Voor het werk van onze brandweermensen is regelmatig oefenen heel belangrijk. Voor hun reguliere werkzaamheden, specialismen of om nieuwe technieken of materialen te leren kennen. De afdeling Vakbekwaam is hier verantwoordelijk voor. Rens is Specialist Vakbekwaam voor cluster Venray. Binnen deze functie is hij verantwoordelijk voor het mee ontwikkelen én uitdragen van beleid rondom opleiden en oefenen. Daarnaast is Rens vrijwilliger bij brandweer Venray. Deze maand stellen we de 5 brandende vragen aan hem.
In 2016 ben ik als brandweervrijwilliger bij brandweer Venray begonnen. Ik werkte toen net in het bedrijfsleven, waar ik was begonnen na mijn opleiding. De interesse voor de brandweer begon al langer geleden. Bij mijn opa en oma in de huiskamer hing vroeger een 112-scanner aan de muur. Hier kwamen alle meldingen uit de buurt voorbij. Een paar minuten later hoorde je de brandweer, ambulance of politie voorbij komen. Toen is mijn interesse voor de brandweer al ontstaan: Wat zit er allemaal in die rode wagen? En welke wagens zijn er allemaal? Heel wat jaren later introduceerde de oom van mijn vrouw mij bij brandweer Venray. Hij was hier lange tijd vrijwilliger.
Als vrijwilliger ben ik ook actief als oefenleider en was ik post-oefencontact voor onze post. In deze rol was ik verantwoordelijk voor de oefenplanning van de post, met veel passie voor alles wat er bij vakbekwaamheid komt kijken. Van deze passie kon ik zo’n 1,5 jaar geleden mijn werk maken, toen de vacature voor Specialist Vakbekwaam voorbij kwam en ik hierover getipt werd door een collega.
De afdeling Vakbekwaam verzorgt opleidingen en oefeningen voor brandweerpersoneel. Onze afdeling bestaat uit twee onderdelen: Vakbekwaam Worden en Vakbekwaam Blijven. Vakbekwaam Worden is verantwoordelijk voor het opleiden van brandweerpersoneel. Zodra deze opleiding is afgerond, ga je meedraaien in het oefenprogramma waar Vakbekwaam Blijven voor verantwoordelijk is.
Als Specialist Vakbekwaam ben ik enerzijds bezig met de dagdagelijkse coördinatie voor mijn eigen cluster en draag ik het regionaal beleid uit in mijn cluster. Dit doe ik samen met een aantal oefencoördinatoren en een medewerker vakbekwaam. Het cluster Venray bestaat uit de posten Mook, Gennep, Bergen, Venray, Meerlo, Lottum, Horst en Sevenum. In totaal gaat dit om z’n 200 vrijwilligers. Naast deze cluster-taken ben ik verantwoordelijk voor een aantal portefeuilles en werk ik met verschillende kerngroepen aan het ontwikkelen van het oefenprogramma voor de gehele veiligheidsregio. Mijn portefeuilles zijn onder andere technische hulpverlening, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen en waterongevallen. Bij deze portefeuilles liggen ook mijn interesses, dus dat is een goede match.
In een nieuw ontwikkelde meerjarenoefenplanning geven we vanuit de kerngroepen aan wat er de komende jaren geoefend moet worden op de posten. Dit voor zowel de basisbrandweerzorg als specialistische taken. De meerjarenoefenplanning bestaat uit verschillende thema’s, welke onderverdeeld zijn in verschillende onderwerpen. Zo bestaat het thema technische hulpverlening uit onderwerpen als incidentmanagement, bevrijdingstechnieken en stabilisatietechnieken. Voor deze onderwerpen zijn weer verschillende lesplannen, instructiekaarten en leerdoelen. Bij bevrijdingstechnieken kun je hierbij denken aan kennis van de verschillende bevrijdingstechnieken, het gebruik van hydraulisch redgereedschap en het gebruik van elektrisch handgereedschap.
