Brandweervrijwilligers zijn gewone mensen. Mannen en vrouwen met eigen levens, routines en verplichtingen, net als iedereen. Het zouden je buren kunnen zijn – en jij zou er ook goed tussen passen! Wil je een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid in je eigen buurt en lijkt het je leuk om je werk, gezin en vrije tijd te combineren met mooie uitdaging bij de brandweer, lees dan verder of solliciteer direct via het formulier onderaan de pagina.
Wil je solliciteren als brandweervrijwilliger? Helemaal onderaan de pagina vind je het formulier om je sollicitatie te versturen.
Wil je weten hoe brandweervrijwilligers hun baan en privé leven combineren met hun werkzaamheden bij de brandweer? Lees dan de verhalen van Naomi, Ettiene, Erik, Annouck en Timo op deze pagina.
Ben je een doorzetter en een teamspeler en hou je wel van een uitdaging, dan ben je uit het juiste hout gesneden om brandweervrijwilliger te worden. En ja, dat is meer dan brandjes blussen alleen. Als brandweervrijwilliger kom je in actie wanneer het nodig is. Je rukt uit bij brand, maar ook bij andere incidenten, zoals ongevallen met gevaarlijke stoffen, verkeersongelukken, wateroverlast en nog veel meer. De ene keer help je met het verwijderen van oliesporen, de andere keer bevrijd je verkeersslachtoffers uit een autowrak of stop je een gaslek. Maar wat je ook doet, samen met je team draag je zorg voor de veiligheid in jouw buurt.
Beroepskrachten en vrijwilligers voeren precies dezelfde taken uit en zijn daarom ook allemaal hetzelfde opgeleid. Het enige verschil is dat je als brandweervrijwilliger niet de hele dag op de kazerne hoeft te zijn. Je wordt alleen opgeroepen als het echt nodig is, en dat kan op de meest onverwachte momenten zijn. Je kunt zelf aangeven wanneer je beschikbaar bent en hierover afspraken maken met je team. En komt het een keer niet uit, geen probleem, dan vinden jullie samen vast een andere oplossing.
Om je taken zo goed mogelijk uit te kunnen voeren, leiden we je zo goed mogelijk op. Je start met de basisopleiding Manschap A, waarin je met zelfstudie, bijeenkomsten op locatie en leerwerkplekopdrachten die op je eigen kazerne met je eigen leerwerkplekbegeleider mag maken alles over het brandweervak leert. Afhankelijk van wat er op de kazerne nodig is, zijn er daarna nog genoeg andere trainingen en opleidingen te volgen, zoals die tot chauffeur. Ook word je elke week verwacht op een oefenavond bij de kazerne en daarnaast train je regelmatig op realistische scenario’s.
Samen met een hecht team van professionele collega’s lever je een belangrijke bijdrage aan de samenleving en de veiligheid in jouw buurt. Met elkaar maak je bijzondere momenten en spannende situaties mee, doe je onvergetelijke ervaringen op en ervaar je de kracht van een team waarop je kunt bouwen en vertrouwen.
Voor je goede inzet word je natuurlijk ook beloond. Als brandweervrijwilliger ontvang je naast waardering ook een vaste jaarvergoeding. Daarnaast krijg je een specifieke uurvergoeding voor uitrukken, oefeningen en opleidingen en zorgen we ervoor dat je altijd verzekerd bent, zowel tijdens je opleiding als tijdens het echte brandweerwerk.
De meeste brandweervrijwilligers hebben naast hun inzet bij de brandweer nog andere bezigheden, en het is de kunst om daarin de balans te bewaken. Als je brandweervrijwilliger wilt worden, is het daarom belangrijk om te bedenken wat dat bijvoorbeeld voor je baan, je gezin en je vrije tijd betekent. Je directe omgeving moet achter je beslissing staan. Familie en vrienden, maar ook je werkgever. Als je twijfelt, kom langs en vraag je toekomstige collega’s hoe zij dat doen
Wil je brandweervrijwilliger worden? Solliciteer direct, kom kennismaken en loop een avond mee om de sfeer te proeven en ons werk te ervaren. Na een testavond, waar we onder andere kijken of je geen hoogtevrees hebt of bang bent in donkere ruimtes, volgt nog een aanstellingskeuring, en als alles goed is, ben je daarna welkom als aspirant-manschap (stagiair). Je begint met de opleiding Manschap A, gaat meteen mee bij uitrukken en bouwt vanaf de eerste dag ervaring op.
