Als je aan de brandweer denkt, denk je aan branden blussen, levens redden en hulp verlenen bij ongevallen. Alleen liever zijn we dit nog een stap voor. Romee Schimmel werkt als beleidsadviseur brandweerzorg op de afdeling risicobeheersing en zet zich onder andere in voor de preventietak van de brandweer. Romee: “Wij werken in de schaduw van onze brandweercollega’s die uitrukken.”

 

Hoe ben je bij de brandweer terecht gekomen?

“Ik heb communicatie en bestuurskunde gestudeerd. Mijn afstudeerscriptie was bij Brandweer Gelderland-Midden. Hier kwam ik erachter dat de maatschappelijke kant van de brandweer mij aansprak: je inzetten voor de maatschappij en veiligheid van inwoners. De afgelopen jaren heb ik ervaring opgedaan binnen de brandweerzorg in verschillende functies. Daarbij merkte ik dat ik het liefst mee werk aan het beleid. Vandaar dat ik bij Brandweer Limburg-Noord begonnen ben als beleidsadviseur.”

Wat houd je functie in?

“Als beleidsadviseur moet je onder andere op de hoogte blijven van landelijke ontwikkelingen  rondom brandweerzorg, zeker bij wet en regelgeving. Ik werk veel aan wettelijk verplichte beleidsstukken, zoals het brandweerrisicoprofiel en geef gevraagd en ongevraagd advies aan ons management. Daarbij houd ik ook contact met externe partijen en collega’s van andere regio’s om kennis te delen en van elkaar te leren.”

Wat is een brandweerrisicoprofiel?

“In het risicoprofiel staan zeven incidenttypen waarbij de brandweer een taak heeft om deze te voorkomen en/of te bestrijden. Bijvoorbeeld natuurbranden of incidenten met gevaarlijke stoffen. Per incidenttype is er een inhoudelijk expert bij betrokken. We bepalen de incidenttypen aan de hand van verschillende aspecten. Zo is natuurbrand een van onze grotere risico’s in onze regio, omdat de droge en warme periodes steeds langer zijn en de branden zich onvoorspelbaar kunnen ontwikkelen. Zo kijken we of een bepaald gebied een hoog risico of een laag risico heeft voor natuurbranden. Het brandweerrisicoprofiel is eigenlijk een indicatie van de risico’s op brandweergebied in onze regio.”

Waarom is het brandweerrisicoprofiel zo belangrijk?

“Het brandweerrisicoprofiel kan als basis dienen bij de advisering naar de gemeenten en ketenpartners toe. Gemeenten stellen omgevingsplannen op. Met kennis uit het brandweerrisicoprofiel kan Brandweer Limburg-Noord als deskundige partij meedenken en adviseren over een veilige inrichting van de leefomgeving.”

"Je wilt die incidenten en de negatieve impact daarvan beperken. Van achter mijn bureau probeer ik dit zoveel mogelijk positief te beïnvloeden. Dat als de brandweer een keer moet uitrukken, dit zo veilig mogelijk gebeurd."

Romee

Wat vind jij het leukst aan deze functie?

“Het leukst vind ik dat je je maatschappelijk inzet. Er zijn branden en incidenten en daar hebben mensen last van. Je wilt die incidenten en de negatieve impact daarvan beperken. Van achter mijn bureau probeer ik dit zoveel mogelijk positief te beïnvloeden. Dat als de brandweer een keer moet uitrukken, dit zo veilig mogelijk gebeurd. Je kunt dit gewoon achter je computer doen, je bent met nuttige zaken bezig. Dat geeft mij veel voldoening.”

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box