De tweede Handcrew van Nederland is vanaf april 2023 operationeel en inzetbaar bij (grote) natuurbranden. Door de coronacrisis zijn materialen duurder geworden en heeft de voorbereiding meer tijd in beslag genomen dan we hadden gehoopt. Ook het organiseren van fysieke bijeenkomsten voor het opleiden en oefenen van het team was niet mogelijk door deze crisis. Het komende jaar worden de brandweermensen opgeleid, wordt het benodigde materieel aangeschaft en vinden er gezamenlijke oefeningen plaats. Vóór de zomer ondertekenen de zes zuidelijk regio’s de financiële samenwerkingsovereenkomst voor de oprichting van de Handcrew Zuid-Nederland. Projectleider Sraar Theeuwen: “Uniek om dit met zes regio’s samen te gaan oprichten”.
Tijdens droge perioden wordt er bij veel brandweerregio’s bij opschaling al rekening gehouden met het snel groot opschalen bij een melding van een natuurbrand. Vaak krijgt men een natuurbrand in het eerste uur onder controle. Krijgt een natuurbrand de kans om zich te ontwikkelen dan wordt het vaak een langdurige en intensieve klus. Er zijn verschillende mogelijkheden om grootschalig op te treden bij natuurbranden; denk aan het inzetten van specialistische pelotons natuurbrandbestrijding, grootwatertransporten, het FBO (helikopters met waterbuckets), Landelijke adviseurs Natuurbrand en de Handcrew Overijssel.
Tijdens de bestrijding van de brand in de Deurnese Peel (april 2020) is de Handcrew Overijssel met succes ingezet. Bij de brand die gelijktijdig woedde in Nationaal Park De Meinweg moesten andere keuzes gemaakt worden vanwege het gebrek aan nog een handcrew. Hierdoor is de behoefte ontstaan om een tweede handcrew in te richten in Nederland.
Een handcrew draagt bij aan een effectieve natuurbrandbestrijding, omdat ze op plaatsen kunnen komen die een blusvoertuig niet kan bereiken. Tevens is een handcrew in de avond- en nachtperiode tijdens een natuurbrand heel effectief bij het opsporen en uitmaken van hotspots. De hoofdtaak van de handcrew is het weghalen van brandstof.
De regio’s Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Brabant Zuid-Oost en Limburg-Noord leiden elk 20-25 brandweermannen en -vrouwen op om het nieuwe ‘Handcrew Zuid-Nederland’ te bezetten. Een team bestaat uit minimaal 16 en maximaal 20 brandweermensen die de natuurbrand te voet en met handgereedschappen bestrijden. Het zuidelijke team kent eenzelfde opzet en structuur als de ‘Handcrew Overijssel’ van brandweerregio’s IJsselland en Twente.