De VRK kleurt geel in Wereld Suïcide Preventie Week

03 september 2024
Door regio: Kennemerland

Van 9 tot en met 15 september is het Wereld Suïcide Preventie Week. Deze week dragen veel medewerkers van Brandweer Kennemerland en GGD Kennemerland een geel lintje. Daarmee vragen wij extra aandacht voor het voorkomen van suïcides. De focus van de week ligt op trainingen, het gesprek kunnen aangaan over zelfmoord en in staat zijn te handelen. Met als slogan: Alles kun je trainen.

Geel lintje voor bewustwording suïcide

Tijdens Wereld Suïcide Preventie Week 2024 vragen wij aandacht voor zelfmoord en de effecten daarvan. Zo dragen veel hulpverleners in Kennemerland en Haarlemmermeer in die week een geel lintje, dezelfde als voorgaande jaren. Daarmee laat de drager zien dat hij of zij wil helpen om te voorkomen dat mensen een einde maken aan hun leven. Dat je met elkaar over suïcide(gedachten) moet praten, zodat niemand er radeloos en alleen mee blijft zitten.

1 zelfdoding raakt ongeveer 135 mensen

In 2023 hebben in ons land 1885 mensen een einde gemaakt aan hun leven, gemiddeld ruim vijf per dag. Een zelfdoding raakt ongeveer 135 mensen. Dat is nogal wat. In regio Kennemerland leggen we ons niet neer bij het leed dat suïcide met zich meebrengt. Daarom werkt de GGD samen met GGZinGeest, Kenter Jeugdhulp en een afvaardiging van huisartsen/praktijkondersteuners (POH-GGZ) samen in een Actieteam Suïcidepreventie, met ondersteuning en advisering vanuit 113 Zelfmoordpreventie. Door in te zetten op publiekscampagnes, het trainen van sleutelfiguren, aandacht voor risicogroepen en een netwerkbrede samenwerking werken we mee aan de landelijke ambitie het aantal suïcides terug te dringen. Zodat elk mens bij iemand terecht kan met zijn of haar verhaal, een luisterend oor vindt en de juiste steun kan krijgen.

Gratis training

Tijdens de Wereld Suicide Preventie Week, van 9 t/m 15 september, besteedt 113 Zelfmoordpreventie in haar campagne extra campagne aandacht aan de ‘Vraag Maar training’. Met deze week wil 113 Zelfmoordpreventie meer mensen en organisaties actief laten werken aan suïcidepreventie. De training leert je binnen een uur hoe je het gesprek aangaat en voert met iemand waarvan je vermoedt dat hij of zij zelfmoordgedachten heeft. Iedereen kan gratis deelnemen aan deze training (https://vraagmaar.113.nl/). Doe mee, en nodig anderen uit mee te doen.

GGD Kennemerland, onderdeel van Veiligheidsregio Kennemerland, ondersteunt deze acties en werkt er samen met partners aan het aantal suïcides in onze regio terug te dringen. Kijk ook eens op onze pagina www.ggdkennemerland.nl/mentale-gezondheid/113-zero-suicide. Of lees hier alles over de Wereld Suïcide Preventie Week en wat jij kunt doen.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box