Tijdens deze oefening werd er gezocht naar een verdacht persoon in de gangen onder het zwembad. De verdachte had geprobeerd het zwembadwater te besmetten met een giftige stof, maar is zelf door de giftige stof komen te overlijden. In zo’n situatie is het de taak van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) om onderzoek uit te voeren en de giftige stof op te sporen.
Om 8:00 uur begon de opbouw van de decontaminatie container, in vakjargon DECO-container genoemd. Deze container wordt gebruikt voor het ontsmetten van de gas- en chemicaliën pakken. Van groot belang bij het werken met giftige stoffen.
Vervolgens begon om 9:30 uur de briefing in de tent, waarna iedereen klaar was om met de oefening te beginnen. De deelnemers kregen hun gas- en chemicaliën pak aan en werden verdeeld in drie teams. De teams gingen om de beurt naar binnen om onderzoek te doen naar een giftige stof en troffen daar de verdachte aan, die inmiddels overleden was. Ze nemen monsters af, onderzoeken de omgeving en de overleden persoon en voeren de overledene vervolgens af. Als dit in het echt zou gebeuren, zouden de monsters vervolgens worden opgestuurd naar het NFI of het RIVM.
Eenmaal weer buiten, worden alle pakdragers en gebruikte materialen grondig ontsmet. Als alles goed schoon is, mogen de deelnemers hun pak eindelijk weer uitdoen.
Tot slot wordt er nog uitgebreid geëvalueerd. Zo kunnen alle betrokken partijen zoveel mogelijk leren van de oefening. “Er waren voldoende leermomenten in de oefening en de samenwerking was weer perfect!” laat Dennis Stoepman, instructeur bij Brandweer Zaanstreek-Waterland, weten.
De oefening is ontwikkeld en gecoördineerd door Wil Linschoten (Adviseur Gevaarlijke stoffen LTFO). Wil Linschoten heeft het LTFO binnen de brandweer geïntroduceerd. De brandweer zorgt binnen het LTFO voor de decontaminatie en heeft daarbij een belangrijke rol in de samenwerking tussen de politie, Defensie en RIVM in een landelijk team.