Thuisbatterijen, zonnepanelen en elektrische voertuigen. Allemaal onderwerpen waar Roy Ummenthum dagelijks mee bezig is als Programmaregisseur Veilige Energietransitie bij Brandweer Limburg-Noord. Want wat betekenen deze nieuwe energiebronnen voor het werk van de brandweer en voor onze veiligheid? We vroegen het deze maand aan Roy!
Ik ben Adviseur Risicobeheersing, op het gebied van industriële veiligheid. Sinds een aantal jaar houd ik mij vooral bezig met alle onderwerpen rondom de energietransitie, als Programmaregisseur Veilig Energietransitie. Denk daarbij aan elektrische voertuigen, hybride auto’s, voertuigen op waterstof of LNG, thuis- of buurtbatterijen en zonnepanelen.
Het grootste gedeelte van mijn werkweek ben ik met deze onderwerpen bezig. Daarnaast ben ik Adviseur Gevaarlijke Stoffen, mijn piketfunctie. Eén keer in de vijf weken heb ik dienst, dan kan ik de hele week opgeroepen worden bij incidenten met gevaarlijke stoffen. Bijvoorbeeld een grote brand waar asbest bij is vrij gekomen. Ter plekke geef ik de hoogste leidinggevende tactisch en strategisch advies om het incident veilig op te lossen.
Tot slot ben ik vrijwilliger bij brandweerpost Venlo.
In 2004 ben ik als vrijwilliger begonnen in Tegelen. Ik was al langer geïnteresseerd in het werk van de brandweer. Maar toen ik op mijn 21ste wilde solliciteren was er helaas geen plek. Gelukkig kwamen er drie jaar later een aantal plekken vrij en heb ik gesolliciteerd. Nadat ik aangenomen was, ben ik de opleiding tot Manschap gaan volgen. Aansluitend heb ik de opleiding voor Chauffeur en Bevelvoerder gedaan.
Na een aantal jaar ben ik het werk van Adviseur Gevaarlijke Stoffen ernaast gaan doen. In 2017 ben ik fulltime in dienst gekomen bij de brandweer. Vanaf het begin hield ik mij voornamelijk bezig met advisering op het gebied van industriële veiligheid, richting de gemeentes en provincie. Omdat ik veel interesse heb in techniek, hield ik de ontwikkelingen rondom de energietransitie al wel in de gaten. Dit onderwerp werd steeds groter en had steeds meer impact op het werk van de brandweer. Daarom heb ik nu sinds drie jaar de volledige focus op alle onderwerpen die betrekking hebben tot de veilige energietransitie.
Ik houd mij met name bezig met beleid, netwerken en kennis vergaren. Het belangrijkste is dat we proberen aan de voorkant te blijven op het gebied van energietransitie. Ik moet weten wat er speelt en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor ons als brandweer.
Ik ga veel evenementen en congressen af om zoveel mogelijk nieuwe dingen te leren en mensen te spreken. Ik leer zo over de nieuwe technieken die op ons afkomen en wat deze inhouden voor de brandweer. Waar moeten we rekening mee gaan houden in de toekomst?
Ook heb ik veel contact met de andere veiligheidsregio’s in Nederland. Maar we werken ook over de landsgrenzen, met brandweerposten in andere landen. Van Frankrijk, Zweden tot Amerika en Australië.
Binnen onze eigen organisatie werk ik met veel verschillende collega’s samen, van Risicobeheersing, Incidentbestrijding, Operationele Voorbereiding en Vakbekwaam. Maar ook buiten de Brandweer met Crisisbeheersing, de GGD en GHOR. Met de collega’s van Vakbekwaam heb ik bijvoorbeeld contact over de oefenavonden van de manschappen. We bespreken welke ‘energietransitie’ onderwerpen aan bod moeten komen tijdens de oefenavonden en in welke vorm. Je wilt bijvoorbeeld dat alle brandweermensen op de hoogte zijn van de risico’s van lithiumbatterijen en waterstof. En dat ze weten waar ze op moeten letten bij een brand met zonnepanelen en hoe ze moeten handelen als een thuisbatterij in een woning in brand staat.
''Uiteindelijk vind ik het mooiste aan mijn werk dat ik een verschil kan maken voor mijn collega’s.''
Roy
Er is de afgelopen jaren al veel veranderd in ons werk. Je weet van te voren niet meer wat je achter de voordeur gaat aantreffen. Vroeger was een keukenbrand, een keukenbrand. Maar nu kan er in die keuken een accu van een e-bike aan de oplader liggen, of zijn er thuisbatterijen aanwezig. Dit zal in de toekomst nog meer gaan toenemen.
Want we zien steeds meer branden met elektrische fietsen, steps en scooters. Hierin zit ook het grootste gevaar, want deze branden ontstaat in huis, waar mensen zijn. Oftewel: de kans op slachtoffers is groter. We zien bijvoorbeeld dat een e-bike midden in een vluchtroute aan de oplader ligt, waardoor mensen hun appartement niet uit kunnen bij een brand.
Voor ons als brandweer is met name de nazorg anders, een accu van een e-bike moet bijvoorbeeld na een brand langdurig gekoeld worden. Nadat deze geblust is, kan er namelijk nog een interne chemische reactie ontstaat. En daardoor een dag later opnieuw gaan branden. Ook komen er sneller giftige stoffen vrij.
Voor de komende jaren zie ik met name een groot risico in thuisbatterijen. Die ga je steeds meer zien en brengen echt risico’s met zich mee. Het is daarom heel belangrijk dat mensen bij het plaatsen van een thuisbatterij kiezen voor goede kwaliteit en de installatie door een erkende vakman laten doen.
Geen dag is hetzelfde. Het is een hele dynamische wereld, want de ontwikkelingen gaan zo snel. Volgende week kunnen er weer allemaal nieuwe technieken zijn. Maar dat maakt het juist zo leuk, je bent nooit uitgeleerd!
Ook de vele contacten, nationaal en internationaal, vind ik erg leuk. Het is super interessant om een kijkje te krijgen in de keuken van een brandweerpost aan de andere kant van de wereld. We kunnen veel van elkaar leren. Dus dat verrijkt echt je kennis.
Uiteindelijk vind ik het mooiste aan mijn werk dat ik een verschil kan maken voor mijn collega’s. Ik wil het zo goed mogelijk weten en regelen. Want je doet het voor je collega’s die de weg op gaan, je wilt dat zij veilig zijn. Daar ben ik mij heel erg van bewust in mijn werk.