Werken als vrijwilliger bij de brandweer. Een mooi beroep. Mensen die zich inzetten voor de veiligheid van de inwoners in onze regio en die klaarstaan voor anderen. Honderden brandweermensen in onze regio combineren brandweervrijwilliger zijn met hun werk of studie. Het is een maatschappelijk betrokken functie die van grote waarde is voor de gehele samenleving. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de brandweer in onze regio. Wanneer onze inwoners hulp nodig hebben, rekenen zij op de vrijwilligers. De brandweer heeft omgekeerd ook jouw hulp en medewerking nodig bij het beschikbaar stellen van vrijwilligers. Op deze manier dragen we met z’n allen bij aan de lokale (brand)veiligheid.
Brandweer Limburg-Noord heeft 30 brandweerkazernes binnen de regio, waar een kleine 800 brandweervrijwilligers en 80 beroepsmedewerkers dagelijks
paraat staan.
Onze vrijwilligers zijn volledig opgeleide brandweermensen die naast hun dagelijkse bezigheden, zoals werk en hobby’s, ingezet kunnen worden om brandweerwerkzaamheden te verrichten. Ze schieten uiteraard te hulp bij brand, maar er is veel meer. De brandweer bevrijdt mensen bij verkeersongevallen, ondersteunt bij waterongevallen of ongevallen met gevaarlijke stoffen, kan reanimeren, kan reddingen op hoogte uitvoeren en helpt dieren in nood.
Brandweervrijwilligers worden ingezet als er zich incidenten voordoen overdag, ‘s nachts, op werkdagen en ook in de weekenden. Een vrijwilliger bij de brandweer doet exact hetzelfde werk als een beroepscollega.
Voor de mensen die bij ons opgeleid zijn, kunnen we een BHV-certificaat aanvragen op basis van verworven competenties en vaardigheden. Zij kunnen daarmee in jouw bedrijf of organisatie officieel de functie van bedrijfshulpverlener vervullen. Daarnaast zijn vrijwilligers getraind om levensreddend te handelen. Zij hebben veel kennis van brandveiligheid en leren om onveilige situaties te herkennen. Dat kan voor jou als werkgever een geruststellende gedachte zijn. Zo kan de medewerker bij incidenten op de werkvloer direct handelen en ondersteunen bij ontruimingen of brandbestrijding.
Een medewerker die zich wil aanmelden voor de vrijwillige brandweer is doorgaans begaan met zijn omgeving en gemotiveerd. Als je daar de ruimte voor geeft, krijgt je er loyaliteit en inzet voor terug. En een brandweervrijwilliger levert een bijdrage aan de samenleving. Door jouw medewerker hierin te steunen geldt dat ook voor jou.
Een werknemer als vrijwilliger bij de brandweer, dat roept vragen op. Hierbij een aantal vragen die je mogelijk hebt over het brandweervrijwilligerswerk, en onze antwoorden daarop.
Een ongeval zit in een klein hoekje en de pieper kan op ieder moment van de dag af gaan. Het kan dus ook voorkomen dat jouw medewerker tijdens werktijd wordt weggeroepen voor een incident. Wij vragen jou als werkgever jouw medewerker toestemming te geven om uit te rukken wanneer er sprake is van een incident.
Uiteraard moeten hierover afspraken worden gemaakt, zoals op welke momenten de medewerker wel of niet kan uitrukken. Als brandweer kunnen we hierin ondersteunen en bemiddelen. Uiteindelijk bepaal jij of je toestemming geeft of niet. Wij hopen natuurlijk op jouw medewerking bij het beschikbaar stellen van medewerkers voor de vrijwillige brandweer. Het is van groot belang om vrijwilligers in dienst te hebben die op korte afstand van de kazerne werken, zodat zij snel ter plaatse kunnen komen als dat nodig is. Op deze manieren werken wij samen met jou aan een veilige regio.
Onze vrijwilligers oefenen gemiddeld één avond per week. Daarnaast zijn zij beschikbaar om ingezet te worden tijdens een incident. Een incident komt altijd onverwachts, dus het is niet te voorspellen hoe vaak er binnen een gebied sprake is van een incident.
Een brandweervrijwilliger wordt gemiddeld één keer per maand tijdens werktijd opgepiept en is gemiddeld niet langer dan een uur weg.
Ja, een vrijwilliger is verzekerd voor de repressieve werkzaamheden die hij of zij bij de brandweer uitvoert (oefenen, uitruk, aanrijden). Elke vrijwilliger heeft een ongevallenverzekering afgesloten. Mocht het gebeuren dat de vrijwilliger letsel oploopt of medische hulp nodig heeft, dan kan er aanspraak worden gemaakt op de Landelijke Regeling Dienstongevallen (LRD). De regeling is een gezamenlijk initiatief dat sinds 1 januari 2024 actief is voor veiligheidsregio’s in Nederland. De regeling zorgt voor een uniforme
voorziening voor brandweervrijwilligers die te maken krijgen met een dienstongeval.
Als jouw werknemer door een dienstongeval bij de brandweer (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt, heb je recht op een vergoeding ter compensatie van de loonkosten. Bij het vaststellen van de vergoeding wordt gekeken naar de daadwerkelijke loonkosten. Met een maximum van het daggeld. Het daggeld is gerelateerd aan de mate van arbeidsongeschiktheid en bedraagt ten hoogste het maximum dagloon per dag volgens de Sociale Zekerheidswetten, voor ten hoogste 5 dagen per week, gedurende ten hoogste 156 weken. Deze vergoeding duurt maximaal drie jaar, maar stopt ook wanneer jouw medewerker van het opgelopen letsel is hersteld, of wanneer blijvende arbeidsongeschiktheid/invaliditeit is vastgesteld.
Onze brandweervrijwilligers ontvangen, afhankelijk van de functie en het soort dienstverband, een jaarlijkse vaste vergoeding voor de beschikbaarheid. Daarnaast ontvangen zij een vergoeding per uur voor het opkomen en uitrukken tijdens incidenten en voor deelname aan de oefenmomenten en opleidingen.
In de eerste plaats kun je met vragen terecht bij jouw eigen werknemer. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om contact op te nemen met de lokale brandweerkazerne in de buurt. Klik op onderstaande button voor het overzicht van alle brandweerkazernes in Limburg-Noord. Op de kazernepagina’s staan de contactgegevens van de postcommandant.