Dave Jakobs, vrijwilliger bij Brandweer Lomm, had nog maar net zijn pieper ontvangen en werd meteen in één weekend drie keer opgeroepen: stormschade, een auto-ongeluk en een natuurbrand. Dave was erbij als aspirant, hij hoopt zijn opleiding tot brandweerman in juni 2025 af te ronden. Deze maand stellen we de 5 brandende vragen aan hem. “Van het meekijken als aspirant leer je super veel. Je ziet veel dingen in de praktijk, die ook tijdens de opleiding aan bod komen.”

 

Hoe ben je bij de brandweer terecht gekomen?

“Ik woon in Lomm en kende wat vrijwilligers bij Brandweer Lomm. Zij deelden destijds een berichtje op Facebook met dat ze vrijwilligers zochten. Dat was in december 2022. Toen dacht ik, laat ik eens een keer gaan kijken. Nadat ik een formuliertje had ingevuld op de website, werd ik ook meteen gebeld. Ik heb toen meegekeken met een oefening van Brandweer Lomm in Lottum. Super interessant en dat maakte wel indruk. Vanaf dat moment ben ik eigenlijk blijven plakken. Ik ben eerst nog een paar keer komen kijken op de oefenavond. En dan krijg je vanzelf de vraag wat je ervan vindt en of je wil starten met de opleiding. Voordat ik daarmee kon starten, heb ik eerst de keuring gedaan. Deze keuring is onderdeel van de aanstelling, om je fysieke en mentale conditie te testen. Na het halen van deze keuring, ben ik in oktober 2023 begonnen met de opleiding Manschap. Dit is de basisopleiding voor iedere brandweerman of –vrouw. Ik ben nog niet klaar met opleiding. Ik heb net voor de zomer het onderdeel brandbestrijding afgerond.”

Mag je mee naar incidenten wanneer je de opleiding nog niet hebt afgerond?

“Tijdens de opleiding mag je meerijden naar incidenten, als aspirant. Onze brandweerwagen wordt altijd bemand door zes personen en dan ben je de zevende persoon die meerijdt. Vorige jaar was ik de enige aspirant binnen onze post, dus toen ben ik bijna naar elk incident mee geweest. Nu ik het onderdeel brandbestrijding heb afgerond, word ik ook ingedeeld. De onderdelen technische hulpverlening, optreden bij incidenten met gevaarlijke stoffen en het ondersteunen bij waterongevallen komen nog aan bod. Wanneer er bijvoorbeeld een uitruk is naar een drugsdumping, kan ik eventueel mee als zevende persoon. Maar bij een uitruk naar een woningbrand ruk ik mee uit als volwaardig lid. Als aspirant kijk je voornamelijk mee, soms help je met kleine dingen zoals de slangen mee uitrollen. Van dit meekijken leer je super veel. Je ziet veel dingen in de praktijk, die ook tijdens de opleiding aan bod komen.”

 

"Elke keer als de pieper gaat, weet je niet wat je te wachten staat. Elke inzet is anders en dat maakt het super gevarieerd en interessant."

Dave

Wat vind je het mooiste aan je werk bij de brandweer?

“De variatie, adrenaline en spanning. Elke keer als de pieper gaat, weet je niet wat je te wachten staat. Elke inzet is anders en dat maakt het super gevarieerd en interessant. Daarnaast doe je ook wat terug voor de maatschappij. En dat met de club van Brandweer Lomm, een hechte groep. We hebben leuke avonden samen, maar we maken ook veel bijzondere dingen mee.”

Welke uitruk heeft de meeste indruk gemaakt?

“Dit was een uitruk in het eerste week dat ik de pieper had. Mijn eerste uitruk mee als aspirant was een prio 2 melding van stormschade op een camping in Arcen. Bij iemand was het dak van de caravan losgekomen. Niet super spannend dus, maar diezelfde nacht ging de pieper weer af. Dit keer een auto-ongeluk. Toen we ter plaatse kwamen zagen we de brokstukken van de auto over honderden meters verspreidt liggen. Je staat met je neus vooraan en denkt dan wel ‘wow, wat is dit en leeft de persoon in de auto nog?’. Deze uitruk heeft echt indruk op mij gemaakt. In datzelfde weekend zijn we nog gealarmeerd voor een natuurbrand. Dit waren meteen gevarieerde uitrukken waar ik mee kon kijken in het werk van de brandweer.”

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die erover twijfelen om brandweervrijwilliger te worden?

“Ik denk dat veel mensen denken dat het werk als brandweervrijwilliger lastig te combineren is met je werk of gezin. Zelf ervaar ik dit helemaal niet zo. Ik heb een eigen bedrijf. Onder werktijden ben ik niet beschikbaar voor de brandweer. Het bedrijf ligt te ver van de kazerne af, waardoor ik niet snel genoeg aanwezig kan zijn. Maar zodra ik klaar ben met werken en weer richting Lomm ga, meld ik mij beschikbaar. Je moet binnen zes minuten op de kazerne aanwezig kunnen zijn. Alles wat op afstand is van deze zes minuten, kun je doen. Dus ook als je in Arcen en Velden werkt of woont kun je vrijwilliger worden bij Brandweer Lomm. En ga je een keer een middag weg of komt het niet uit, dan zet je jezelf op niet beschikbaar. Je bent hier vrij in. Om vakbekwaam te blijven is het wel belangrijk dat je regelmatig naar de oefenavonden komt.
Wil je eens komen kijken of ben je nieuwsgierig naar ons werk? We ontmoeten je graag op een oefenavond bij onze kazerne!”

Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box