Voorkom schade, laad je accu veilig op

30 september 2024
Door regio: Limburg-Noord

E-bikes en e-scooters zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Met de stijging van het aantal elektrische fietsen en scooters stijgt ook het aantal branden dat wordt veroorzaakt door de bijbehorende accu’s. Wil jij schade aan je fiets of scooter voorkomen en veilig opladen? Onze collega’s van Brandweer Limburg-Noord geven je een aantal tips!

Met deze simpele tips gaat jouw accu langer mee en verklein je kans op brand!

Valérie Kusters is Beleidsadviseur Brandveilig Leven bij Brandweer Limburg-Noord. ‘’We zien dat steeds meer mensen een elektrische fiets of scooter hebben. Maar nog niet iedereen is zich ervan bewust hoe belangrijk het is om deze veilig op te laden. Een accu kan namelijk brand veroorzaken, met alle gevolgen van dien. En dit is te voorkomen. Bijvoorbeeld door goed onderhoud. Is je accu gevallen, beschadigd of vervormd? Bel dan altijd je fietsspecialist voor advies. Je accu kan schade hebben opgelopen en dan is de kans op een accubrand groter.’’

Maar er zijn nog meer eenvoudige manieren waarmee jij ervoor kan zorgen dat je je e-bike of e-scooter veilig oplaadt. Een paar simpele tips:

  1. Gebruik altijd de originele lader van je accu. Namaakladers kunnen de accu van je e-bike of e-scooter beschadigen. Daarnaast kan een goedkope alternatieve lader zorgen voor kortsluiting. Hierdoor kan brand ontstaan.
  2. Laad je accu zo veel mogelijk op als je erbij in de buurt bent. Mocht de accu oververhit raken, dan kun je snel de lader van de stroom afhalen. Is de accu toch oververhit geraakt? Neem voordat je jouw e-bike of e-scooter weer gebruikt contact op met je fietsspecialist. Die kan zien of je accu is beschadigd.
  3. Hang een rookmelder op de plek waar je je accu oplaadt. Je wordt dan direct gewaarschuwd als er iets fout gaat tijdens het laden.
  4. Leg je accu tijdens het opladen altijd op een vlakke en stabiele ondergrond. Zorg er ook voor dat er niets op of onder de accu ligt wat in brand kan vliegen.
  5. Is je accu aan vervanging toe? Lever je oude accu dan in bij de milieustraat in jouw gemeente. Inleveren bij de fietswinkel in de buurt is ook mogelijk. Zij kunnen je ook adviseren over een nieuwe accu.

Meer tips voor veilig opladen

Wil je meer tips en informatie over het veilig laden van je accu? Kijk op www.iklaadaccuraat.nl.

Aandacht voor veilig opladen met campagne Ik Laad Accuraat tijdens de Nationale Brandpreventieweken

Brandweer Nederland vraagt aandacht voor het veilig laden van e-bikes en e-scooterstijdens de jaarlijkse Nationale Brandpreventieweken in oktober. Onderzoek laat zien dat sinds 2020 in Nederland meer dan 300 branden, met ernstige of minder ernstige gevolgen, veroorzaakt zijn door de accu’s van elektrische fietsen. Goed omgaan met de accu en veilig opladen kan brand voorkomen. De campagne ‘Ik Laad Accuraat’ is een initiatief van BOVAG, RAI Vereniging en Brandweer Nederland.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box