zoveel mogelijk. Raymond Ceulen: “Stapel laagjes aanmaakhout op elkaar met genoeg lucht ertussen. Leg het aanmaakblokje bóvenop, zodat het vuur naar beneden gaat.” Gebruik schoon en droog hout, dat minstens twee jaar gedroogd is. Dat zorgt ook meteen voor schonere uitstoot.
Tip 3. Blus nooit met water Een loeiend geluid is een teken dat het brandt in de schoorsteen. “Omdat je zelf geen rook ziet, hebben de buren soms eerder door dat het mis is,” vertelt Ceulen. “Blus nooit met water. Dat geeft veel stoom dat niet meteen afgevoerd kan worden door de schoorsteen. Door de snelle afkoeling kan het schoorsteenkanaal scheuren.” Wat dan wel? “Probeer het brandende hout in de open haard te verspreiden zodat het vuur minder hard brand. Heb je een houtkachel? Sluit dan de luchttoevoer en houd de deurtjes dicht.” Verlaat daarna snel de woning en wacht buiten de brandweer af.
Meer weten? Check https://www.brandweer.nl/onderwerpen/schoorsteenbrand/