Brand kan ontstaan als het rookkanaal van de schoorsteen nog vol zit met teerachtige aanslag (creosoot) of resten van vogelnesten. Daarom is het zo belangrijk dat je de schoorsteen minimaal één keer per jaar laat schoonmaken door een professional. Afhankelijk van het stookgedrag, is het zelfs aan te raden een tweede keer de schoorsteen te laten vegen tijdens het stookseizoen. ‘Stook voor jouw en andermans gezondheid, alleen droog en schoon hout. Dat geeft het minste fijnstof, rook en geuroverlast. Hout dat je zelf gehakt hebt, moet minimaal twee jaar drogen. Bijkomend voordeel van stoken op droog hout is dat het meer warmte afgeeft en minder aanslag geeft in de schoorsteen.’
Bekijk meer tips en filmpjes over het voorkomen van schoorsteenbrand. Op de website van Milieu Centraal lees je hoe je overlast kunt voorkomen die buren mogelijk ervaren door het stoken van hout.
Blijf altijd in de buurt van een brandende houtkachel of open haard. Zorg dat je een goed werkende rookmelder hebt hangen in de ruimte waar je stookt en in aangrenzende ruimtes. Wees je ervan bewust dat bij een minder optimale verbranding koolmonoxide kan ontstaan. Dit is levensgevaarlijk. Zorg daarom ook voor een koolmonoxidemelder in de ruimte waar je stookt en in aangrenzende ruimtes.
Hoor je een opvallend, loeiend geluid vanuit het rookkanaal? Kom dan direct in actie. Doof het vuur met zand of zout, sluit de schoorsteenklep en luchttoevoer. Bel 112 om de brandweer te waarschuwen en ventileer de ruimte na het doven van het vuur. ‘Ook bij schoorsteenbrand is het snel inschakelen van de brandweer belangrijk om verdere schade te voorkomen’ vertelt Carolien Angevaren.