Deze week is Mitchell (23 jaar) aan het woord. Mitchell is vrijwilliger bij brandweerpost Ilpendam. Hij is de tweede van rechtsonder op de foto.
“Ik studeer nog – ik doe rechten. Uiteindelijk wil ik graag bij de recherche werken. Naast mijn studie heb ik verschillende bijbaantjes.”
“Een vriend van mijn zwager was al vrijwilliger bij post Ilpendam. Hij moest een keer een oefening organiseren en was daarvoor op zoek naar een lotus slachtoffer* van een auto-ongeval. Ik moest toen in een auto zitten die opengeknipt moest worden. Dat was heel gaaf om mee te maken. Toen dacht ik: Dit lijkt mij ook wel wat. De postcoördinator nodigde mij vervolgens uit om een keer langs te komen tijdens een oefenavond. Ik mocht toen al snel wat dingen uitproberen zoals zelf een auto knippen. Toen er al vrij snel een plekje vrijkwam, kon ik aan de opleiding beginnen.”
*Lotus slachtoffers worden ingezet voor oefeningen en/of examens om deze zo realistisch mogelijk te maken. Lotus slachtoffers acteren alsof zij echt slachtoffer zijn van een ongeval.”
“Post Ilpendam is een hele hechte groep. Het is super gezellig. Vanaf het eerste moment voel je je welkom. En de brandweer verbroedert. Of je nou van dezelfde brandweerpost ben of niet; je voelt je één. Je voelt je echt verbonden met elkaar en hebt gelijk goede gesprekken.”
“Ik vond de opleiding moeilijker dan verwacht maar het was goed te doen. Het kost veel tijd maar dat weet je van tevoren. En het was allemaal wel heel leuk. We hadden leuke instructeurs en een leuke klas.
Iedere oefenavond van de brandweeropleiding leer je meer. Daardoor mag je ook steeds meer doen tijdens de oefenavonden op de post of tijdens uitrukken. Het motiveert dat je de opgedane kennis gelijk in de praktijk kan brengen.”
“De oefenmomenten in het oefencentrum in Wijster. Dat oefencentrum is weer heel anders en daardoor leerzaam. Alles wat je tijdens de opleiding hebt geleerd, kan je daar in de praktijk brengen waardoor je nog meer leert.”
“Dat je meer uit jezelf kan halen dan je van tevoren denkt. Soms bevindt je je in momenten waarin je normaal gesproken zou willen opgeven. Bijvoorbeeld als je in een kamer staat waar je echt helemaal niets ziet. Je moet dan door. Je ontwikkelt dus echt doorzettingsvermogen en staat steviger in je schoenen.”
De opleiding voor een brandweervrijwilliger duurt in totaal twee jaar en wordt in brandweerjargon ‘manschappenopleiding’ genoemd. Het eerste jaar staat volledig in het teken van brand en levensreddend handelen. Wekelijks wordt er geoefend op het oefencentrum onder leiding van instructeurs. Daarnaast oefent de leerwerkplekbegeleider vele vaardigheden met de nieuwe vrijwilligers op de desbetreffende brandweerpost. Ook zijn er nog enkele oefenmomenten waarbij realistisch wordt geoefend en tussentijdse theorie- en praktijktoetsen.
Brandweerschool Noord-Holland is verantwoordelijk voor de opleiding van de brandweervrijwilligers. De instructeurs van de brandweerschool nemen de kandidaten van tevoren goed mee in wat zij kunnen verwachten tijdens het examen en bereiden hen op allerlei (brand)scenario’s voor. Het exacte examenscenario is geheim en dit blijft ook zo tot het allerlaatste moment.