Brandweerkazerne in Heythuysen

Het zevende en laatste punt van de route: de Brandweerkazerne in Heythuysen.

Op 29 april 1978 werd deze kazerne aan de Meerkamp geopend. Dit is ook de huidige kazerne van Brandweer Heythuysen.

Opening kazerne aan de Meerkamp

Op 29 april 1978 werd de nieuwe kazerne aan de Meerkamp geopend. In de nieuwe kazerne is er een leslokaal dat tevens als kantine gebruikt wordt. Verder is er een ruimte waar de manschappenkasten staan en waar je je kan omkleden bij een uitruk. Na een uitruk kan er in een aparte ruimte gedoucht worden. Ook is er een kleine keuken. De uitrukvoertuigen staan in de stallingsruimte van de kazerne. De kazerne was toen een hele vooruitgang voor de brandweervrijwilligers. Bij de opening waren uiteraard alle vrijwillige brandweermensen aanwezig en de gehele gemeenteraad waaronder burgemeester Hannen, gemeentesecretaris Gerrit van der Bijl, wethouder Albert van der Kop, wethouder Tjeu Venner en uiteraard de toenmalige commandant Sjaak Donders.

Toespraak burgemeester Hannen bij opening

Officiële opening van de kazerne in de stallingsruimte van de voertuigen door burgemeester Hannen met rechts van hem commandant Donders en geheel links aan de lange tafel de gehele raad van gemeente Heythuysen. De eerste tafel voor de burgemeester werd ingenomen door de oudgedienden van de brandweer Piet Rijks, Bèr van den Heuvel, Har Verstappen en Sef Hermans. Het bord boven burgemeester Hannen laat de volgende spreuk zien: ‘De brandweer wordt pas geëerd als het aan den lijve deert.’

Het korps uit 1978

Het korps in 1978 bestond uit ongeveer 20 leden onder leiding van commandant Sjaak Donders. Vrij snel na de opening van de nieuwe kazerne op 1 mei 1978 werd een nieuwe commandant benoemd, de heer Hans Scrabanja, technisch ambtenaar bij de gemeente. Ook werd in 1979 gestart met een nieuwe ploeg mensen die werd opgeleid voor de brandweerwedstrijden wat uiteindelijk resulteerde in 1994 in een landskampioenschap met een team. In 1988 kwam er een nieuwe commandant, de heer Peter Naaijkens, die dit tot 2003 bleef uitoefenen. In 1991 vond er een herindeling plaats van gemeenten. Gemeente Heythuysen bestond daarna uit vier dorpen namelijk Heythuysen, Baexem, Grathem en Kelpen-Oler. Dit betekende een fusie van de brandweer uit Heythuysen en de brandweer uit Grathem. Het gevolg was dat er twee postcommandanten kwamen namelijk René Jespers voor Heythuysen en Hen Schreurs voor Grathem. De algehele leiding bleef bij commandant Naaijkens. Deze fusie hield stand tot er weer een herindeling van gemeentes kwam in 2007 en gemeente Leudal ontstond. Op de foto is ook het nieuwe voertuig te zien dat in 1977 werd gekocht. Het nieuwe voertuig werd ook in dat jaar met compleet nieuw aangeschaft materieel ingericht.

80-jarig bestaan

In 2004 werd het 80-jarig bestaan van de Brandweer Heythuysen uitgebreid gevierd. Het kazerneterrein, een groot gedeelte van de Meerkamp en een gedeelte van de Tuulshoek werd hiervoor gebruikt. Er vonden tal van demonstraties plaats en er was een scala aan historische voertuigen te zien. Voor de kinderen werd er met een paardentram door Heythuysen gereden. Ook de plaatselijke Radio-en TV zender 3ML maakte filmopnames van die dag. Op de foto ziet je een demonstratie-oefening op die dag waarbij een persoon van het dak wordt gered op het binnenterrein van de brandweerkazerne aan de Meerkamp bij gelegenheid van dit 80-jarig bestaan van de Vrijwillige Brandweer. De meerjarige geschiedenis van Brandweer Heythuysen werd ook beschreven in het toen uitgebrachte gedenkboek ‘Brandweer Heythuysen 80 jaar’ gemaakt door de samenstellers H. Reijnen, A. Gubbels en C. Rijks. Later dat jaar won dit boek de cultuurprijs van de gemeente Heythuysen 2004. In dit boek wordt de ontstaansgeschiedenis van de brand weergegeven vanaf ongeveer 1800 tot 2004. Het boekje is inmiddels uitverkocht maar digitaal is het boek er nog in de vorm van een PDF.

Korpsen Heythuysen en Grathem

Groepsfoto van 4 januari 2004 van de korpsen van Heythuysen en Grathem, genomen ter gelegenheid van de feestelijke opening van het jubileumjaar en de onthulling van de gedenksteen voor de brandweerkazerne te Heythuysen.

Zittend v.l.n.r. Geert Wertz, Edward Sieben, Johan Nies, Nicole Mentink, Jos Mestrom, Rudi Rijks, Hay Peeters, Jeanette Isendoorn, Fred Winkelmolen.

Middelste rij v.l.n.r. Burgemeester Joos Truijen, Math van Appeven, Dré Rutten, Wim Franssen, Coen Slots, Guido Frenken, Hans Peskens, Paul Deckers, Arthur Verjans, John van Bilsen, Wiel Winkelmolen, Raymond Smolenaars, Peter Naaijkens.

Bovenste rij v.l.n.r. Pascal Schrurs, Jac. Ramakers, Leon Jeurninck, Theo Janssen, Yvon Janssen, Frits Geraets, Johan Vrenken, Dieter Hansen, Roy Heymans, Jac. Schrurs, Frans Schouten, John Gubbels, René Jespers, Henk Gijsbers.

Nieuwe kazerne

Om ervoor te zorgen dat de Brandweer als post en kazerne klaar is voor de toekomst gaat de Brandweer verhuizen. Een splinternieuwe kazerne centraal gelegen in gemeente Leudal dat is het doel. Met de realisatie van de nieuwe kazerne, de Kazerne Leudal, zal ook het proces van samenvoeging van de Brandweer van Heythuysen en Roggel afgerond worden. In de nieuwe kazerne willen we de cultuur en historie van beide posten een plekje geven.

 

Dit is het eindpunt van de ‘Historische Route 100 jaar Brandweer Heythuysen’. We hopen dat jullie een mooie wandeling hebben gemaakt door de geschiedenis van de brandweer in Heythuysen. We organiseren dit jubileumjaar ook nog andere activiteiten. Benieuwd? Neem een kijkje op de pagina van 100 jaar Brandweer Heythuysen.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box