De sollicitanten die voldoen aan de voorwaarden, hebben inmiddels een kennismakingsgesprek gehad. Op basis van dit gesprek mogen de geselecteerde kandidaten deelnemen aan de selectiedag. Tijdens de selectiedag wordt aan de hand van een aantal testen gekeken of het brandweervak bij de kandidaat past. Vervolgens wordt er een definitieve selectie gemaakt. Deze groep doet vervolgens een aanstellingskeuring om te kijken of zij echt geschikt zijn als brandweervrijwilliger. Met deze keuring is onder andere te zien of de medewerker voldoet aan de bijzondere eisen die het werk stelt en of het werken in de functie geen ongewenste risico’s voor de vrijwilliger zelf, voor collega’s en voor derden met zich meebrengt. Als de kandidaat de hele selectieprocedure goed doorloopt, wordt hij of zij aangesteld en aangemeld voor de tweejarige opleiding Manschap.
Begin november organiseerden we vier informatiebijeenkomsten op kazernes in de regio. Geïnteresseerden kregen meer informatie over het traject om vrijwilliger te worden, zowel over de selectie als de opleiding. Maar ook over wat het betekent om vrijwilliger te zijn. De belangstelling was groot; in totaal ontvingen bijna 65 mensen op deze avonden!
De wervingscampagne #watdoejijover4minuten is ontwikkeld om de veelzijdigheid van het brandweervak in beeld te brengen. In slechts een paar minuten tijd kan de dag van een brandweerman of -vrouw er ineens heel anders uitzien. Daarnaast heft de campagne zijn naam te danken aan de gemiddelde aanrijtijd van vier minuten, die veel posten hanteren.
Dit jaar zochten we vrijwilligers voor 26 posten: De Krim, Balkbrug, Bergentheim, Dalfsen, Dedemsvaart, Diepenveen, Genemuiden, Giethoorn, Gramsbergen, Hardenberg, Hasselt, Heeten, Heino, IJsselmuiden, Kampen, Luttenberg, Nieuwleusen, Oldemarkt, Olst, Ommen, Steenwijk, Vollenhove, Welsum, Wesepe, Wijhe en Zwartsluis