Midden- en West-Brabant

Droom jij ervan om beroepsbrandweer te worden lees dan verder. Momenteel hebben we vacatures openstaan. Ben je nieuwsgierig? Kijk dan snel de selectieprocedure of solliciteer direct.

Kerntaken Brandweer

Als brandweerman/-vrouw lever je in teamverband een bijdrage aan de taken van de brandweer. Denk hierbij aan brandbestrijding, maar ook aan verkeers- en waterongevallen, ongevallen met gevaarlijke stoffen, reanimaties, wateroverlast, stormschade en rampenbestrijding.

Brandbestrijding

Een grote brand in een schuur achter een woonboerderij. De schuur is van hout en heeft een rietendak. De brand verspreidt zich snel. De brandweer wordt opgeroepen. Doordat de brandweer 24/7 aanwezig is op de kazerne kunnen ze binnen een minuut uitrukken. De brandweer is snel ter plaatste en begint met het bestrijden van de brand. Door goed optreden van de ploeg wordt voorkomen dat de brand overslaat op het huis.

Technische hulpverlening

Bij een grote botsing met meerdere auto’s, is een man bekneld geraakt in zijn auto. De brandweer wordt opgeroepen om de man uit de auto te bevrijden. Voorzichtig wordt de ruit van de auto verwijderd om de man te bevrijden.

 

 

 

 

Optreden bij incidenten met gevaarlijke stoffen

Op een industrieterrein is een container gevonden met daarin vermoedelijk drugsafval. De brandweer komt ter plaatsen met specialistische materiaal. Ter plekke analyseren ze het afval en letten ze vooral op lekkende vaten

Ondersteunen bij waterongevallen

Het is een mooie nazomer in Nederland. Veel mensen genieten van het lekkere weer en gaan het water op. Er is een melding binnen gekomen waarbij het oppervlaktereddingsteam in actie moet komen.

''Het helpen en soms ook redden van mens en dier blijft leuk. Het geeft een gevoel van voldoening en trots om deel uit te maken van een team dat klaarstaat om anderen te helpen in noodsituaties. Daarnaast zorgen het afwisselende en technische werk, het teamwork en de verschillende uitdagingen ervoor dat geen dienst hetzelfde is''.

Bart - Brandweer Breda

Hoe ziet een werkdag er uit?

De beroepsposten van de veiligheidsregio Midden- en West- Brabant staan 24/7 paraat. Er wordt gewerkt in een 3-ploegen rooster waarbij je 24 uur dienst hebt, en daarna 48 uur vrij hebt.

Tijdens een 24-uursdienst start je met een briefing wat er deze dag op het programma staat en of er eventuele bijzonderheden zijn in de stad of met de voertuigen en hierna start je met diverse werkzaamheden, denk aan onderhoud of reparaties. In de middag staat er vaak een oefening gepland en sporten is ook een vast onderdeel van de dienst.

De maaltijd, waarvoor je soms boodschappen moet doen en koken nuttig je met de hele ploeg. In de avonduren ben je over het algemeen vrij van werkzaamheden op soms een oefening of studie voor een opleiding na. ’s Nachts slaap je op de kazerne om de volgende ochtend om 08.00uur weer afgelost te gaan worden.

Naast dit dagprogramma kan je natuurlijk te allen tijde gestoord worden omdat het alarm gaat. Je laat alles uit je handen vallen en binnen 1,5e minuut ben je onderweg naar een incident.

Districten Midden- en West-Brabant

De regio Midden-en West-Brabant is een grote regio. De regio is opgesplitst in drie districten:

  • Markiezaten
  • Baronie
  • Hart van Brabant

Als je solliciteert voor de manschappen wordt je geplaatst in een van de drie districten waar op dat moment vacatures vrij zijn.

Veel gestelde vragen

  • Heb ik werkervaring nodig?

    Nee, je bent welkom zonder werkervaring. Bij voorkeur heb je recent jouw opleiding afgerond en nog geen of weinig werkervaring.

    Was deze informatie nuttig?
  • Hoe lang duurt een dienst van brandweerlieden?

    Binnen de Nederlandse brandweer kennen we zowel repressief personeel met een beroeps- als met een vrijwillige aanstelling. Een repressieve beroepsmedewerker werkt in principe in ploegen met diensten van 24 uur. Na een 24-uursdienst komt een nieuwe ploeg op om de dienst over te nemen.

    De maximale duur van een inzet is niet bepaald. Bij bijvoorbeeld intensieve of lange brandweerinzetten wordt zorggedragen voor aflossing van personeel. Dit houdt in dat nog niet ingezet personeel de werkzaamheden overneemt, zodat de ingezette eenheden de gelegenheid hebben om te rusten. Aflossing is altijd afhankelijk van factoren, zoals weersinvloeden, incidenttype en omvang.

    Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box