“Het leek mij zo gaaf om echt iets te kunnen betekenen voor de burger.” Toen Monique Leijssen-Verwijst de vacature voor medewerker Brandveilig Leven voorbij zag komen, werd zij meteen enthousiast. Monique werkt al sinds 2000 bij Brandweer Limburg-Noord in verschillende functies. En sinds 2014 is zij trotse medewerker van het team Brandveilig Leven. Deze maand stellen we de 5 brandende vragen aan haar.
“Het team Brandveilig Leven werkt aan het verhogen van de brandveiligheid van de inwoners van Limburg-Noord. We organiseren verschillende interactieve activiteiten gericht op gedragsverandering, zoals bijvoorbeeld bijeenkomsten voor huurders van woningcorporaties en ouderverenigingen. We komen op scholen en bij zorginstellingen, maar we doen ook woningchecks en we voeren campagnes. Daarnaast trainen we ambassadeurs die achter de voordeur komen bij de inwoners. Zij kunnen de inwoners tips over brandveiligheid geven en deze helpen de eigen thuissituatie brandveiliger te maken. De rode draad door al onze activiteiten is het voorkomen van brand, het signaleren van brand en het vluchten bij brand.”
“Ik werk sinds 2014 bij het team Brandveilig Leven. Daarvoor heb ik negen jaar bij Oefenen en Opleiden gewerkt, wat nu Vakbekwaam Worden is. Deze periode heb ik de organisatie en coördinatie van de brandweeropleidingen gedaan. Onze toenmalige directeur liet ons een keer een filmpje zien over het project Community Safety in Engeland. Dit is een soortgelijk project als Brandveilig Leven. Toen ik dit filmpje zag, dacht ik hoe mooi zou het zijn als zoiets in Nederland zou komen. En wat zou het gaaf zijn hier iets in te mogen betekenen. Tijdens een ontwikkelgesprek heb ik aangegeven dat ik graag deze kant uit zou willen. In 2014 werd het team Brandveilig Leven opgericht en kwamen er vacatures. Ondanks dat ik het bij Opleiden en Oefenen ook heel erg naar mijn zin had, dacht ik als ik het nu niet doe, komt het er nooit meer van. Dus heb ik gesolliciteerd en ben aangenomen.”
“Het is een hele afwisselende functie. Alle activiteiten die we organiseren, doen we interactief en dat maakt het ook zo leuk."
Monique
“Het is een hele afwisselende functie. Alle activiteiten die we organiseren, doen we interactief en dat maakt het ook zo leuk. Ik zeg altijd ‘ik mag gewoon spelletjes doen met de mensen en ik krijg ervoor betaald’. En je leert de mensen op deze manier vooral zelf na te denken over brandveiligheid. Ik doe steeds minder in de uitvoering en houd me voornamelijk bezig met het netwerken om samen met andere organisaties brandveiligheid op te kunnen pakken. Daarnaast ben ik bezig met het ontwikkelen en opzetten van bijeenkomsten. Onze vrijwilligers doen voornamelijk de uitvoering en hier zijn we enorm blij mee. Voor de bijeenkomst zeggen mensen vaak, ik weet het allemaal al. Maar na een bijeenkomst lopen ze enthousiast naar buiten, omdat ze toch veel geleerd hebben en een gezellige bijeenkomst hebben gehad. Dat geeft echt een dankbaar gevoel, dat je kunt bijdragen aan de veiligheid van mensen.”
“Een mooi verhaal is dat we samen met de vrijwilligers een voorlichting hebben gegeven aan een groep kinderen. Zij hebben toen geleerd hoe ze moeten vluchten aan de hand van een vluchtplan. Bij een van die kinderen is naderhand thuis brand geweest en zij en haar broer zijn toen veilig naar het garagedak kunnen vluchten. Daar heeft de brandweer ze veilig weg kunnen halen Door de voorlichting wisten deze kinderen gelukkig precies wat ze moesten doen. Daar haal je zoveel voldoening uit, want je hebt daar wel aan meegewerkt. Daar doe je het voor.”
“Zonder vrijwilligers zijn wij niks. We hebben een klein team en we willen veel mensen bereiken dus daar hebben we onze vrijwilligers hard voor nodig. Zij voeren onze activiteiten uit en zijn het visitekaartje van Brandveilig Leven. De ene vrijwilliger doet dit het liefst in de eigen omgeving en de andere vindt het prima om in de hele regio ingezet te worden. We hebben nu een kleine pool vrijwilligers, dus enthousiastelingen zijn altijd welkom.”