De Olster brandweer maakte sinds 1874 veel mee. Oud-commandant Jan vertelt: “Vroeger bepaalde het korps of je erbij mocht komen. Ik werd aangewezen, omdat ik bij de gemeente kwam werken en ook nog eens naast de kazerne woonde. Daar werd niet bij gezegd dat ik van 17.00 uur ’s middags tot 08.00 uur ‘s ochtends de brandweertelefoon had waar een brand of ongeval kon worden gemeld. Ik moest dan naar de kazerne rennen om de sirene aan te zetten om de rest van de groep te waarschuwen. Een paar jaar later ging alles via de alarmcentrale Zwolle.” Herman valt hem bij: “Het opleiden ging toen ook nog anders. We kregen les van de werfdirecteur: ‘lees maar het boek’ en dat was het. Tijdens zijn instructies stond de ruimte blauw van de rook. Daarna werd je aangesteld en liep je met iemand mee.”
De vuurwerkramp in Enschede, bijna 25 jaar geleden, staat bij hen nog op het netvlies vertelt Seno: “Ook Olst werd opgeroepen en ging met één tankautospuit met bezetting ter plaatse. Later kwam ook een tweede ts voor de aflossing. Bij de uitgangsstelling vlakbij Enschede moesten we lang wachten op onze inzet. Olst was eerste wagen in het peloton en kreeg het verzoek om eerst nog even een autobrand op de A1 te blussen. Daarna reden we een totaal verwoeste wijk in. Het leek wel een filmlocatie. Een paar van ons zijn later nog naar de uitvaarten van de overleden collega’s gegaan.”
In eigen omgeving liepen de inzetten ook uiteen: van dode koeien verplaatsen tijdens de MKZ periode tot het helpen van de mensen die vanaf de loopburg bij informatiecentrum Den Nul in het water terecht waren gekomen. Maar ook het klein leed is bijgebleven, vertelt Herman: “Tijdens een woningbrand stond een oudere dame naast ons buiten en vroeg of we haar kunstgebit binnen konden ophalen ‘want dat stond daar in een glaasje water voor het pakken’.”
Hoewel de kazerne al op diverse plekken in Olst heeft gestaan is de onderlinge verbondenheid met elkaar hetzelfde gebleven. Ploegleider Rudy Bongertman besluit: “Het feit dat er ook voor oud-brandweermensen een wekelijkse plek blijft om elkaar te ontmoeten en waar nodig de huidige ploeg te helpen is voor ons allemaal erg waardevol.”
Op zaterdag 7 september viert brandweer Olst haar 150-jarig bestaan met een open dag.