Brandweermuseum Hoogezand: van blusfiets tot paardenkoets

15 augustus 2024
Door regio: Groningen

Een door paarden getrokken brandweerkoets uit 1921, een blusfiets die werd gebruikt om snel naar de kazerne te komen, tientallen helmen en honderden miniatuurwagentjes. Het is maar een kleine greep uit de uitgebreide collectie van het Brandweermuseum Hoogezand-Sappemeer. Marc Bakker, in het dagelijks leven werkzaam in de technische dienst bij Brandweer Groningen, is er al sinds het begin vrijwilliger. “Ik ben best trots, want wij zijn het enige brandweermuseum in Noord-Nederland.”  

Marc Bakker in het museum

Het begon allemaal met een Ford F350 uit 1954, die als brandweerauto werd gebruikt door papierfabriek W.A. Scholten in Sappemeer. De toenmalige commandant ging met pensioen en stelde de vraag of er geïnteresseerden waren om de Ford over te nemen en te restaureren. Daar had de Hoogezandse brandweervrijwilliger Marc Bakker wel oren naar, samen met vijf anderen. Drie jaar lang sleutelden ze vol enthousiasme aan de wagen.

Uitgebreide verzameling

Om te zorgen dat de gerestaureerde Ford ook in de toekomst behouden zou blijven, richtten ze een stichting op. Het bleek het begin van een verzameling die zich in de loop der jaren steeds verder zou uitbreiden. Inmiddels is er in het museum een indrukwekkend aantal van zeventien oude brandweerauto’s te bewonderen. Daarnaast zijn er ook allerlei ‘accessoires’ te bekijken: onder meer honderden miniatuurautootjes, ademluchtmaskers en helmen.

Maar Marc is niet alleen geïnteresseerd in brandweerhistorie: hij weet ook alles van de brandweer van nu. Hij is namelijk actief als brandweervrijwilliger in Hoogezand. En dat is nog niet alles: ook in het dagelijks leven werkt hij voor de brandweer, in de technische dienst. “Van kleins af aan ben ik al gek van de brandweer. Mijn oom werkte vroeger als beroepsbrandweerman in de 24-uursdienst aan de Sontweg in de stad Groningen, en dan ging ik wel eens met hem mee. Inmiddels heb ik mijn zoontje van zes ook al aangestoken met het virus; elke zondagochtend gaat hij met me mee naar het museum.”

Austin ‘bellewagen’ uit 1940

Gedreven vrijwilligers

De stichting en het museum worden volledig draaiend gehouden door een groep gedreven vrijwilligers, die het maar wat mooi vinden om te sleutelen aan de auto’s en ermee te rijden. Ook in zijn vrije tijd is Marc continu op zoek naar onderdelen voor de wagens en naar nieuwe auto’s en spullen om de collectie uit te breiden. “We kopen als museum zelden iets, dat geld gebruiken we liever om de auto’s te restaureren. Ook krijgen we regelmatig spullen aangeboden. Maar inmiddels ben ik wel wat kritischer geworden, want we hebben al veel. Het moet wel iets zijn dat we nog niet hebben en dat een aanvulling is op de collectie.”

Trots laat Marc het pronkstuk van de collectie zien: een Austin K2 uit 1940, met de bijnaam ‘Bellewagen’, vanwege de grote blinkende koperen bel op het dak. Het is de enige auto uit de collectie die daadwerkelijk in Hoogezand dienst heeft gedaan als brandweerauto. “En er zit ook nog een bijzonder verhaal achter: hij heeft namelijk twintig jaar in een zeecontainer gestaan. Hij is destijds door iemand gekocht die er niet aan toe is gekomen om hem op te knappen. In 2016 hebben wij hem als stichting gekocht en gerestaureerd. In 1945 kwam deze auto met de bevrijders mee naar Nederland. En het unieke is dat hij vlak na de oorlog ook heeft dienstgedaan als brandweerauto, terwijl gelijksoortige modellen meestal dienstdeden als noodbus.”

Het museum lijkt inmiddels bijna vol, maar zijn er nog bepaalde auto’s of voorwerpen die Marc graag zou willen bemachtigen? “Zeker! Inmiddels doet de brandweer natuurlijk meer dan alleen branden blussen. Duiken bijvoorbeeld, en technische hulpverlening. Het zou heel mooi zijn om dat hier ook te laten zien, om het plaatje compleet te maken.”

Op zaterdag 14 september viert stichting de Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen Hoogezand-Sappemeer haar 15e verjaardag. Het Brandweermuseum Hoogezand-Sappemeer, dat is voortgekomen uit de stichting, bestaat dan 12,5 jaar. Die dag is iedereen welkom op het jubileumfeest. Er wordt onder meer een rondrit door Hoogezand met historische brandweerauto’s georganiseerd. Kijk voor meer informatie op de website van het Brandweermuseum.

Oproep: Het Brandweermuseum zoekt een nieuwe locatie én vrijwilligers

Vanwege geplande woningbouw moet het Brandweermuseum binnenkort haar huidige locatie verlaten. Ze zijn nog op zoek naar een nieuwe plek van minstens 800 vierkante meter groot, in de buurt van Hoogezand. Ook zoekt het museum nog vrijwilligers die het leuk vinden om te klussen aan de auto’s en op dinsdagavond en zaterdag het museum te bemannen. Je kunt in contact komen met Marc via info@hbvvhs.nl.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box