Bij een incident op het Chemie Park moeten er hulpverleners ter plaatse komen met specialistische kennis over gevaarlijke stoffen en over de technische installaties op het Chemie Park. Daarom heeft Chemie Park Delfzijl een eigen bedrijfsbrandweer: Falck.
Bij Falck werken 20 beroepsbrandweermensen in 24-uursdiensten. Zij zijn hetzelfde opgeleid als de ‘gewone’ brandweer, maar hebben daarnaast specialistische kennis om incidenten op het Chemie Park te kunnen bestrijden. Als er een incident op het Chemie Park is begint Falck met de eerste bestrijding. Bij een groter incident komt ook de ‘overheidsbrandweer’ naar het Chemie Park. Dat is in eerste instantie Brandweer Delfzijl, de kazerne met de kortste aanrijtijd.
Terug naar de oefening: vlak na de melding is vastgesteld dat er twee personen vermist zijn. Daarom moet worden opgeschaald en moet ook Brandweer Delfzijl ter plaatse komen. Intussen is op Chemie Park Delfzijl de eerste eenheid van Falck gearriveerd. Na overleg gaan twee brandweermannen op verkenning met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) op de plaats van het incident, om het lek te dichten. Een paar minuten later is ook de ploeg uit Delfzijl ter plaatse.
Dit is een belangrijk moment in de oefening, vertelt oefenleider Pieter Timmer van Brandweer Groningen. “Nu moeten de mensen van Falck en kazerne Delfzijl aan de hand van de verkenningsresultaten gaan overleggen wat de beste inzettactiek is en de taken gaan verdelen. Het is cruciaal dat op zo’n moment de juiste informatie op de juiste manier wordt gedeeld.” Daarnaast spelen de bedrijfskundigen van het bedrijf waar het in dit geval om gaat, Teijin Aramid, ook een belangrijke rol. “Deze mensen hebben onmisbare informatie over de installaties. De procesoperators mogen ook met ademlucht lopen en een simpele verkenning doen. Daarom kunnen zij tijdens een incident optreden als een soort gidsen.”
Na het overleg tussen Falck, Brandweer Delfzijl, de bedrijfsdeskundige van Teijin Aramid en de coördinator hulpverlening wordt besloten dat mensen van Delfzijl de slachtoffers gaan zoeken en redden. Zodra zij de slachtoffers, die bij kennis zijn maar last hebben van ademhalingsproblemen, naar beneden hebben getild moet de brandweer hen op de juiste manier ontsmetten door ze af te spoelen met water.
Timmer is tevreden over de oefening en de afhandeling van het incident. “De procedures werden goed gehandhaafd en de oefendoelen zijn behaald, namelijk het gezamenlijk bepalen van de juiste inzettactiek, het redden van de slachtoffers en het dichten van de lekkage. Dit was de vierde gezamenlijke oefening dit jaar en ik merk dat dat zijn vruchten afwerpt. We spreken elkaars taal steeds beter.”
Ook Wouter Joostens, locatiemanager van Falck, kijkt met een goed gevoel terug op de oefening. “Samen oefenen is cruciaal, om elkaar goed te begrijpen, te weten wat je van elkaar kunt verwachten en van elkaar te leren. In principe is het zo dat als de overheidsbrandweer op het Chemie Park komt, zij hiërarchisch de bovenste zijn en de inzet kunnen overnemen. Maar in de praktijk gebeurt dat niet en is er sprake van een gelijkwaardige samenwerking, waarbij we vertrouwen op elkaars kennis en kunde. De gezamenlijke oefeningen dragen daar in grote mate aan bij.”
Normaal gesproken trekt de brandweer een chemiepak aan als er een risico is om in aanraking te komen met gevaarlijke stoffen. Vanwege de warmte is dat tijdens deze oefening niet gedaan.