Overeenkomst bouw nieuwe brandweerkazerne Oranjepark getekend

15 juli 2024
Door regio: Zuid-Holland Zuid

Aan het Oranjepark in Dordrecht is een transitie gaande. Waar vroeger een grote brandweerkazerne met opslag voor materiaal gevestigd was, komen nu gezinswoningen en loftwoningen in een hof te staan. Als afsluiting van het bouwproject komt er ook een nieuwe brandweerkazerne op het vroegere kazerneterrein aan het Oranjepark. De nieuwe brandweerkazerne wordt gebouwd door Bouwonderneming Stout B.V. uit Sliedrecht. Dit is de uitkomst van een aanbestedingsproces die het afgelopen half jaar is doorlopen. Donderdag 11 juli tekenden de gemeente Dordrecht, Bouwonderneming Stout B.V. en Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid hiertoe een overeenkomst.

Wethouder Maarten Burggraaf, stadsontwikkeling: “De sloop van de oude kazerne heeft een kans geboden om slim binnenstedelijk te verdichten. Naast een eigentijdse kazerne, voegen we daardoor ook woningen toe aan de stad. En we realiseren een eigentijds klimaatadaptief hof met veel groen. De nieuwe kazerne, in dezelfde bouwstijl als de woningen, maakt dit hof af en garandeert de veiligheid van de binnenstad. Al met al een mooie compacte ontwikkeling.”

Veiligheid

Voor de veiligheid van de binnenstad, 19e -eeuwse Schil en de Staart is een 2e brandweerkazerne noodzakelijk. Van daaruit kan snel hulp worden geboden. Daarom is bij de ontwikkeling van het Oranjepark gekozen voor nieuwbouw van een 2e brandweerkazerne op de plaats van de oude aan het Oranjepark naast de locatie aan het Leerpark. Een kleinere nieuwe kazerne bood ook mogelijkheden voor herontwikkeling van de rest van het terrein. Marko Redelijkheid als directeur brandweerzorg Zuid-Holland Zuid is erg blij met de volgende stap in de realisatie van een nieuwe brandweerkazerne: “Collega’s zien uit naar de terugkeer aan het Oranjepark met een rijke (brandweer)historie. Het wordt een brandweerkazerne die is ontworpen voor een 24-uurs volcontinue bezetting. Met onder andere logiesfunctie, stallingplaatsen voor brandweervoertuigen en een regionale brandslangwerkplaats. Een werkplek waar wij ons thuis voelen en een locatie van waaruit we dag en nacht hulpvragen beantwoorden. Het is erg fijn dat we voortgang kunnen realiseren voor de collega’s die inmiddels meer dan vijf jaar vanuit een tijdelijke behuizing werken. We kijken allemaal uit naar de nieuwbouw”.

Oranjepark

Het Oranjepark is een goede plek, dichtbij de voorzieningen van de stad. Hier wordt het project Blikk door Bouwonderneming Stout in opdracht van Dudok gerealiseerd met 16 nieuwbouw gezinswoningen grenzend aan groen, 9 loftwoningen in de bestaande constructie met karakteristieke sheddaken van de voormalige Verfblikfabriek en 4 stadswoningen aan de Dubbeldamseweg Noord.

Start bouw

De gemeente is eind 2023 begonnen met de aanbesteding voor de bouw van de nieuwe kazerne. Na een zorgvuldig doorlopen proces is Bouwonderneming Stout als winnaar van de aanbesteding aangewezen. De gemeente verwacht dat begin 2025 gestart wordt met de bouw en dat deze in het eerste kwartaal van 2026 zal worden afgerond. Ronald Kort, directeur van Bouwonderneming Stout: “Als kleinzoon van een brandweercommandant ben ik extra trots dat we onze kennis mogen gebruiken voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne in Dordrecht. Na de nieuwbouw van de woningen in het Oranjepark voelen we ons vereerd om opnieuw bij te dragen aan deze mooie stad. Met de bouw van deze brandweerkazerne hopen we Dordrecht nog mooier en veiliger te maken.”

Brandweermensen bij ondertekening nieuwbouw brandweerkazerne

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box