Vanuit de kerngroepen geven we inhoud aan deze lesplannen, instructiekaarten en leerdoelen. Deze worden vervolgens door de clusters afgestemd met de oefenleiders en post-oefencontacten van de verschillende posten. Zo kijken we samen met de posten hoe de oefendoelen behaald kunnen worden, welke oefenmiddelen er nodig zijn en welke specifieke behoeftes en ervaringen de post heeft.
Ik ben vanuit mijn functie continue bezig met brandweercollega’s nieuwe dingen bijbrengen.
Rens
We moeten altijd rekening houden met de diversiteit van onze vrijwilligers. Zij hebben allemaal een andere achtergrond, qua werk, opleiding en leeftijd. Vanzelfsprekend heeft ook niet iedereen evenveel brandweerervaring. Het is belangrijk dat ons oefenprogramma op ieders behoeftes aansluit, dat we iedereen mee krijgen en geprikkeld houden. Dat is de kunst voor ons als Vakbekwaam. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er vaak ’s avonds geoefend wordt. De meeste vrijwilligers hebben er dan al een hele werkdag opzitten. Je wilt dus niet met te veel eenzijdige theorie aankomen, alle vrijwilligers moeten wel bij de les blijven.
Ook moeten we rekening houden met ontwikkelingen in de samenleving, denk bijvoorbeeld aan de energietransitie. Regelmatig zit ik met verschillende collega’s van de afdeling Brandweerzorg samen om deze nieuwe ontwikkelingen te bespreken, en kijken we wat de impact hiervan is op de verschillende afdelingen. Daar bespreken we hoe we met ons oefenprogramma in kunnen spelen op deze ontwikkelingen. Voor sommige ontwikkelingen of nieuwe technieken is nieuw materiaal nodig. En daar moet vervolgens natuurlijk mee geoefend worden. Om flexibel in te kunnen spelen op deze ontwikkelingen, is ons oefenprogramma niet in beton gegoten.
Omdat we faciliterend zijn aan de posten in ons cluster, is er veel contact tussen de oefenleiders en post-oefencontacten van de post en de oefencoördinatoren van ons cluster. Zelf heb ik regelmatig contact met de postcommandanten, om hun te informeren over ontwikkelingen binnen de afdeling of om post-overstijgende zaken op te volgen. Naast ons eigen cluster Venray, zijn er nog drie clusters: Venlo, Roermond en Weert. Met de specialisten van deze clusters én het ROI heb ik ook regelmatig overleg. Zo houden we elkaar op de hoogte van wat speelt.
De afdeling Vakbekwaam werkt daarnaast veel samen met de afdeling Materieel. Zo is er regelmatig afstemming voor de logistieke bewegingen, want het oefenmateriaal moet op het juiste moment op de juiste plek zijn. Ook kloppen bedrijven regelmatig aan om samen met de brandweer te oefenen, hier staan we altijd voor open. We leggen dan het lijntje naar de juiste post en helpen met verdere afstemming van de oefening en oefendoelen. We werken ook met enige regelmaat samen met andere hulpdiensten. Samen met bedrijven uit de omgeving én samen met andere hulpdiensten oefenen is enorm waardevol. Zo zijn we als brandweer nog beter voorbereid op de momenten dat het er om gaat.
Dat zijn eigenlijk een hele hoop dingen. Ik ben vanuit mijn functie continue bezig met brandweercollega’s nieuwe dingen bijbrengen. En dat proberen zo efficiënt mogelijk te doen, terwijl we rekening houden met de diversiteit van onze vrijwilligers. Dat is altijd een leuke uitdaging. Meestal lukt dat, maar soms ook niet. Daar leren we dan gelukkig zelf ook weer van als afdeling.
Als brandweervrijwilliger geniet ik heel erg van de saamhorigheid. Je gaat met z’n allen aan de slag om de klus te klaren, bij kleine of grote incidenten en bij bijzondere en heftige incidenten. Het teamgevoel wat dan heerst is heel bijzonder. Als vrijwilliger draai ik natuurlijk ook mee in het oefenprogramma, en als oefenleider geef ik soms oefeningen. Je merkt dan meteen hoe een oefening valt en ervaren wordt. Eventuele feedback kun je meteen meenemen richting de kerngroepen en verwerken. Het is leuk om zo in de hele schakel actief te zijn.