Reünie voor 50-jarige jeugdbrandweer Almelo

25 september 2024
Door regio: Twente

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat bij de toenmalige gemeentelijke brandweer in Almelo een jeugdbrandweer werd opgericht. Een mijlpaal die de jeugdbrandweer van Almelo niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. Daarom wordt er op 12 oktober een reünie georganiseerd, waar alle huidige en voormalige jeugdleden en -leiders welkom zijn.

De eerste ideeën voor het opstarten van de jeugdbrandweer waren er al in 1972. Na een bezoek van toenmalig burgemeester mr. F.J.H.  (Frits)  Schneiders en oud brandweercommandant M.J. Woudstra aan de partnerstad Iserlohn waar een demonstratie van de Jugendfeurwehr werd gegeven, is uiteindelijk in 1974 de Jeugdbrandweer een feit! Een groep jongens (zonen van brandweermensen) waren de eerste leden. Uiteindelijk kwamen er steeds meer bij en is de jeugdbrandweer een kweekvijver voor de volwassen brandweer geworden.

In ontwikkeling

In 1969 kwam de jeugdbrandweer in Nederland in opkomst. Op dit moment zijn er al meer dan 150 jeugdbrandweerkorpsen in Nederland. In Twente zijn we onlangs gestart met een vierde team Zuidwest. Naast Almelo, hebben de korpsen Denekamp en Nijverdal ook een jeugdteam. Jeugd tussen de 12 en 18 jaar kan lid worden van de jeugdbrandweer. Iedere week wordt er een oefenavond georganiseerd die bestaat uit theorie- en praktijklessen.  Ze leren alles over brand, hulpverlening en de brandweerorganisatie. Daarnaast doet de jeugd mee aan landelijk georganiseerde wedstrijden.

Uitnodiging

“In al die 50 jaar dat de jeugdbrandweer bestaat, hebben we altijd voldoende enthousiaste jeugdleden gehad”, vertelt Brandon Tieman, hoofdjeugdleider Almelo bij Brandweer Twente. “Het is mooi om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelen tot jong volwassenen en hoe we hun bekend maken met het werk van hulpverlener.”  De reünie vindt plaats op 12 oktober vanaf 19.30 uur bij Studio 15 aan de Kolthofsingel 15 in Almelo. De huidige en oud jeugdleden en -leiders zijn welkom. Aanmelden kan via dit formulier (of scan de QR-code). Ook oude foto’s en beeldmateriaal zijn welkom die avond.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box