Toegang brandweer tot gebouw door middel van een sleutelbuis

10 januari 2025
Door regio: Amsterdam-Amstelland

De brandweer maakt op dit moment gebruik van sleutelkluizen en sleutelbuizen, om zo snel mogelijk een gebouw in te kunnen. Een sleutelbuis is een buis met hierin de toegangssleutel en is gevestigd aan de buitenkant van een gebouw. De sleutelbuis kan met een hoofdsleutel, die in bezit is van de brandweer, geopend worden.

Steeds vaker doet de situatie zich voor dat de brandweer uitrukt voor een calamiteit buiten de eigen gemeentegrens. We hebben dus veel verschillende sleutels voor meerdere regio’s in ons bezit. Niet alle blusvoertuigen beschikken over alle sleutels. Daarbij komt dat in veel gevallen momenteel alleen de brandweer toegang heeft tot de sleutelkluizen. Hierdoor kunnen gebouweigenaren en -gebruikers het beheer en onderhoud niet zelfstandig uitvoeren.

Nieuw toetredingssysteem
Brandweer Nederland heeft geadviseerd om de verantwoordelijkheid voor ’toetreding tot gebouwen en terreinen’ bij de eigenaar en/of gebruiker terug te leggen. Ook is besloten te stoppen met de bestaande toetredingssystemen.

Verschillende brandweerregio’s vragen gebouweigenaren en -gebruikers van bedrijven een keuze te maken voor een nieuw toetredingssysteem. Als al specifieke informatie van een regio bekend is, vind je deze hieronder. Staat jouw regio er niet bij, dan vind je hier een overzicht met alle regio’s om met de brandweer in jouw regio de gebouwtoegang door te spreken.

Doormelding naar Regionale Alarm Centrale
Gebouwen met kwetsbare groepen (denk aan zorginstellingen, kinderdagverblijven en hotels) en specifieke risico’s dienen over een doormelding naar de Regionale Alarm Centrale te beschikken. Bij deze gebouwen is het extra belangrijk dat de brandweer op een snelle en veilige manier naar binnen kan. Het is voor gebouweigenaren en -gebruikers van deze gebouwen verplicht om de brandweeringang bij een brandmelding automatisch te ontsluiten of te ontsluiten met een systeem dat in overleg met de brandweer is bepaald.

Regio Amsterdam-Amstelland
Brandweer Amsterdam-Amstelland (hierna BAA) heeft het voornemen om het advies van Brandweer Nederland, om de verantwoordelijkheid voor de toegang tot bouwwerken en terreinen bij de eigenaar en/of gebruiker terug te leggen, deels op te volgen.

BAA heeft een nieuwe werkwijze voor het betreden van bouwwerken en terreinen opgesteld, waarin het gebruik van de sleutelbuis als toegangssysteem niet meer zal worden geadviseerd. Dit betekent dat op 1 januari 2025 een uitfaseringsperiode van 5 jaar van start is gegaan. Vanaf 1 januari 2030 zal BAA geen gebruik meer maken van de sleutelbuizen om een gebouw te betreden.

Wat betekent dit?
Dit betekent dat BAA van plan is om de moedersleutel (ook wel de stegensleutel genoemd) van de sleutelbuis niet meer te gebruiken om een bouwwerk of terrein binnen te treden. Uiteraard zal de brandweer zo spoedig mogelijk ter plaatse komen om hulp te verlenen, maar de gebouweigenaar of beheerder zal zelf maatregelen moeten nemen om de brandweer toegang te verlenen.

BAA heeft onderscheid gemaakt tussen bouwwerken en terreinen met een verplichte doormelding naar de Gezamenlijke Meldkamer (GMK) en bouwwerken en terreinen zonder verplichte doormelding naar de GMK.

Bouwwerken en terreinen met een verplichtte doormelding naar de GMK

Deze bouwwerken en terreinen zijn verplicht om automatische toegang te verlenen door een brandmeldinstallatie (BMI) te hebben (zie tabel artikel 3.129/4.129 BBL). Het brandweersleuteldepot, ook wel sleutelkluis genoemd, wordt aangestuurd door de BMI. Het beheer ligt bij de gebouweigenaar zelf, waardoor er voor de eigenaren van deze bouwwerken niets verandert.

Bouwwerken en terreinen zonder verplichtte doormelding naar de GMK

Voor deze bouwwerken is de gebouweigenaar niet verplicht om automatische toegang te verlenen voor hulpdiensten. Het is mogelijk dat de eigenaar op vrijwillige basis een sleutelbuis heeft aangeschaft om toegang te verlenen voor de brandweer. In de sleutelbuis bevindt zich bijvoorbeeld de sleutel van het hek of de centrale hal. BAA gebruikt een moedersleutel om de sleutelbuizen te openen. Daarom BAA is voornemens om in de toekomst de sleutelbuis niet meer te gebruiken en alternatieven beschikbaar te stellen voor de eigenaar/ beheerder.

Waar moet een alternatief aan voldoen?
Indien een gebouweigenaar op dit moment een sleutelbuis heeft en over wil stappen op een ander vrijwillig systeem dan moet die aan de voorwaarde voldoen dat het nieuwe binnentredingssysteem geen beheerlasten oplevert voor de BAA en/of meldkamer. Het beheer, onderhoud en het testen van het systeem op functionaliteit blijft een verantwoordelijkheid voor de gebouweigenaar of -gebruiker.

Met welke alternatieven zal de brandweer in de toekomst werken?
Mocht een gebouweigenaar vrijwillig een toegangssysteem willen aanschaffen, dan staat BAA klaar om hierbij te ondersteunen en advies te geven. BAA heeft het voornemen om na de uitfasering uitsluitend gebruik te maken van de volgende toegangssystemen:

  1. Transpondersysteem voor objecten. Let op: het type transpondersysteem moet compatibel zijn met de systemen die BAA momenteel gebruikt. Als de gebouweigenaar dit alternatief wenst te gebruiken, moet het systeem aansluiten op de bestaande transpondersystemen van BAA en moet de eigenaar contact opnemen met BAA voor verdere afstemming.
  2. Ontsluiting door een externe of particuliere partij (bijvoorbeeld elektronische- of automatische ontsluiting).
  3. Organisatorische oplossingen; zoals een gealarmeerde beheerder/sleutelhouder die binnen 5 minuten ter plaatse is om het gebouw voor de brandweer te openen. De aanrijtijd van de brandweer is doorgaans 6 minuten. Als de brandweer eerder arriveert dan de sleutelhouder, zal de brandweer niet wachten en kan het binnentreden gepaard gaan met schade.
  4. Hangsloten van maximaal 10 millimeter dikte (die door de brandweer kunnen worden opengeknipt).

Wat als je niets doet?
Voor de bestrijding van incidenten moet de brandweer zich in sommige gevallen toegang verschaffen tot terreinen en gebouwen. De brandweer beschikt over verschillende middelen om toegang te verschaffen. Hierbij wordt de afweging gemaakt tussen snelheid en eventuele nevenschade.

Heeft u nog vragen?
Dan kunt u terecht bij het Serviceteam, zij zijn het eerste aanspreekpunt voor burgers, bedrijven en collega’s die informatie willen over brandveiligheid, industriële- en externe veiligheid.

Het Serviceteam is van 08.00 – 17.00 uur te bereiken via

Dit is een externe pagina
020-555 6000 of serviceteamrb@veiligheidsregioaa.nl.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box