Het scenario voor deze oefening was uitdagend: na een straatrace belanden twee auto’s op zijn kop en op elkaar in het droogdok van Willemsoord, zo’n zes meter naar beneden. In een van de auto’s ontstaat brand. De twee slachtoffers moeten zo snel mogelijk bevrijd worden, op een veilige manier voor zowel de slachtoffers als de brandweermensen.
Vooral het borgen van de veiligheid was een grote uitdaging in deze oefening, waar elke dag weer twee andere ploegen mee te maken kregen. Een vanuit de brandweer van Den Helder, en een vanuit het Korps Marinebrandweer. Hoe ga je gezamenlijk veilig naar beneden in het droogdok, inclusief materialen, hoe zorg je ervoor dat de gecrashte auto’s stabiel blijven en hoe haal je de slachtoffers veilig uit de auto’s, om ze vervolgens naar boven te vervoeren? De hoogwerker van Den Helder bood hiervoor uitkomst: de slachtoffers konden op een brancard naar boven worden gehesen. De Officier van Dienst Brandweer (OvdB) had de operationele leiding door het overzicht te behouden en de ploegen aan te sturen waar nodig.
Naast veiligheid was ook een efficiënte samenwerking een belangrijk leerdoel. Bij de afhandeling van het geënsceneerde incident was er een goede rolverdeling tussen de ploegen; de ene ploeg boog zich over de ene auto, en de andere ploeg over de andere auto. Hierbij bleek dat het belangrijk is om tegelijkertijd het overzicht over beide auto’s te behouden, en met elkaar te blijven overleggen en op te trekken. Een ander aandachtspunt was dat collega’s elkaar altijd direct moeten aanspreken als er mogelijke veiligheidsrisico’s ontstaan of als hier twijfels over zijn.
In Den Helder, en de Noordkop als geheel, bevinden zich diverse risico-objecten. Bijvoorbeeld de TESO, die elke dag naar Texel op en neer vaart, of de diverse gasinstallaties van de NAM. Als hier iets misgaat, is het heel belangrijk dat de brandweermensen van Den Helder én de leden van het Korps Marinebrandweer goed op elkaar zijn ingespeeld. Daarom staan er elk jaar diverse oefeningen op de planning, ook op het gebied van de specialismen scheepsbrandbestrijding en industriebrandbestrijding, om samen vakbekwaam te blijven.