Er werken ruim 800 brandweermensen verdeeld over 30 brandweerkazernes in onze regio. Al deze mensen hebben hiervoor een opleiding gevolgd bij ons Regionaal Opleidingsinstituut (ROI). Voor alle brandweeropleidingen maken we gebruik van een groot aantal docenten, instructeurs en coördinatoren. Willy Piepenbrock is opleidingscoördinator bij de afdeling Vakbekwaam Worden: “Vaak hebben we een 100 procent score bij de examens en daar doen we het voor”.
“Als opleidingscoördinator organiseer ik de brandweeropleidingen, met name de opleiding Manschap (die alle vrijwilligers en beroeps als eerste volgen). We organiseren 6 manschap opleidingen per jaar, in groepen van 8. Elk jaar leveren we 48 nieuwe brandweermensen aan. Als opleidingscoördinator regel je alles rondom de opleiding. We regelen alle materialen, leslokalen, instructeurs, externe locaties, praktijktoetsen en examens. Alles wat nodig is om zo’n opleiding te kunnen draaien, wordt door een opleidingscoördinator geregeld. Zelf geef ik ook wel eens les, want dat vind ik gewoon erg leuk om te doen. Het is geen 9 tot 5 baan. Ik ben veel ’s avonds weg, want dan zijn er veel lessen en praktijktoetsen.”
"Het werk is ook geen dag hetzelfde. Dat is het mooie van opleidingen organiseren. Het is heel dynamisch en dat is de charme van het vak.”
Willy
“Waar ik altijd van geniet is de eerste praktijkdag van de cursisten. Dit is de leukste dag van de opleiding. Dan komen de cursisten voor het eerst in aanraking met echt vuur, hitte en rook. Dan zie ik iedereen de hele dag met een big smile rondlopen. Door wat zij die dag te zien en te voelen krijgen, vallen de kwartjes. Al de theorie die ze geleerd hebben, gebruiken ze dan in de praktijk. Het werk is ook geen dag hetzelfde. Dat is het mooie van opleidingen organiseren. Het is heel dynamisch en dat is de charme van het vak.”
“Het begon toen ik bij de gemeente Lith bij sociale zaken werkte. Op een dag kwam de toenmalig brandweercommandant bij me aan het bureau, hij was ook mijn leidinggevende bij de gemeente. Ze hadden nieuwe mensen bij de brandweer nodig. Ik was overdag en ’s avonds beschikbaar, dus de geschikte kandidaat. Daar had ik nog nooit over nagedacht. Dat was ook nooit een jongensdroom, zoals bij collega’s. Dus ik hield de boot af. Een paar weken later was ik op zijn zilveren huwelijksfeest. Daar raakte ik aan de praat met wat jongens van de brandweer. Zij gingen elke zaterdag hardlopen en dat leek mij ook wel wat. Alleen de voorwaarde was dat ik bij de brandweer moest komen.. Een week later zat ik op de opleiding. Dus zo ben ik begonnen, als vrijwilliger bij Brandweer Lith.”
“Ik ben 32 jaar geleden begonnen bij Brandweer Lith in het mooie Brabant.. Na 10 jaar ging ik dichter bij mijn geboorteplaats werken en wonen en begon ik als vrijwilliger bij Brandweer Gennep. De jaren erna heb ik allerlei functies vervult. Ik kon doorgroeien van manschap, bevelvoerder naar Officier van Dienst. En heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Na bijna 30 jaar paraat te staan, vond ik het mooi geweest. Ik was al vanaf 2004 instructeur en wilde graag een keer de overstap maken naar de afdeling Vakbekwaam. Sinds 4 jaar werk ik nu bij de afdeling Vakbekwaam Worden. Daar ligt mijn hart. Wel draai ik nog steeds diensten als woordvoerder.”
“Als je eenmaal met het brandweervirus besmet bent geraakt, dan kom je er niet meer vanaf. En ik ben ook nog wel van de generatie: eens bij de brandweer, altijd bij de brandweer. Dit vind ik mooi, want je groeit in het brandweervak. Bij het afronden van de opleiding ben je een beginnend beroepsbeoefenaar. Dat is hetzelfde met je rijbewijs, wanneer je dit hebt, ga je pas leren autorijden. Dat is bij de brandweer ook. Wanneer je klaar bent met je opleiding, dan ga je pas echt het vak goed leren. Ook doordat ik al vele verschillende functies heb gehad, maakt het leuk bij de brandweer. Er zijn vele mogelijkheden om door te groeien in verschillende functies.