Intervisiedag leiding jeugdbrandweer Gelderland-Zuid

27 september 2024
Door regio: Gelderland-Zuid

Door recente regionale en landelijke ontwikkelingen is de jeugdbrandweer toegevoegd als vijfde pijler en doelgroep binnen het thema vakbekwaamheid. Dit betekent dat we meer aandacht besteden aan de verdere professionalisering van de jeugdbrandweer. We richten ons op het bevorderen van de doorstroom naar de brandweer, het ondersteunen van de ontwikkeling van onze jeugdleden en het vergroten van het bewustzijn van brandveiligheid.

Op vrijdag 20 september organiseerde Arie van Dooijeweert, Teamleider Vakbekwaamheid, een intervisiedag voor de leiding van de jeugdbrandweer Gelderland-Zuid. Dit vond plaats bij het Defensie Helikopter Commando (DHC) van de Koninklijke Luchtmacht. Arie, die ook hoofdofficier reservist is bij de luchtmacht, is momenteel squadroncommandant van ongeveer 600 reservisten.

Indrukwekkende rondleiding en presentaties op vliegbasis Gilze-Rijen

Tijdens het bezoek aan Vliegbasis Gilze-Rijen kregen de jeugdleiders een rondleiding. Ze zagen verschillende helikoptersquadrons en leerden over de taken van het DHC. Hoogtepunten waren de presentaties van het Mobile Air Operations Team (MAOT) en de uitleg over de samenwerking tussen lucht- en grondeenheden bij Fire Bucket Operations (FBO). De rondleiding bij de Cougar-transporthelikopter en het indrukwekkende verhaal van Wil-Jan Kappert over de Herculesramp maakten grote indruk.

Brandweervoertuigen en samenwerking bij internationale missies

Ook kregen de jeugdleiders een kijkje bij de brandweervoertuigen van de luchtmacht. Deze voertuigen worden niet alleen gebruikt op militaire vliegvelden, maar ook tijdens internationale missies en oefeningen. Deze ‘out of area’-voertuigen zijn speciaal gemaakt om te werken in moeilijke omstandigheden. Het was indrukwekkend om te zien hoe de brandweer van de vliegbasis samenwerkt met andere onderdelen van Defensie om rampen te bestrijden.

De dag vol nieuwe inzichten en ervaringen werd afgesloten met een gezellig diner.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box