Als brandweervrijwilliger word je bij alarmeringen opgeroepen via een pieper waarop je zelf hebt aangegeven wanneer je beschikbaar bent. Als je in de buurt bent, dan ben je binnen maximaal vijf minuten op de kazerne en maak je je klaar om uit te rukken. Iedereen rekent op je. Niet alleen je collega’s, maar vooral ook de mensen waarvoor we er zijn. Met je postcommandant en je team maak je afspraken wanneer ze een beroep op je kunnen doen. En het kan een keer gebeuren dat het niet goed uitkomt, maar we rekenen erop dat je regelmatig inzetbaar bent.
Op een vaste avond in de week kom je samen met je team om te oefenen in of rondom de kazerne. Zo train je jezelf in de uitvoering van je taken, raak je vertrouwd met de omgeving en leer je bepaalde risico’s te herkennen. Ook ga je regelmatig naar een extern oefencentrum om samen met je collega’s onder realistische omstandigheden te trainen. Als brandweervrijwilliger kun je deelnemen aan verschillende activiteiten, van rondleidingen tot wedstrijden en open dagen, en ook staat het je altijd vrij om zelf iets te organiseren. Wat je ook doet, je bent betekenisvol bezig.
De meeste vrijwilligers hebben naast hun werk nog een andere baan, en brandweervrijwilligers vormen hierop geen uitzondering. Alleen gelden voor hen iets andere regels. Want als de pieper gaat, en je bent in de buurt, dan laat je alles vallen en ga je direct naar de brandweerkazerne. Daar kleed je je om en samen met je team rij je dan zo snel als mogelijk naar het incident om hulp te bieden. Je werkgever moet er dus akkoord mee zijn dat je onder werktijd zomaar opgeroepen kan worden. Een lastige vraag misschien, maar voor je werkgever heeft het ook voordelen. Bedrijven zijn verplicht om bedrijfshulpverleners (BHV) op te leiden, en als je bij de brandweer vrijwilliger bent, leer je dat allemaal. Daarnaast heeft je werkgever met jou als brandweervrijwilliger iemand met extra kennis en oog voor veiligheid in dienst. Dat verandert de zaak.
Brandweervrijwilligers zijn gewone mensen. Maar om er een te worden, moet je tenminste aan de volgende eisen voldoen:
Heb je alle kwaliteiten in huis en wilde je altijd al een keer brandweerman of brandweervrouw worden, dan is dit je kans! We zijn altijd op zoek naar betrokken en gemotiveerde collega’s, dus we kijken ernaar uit om kennis met je te maken.
In de regio Midden- en West-Brabant vind je 70 brandweerkazernes, waarvan het overgrote deel door vrijwilligers wordt bemand. Voor deze vrijwillige kazernes zijn we altijd op zoek naar nieuwe mensen. Wil je brandweervrijwilliger worden en woon of je werk je op maximaal vijf minuten van de brandweerkazerne in Alphen, Baarle-Nassau, Berkel-Enschot, Diessen, Dorst, Etten-Leur, Fijnaart, Genderen, Gilze, Hoeven, Klundert, Lage Zwaluwe, Loon op Zand, Moerdijk (dorp), Moergestel, Oisterwijk, Oosterhout, Putte, Riel, Rijen, Sprang-Capelle, Standdaarbuiten, Teteringen, Ulvenhout, Waalwijk, Waspik, Woudrichem of Willemstad, dan heb je het voor het uitkiezen!
Meer informatie over de beroepsbrandweer (24-uursdienst) en vacatures bij de kazernes in Breda, Tilburg, Roosendaal, Bergen op Zoom en Moerdijk-Haven vind je op de pagina ‘beroepsbrandweer’.
Ben je al gewonnen voor het brandweervak en wil je zo snel mogelijk aan de slag, stuur dan vandaag nog je open sollicitatie. Is er nog iets onduidelijk, of heb je nog een brandende vraag, dan kun je ook altijd mailen naar vrijwilligerworden@vrmwb.nl. We komen graag met je in contact.