Deze week is Eline (27 jaar) aan het woord. Eline is vrijwilliger bij brandweerpost Wormerveer.
“De man van mijn beste vriendin was al vrijwilliger bij post Wormerveer. Bijna twee jaar geleden vond er een auto-ongeluk plaats voor mijn huis. De brandweer werd toen ook opgeroepen. Op basis daarvan stelde ik heel veel vragen aan de man van mijn vriendin. Hij stelde vervolgens voor om een keer mee te gaan naar een oefenavond. Eenmaal op die oefenavond dacht ik al heel snel: ‘Dit vind ik heel gaaf om te doen’.”
“Ik vind het fijn om mensen te kunnen helpen. Ik heb eerder op een skipiste gewerkt en daar gebeurde eigenlijk elke dag wel wat. Ik was dan altijd de eerste die wilde helpen. Dat kwam tijdens de oefenavonden ook goed naar voren. Ook de gereedschappen waarmee de brandweer werkt vind ik leuk. Daarnaast werd ik heel goed door de ploeg ontvangen.”
“Ik ben teamcoördinator platform bij KLM. Soms is mijn werk best lastig te combineren met de vrijwillige brandweer omdat ik in ploegendiensten werk. Op de brandweerpost waar ik vrijwilliger ben is overdag een dagdienst aanwezig, maar dat zijn juist de momenten dat ik thuis ben. Dus dat is soms wel jammer, maar ik heb er veel voor over.”
“Ik vond het eerste jaar van de opleiding onwijs leuk. We hebben een leuk team. Daarnaast hadden we twee hele leuke instructeurs die er elke week waren en je heel erg helpen. Ik heb veel van hen geleerd. Als je de ELO’s (e-learnings) van tevoren goed doorneemt, is het allemaal wel vrij duidelijk.
In combinatie met het werk was het soms wel zwaar. Op donderdagavond krijgen we les en mijn wekker gaat om 04:10 de volgende dag.”
“Dat zijn de oefenmomenten in het oefencentrum Wijster. Vooral de laatste oefening die we daar deden vond ik heel gaaf. We oefenden een grote inzet met meerdere branden in één pand. Vanwege de grootte van de brand werden er meerdere brandweerploegen ingezet waarmee we moesten samenwerken. Dat hadden we nog niet eerder zo geoefend.”
“Tijdens de opleiding heb ik vooral geleerd om rustig te blijven op stressvolle momenten. Dat pas ik ook toe in mijn werk. Ik werk op een luchthaven en daar kan het er ook best chaotisch aan toe gaan. Het principe ‘eerst stoppen en nadenken’ werkt ook op een luchthaven heel goed.”
De opleiding voor een brandweervrijwilliger duurt in totaal twee jaar en wordt in brandweerjargon ‘manschappenopleiding’ genoemd. Het eerste jaar staat volledig in het teken van brand en levensreddend handelen. Wekelijks wordt er geoefend op het oefencentrum onder leiding van instructeurs. Daarnaast oefent de leerwerkplekbegeleider vele vaardigheden met de nieuwe vrijwilligers op de desbetreffende brandweerpost. Ook zijn er nog enkele oefenmomenten waarbij realistisch wordt geoefend en tussentijdse theorie- en praktijktoetsen.
Brandweerschool Noord-Holland is verantwoordelijk voor de opleiding van de brandweervrijwilligers. De instructeurs van de brandweerschool nemen de kandidaten van tevoren goed mee in wat zij kunnen verwachten tijdens het examen en bereiden hen op allerlei (brand)scenario’s voor. Het exacte examenscenario is geheim en dit blijft ook zo tot het allerlaatste moment.