Je hebt een prima baan, waar je best tevreden mee bent. Maar toch mist er iets. Je wil graag iets doen voor de mensen uit je omgeving, een bijdrage leveren aan de maatschappij of je wil gewoon iets meer actie in je leven. Als dat zo is, dan is werken als vrijwilliger bij de brandweer iets voor jou. Dat kan al met een paar uurtjes per week, naast je huidige baan. En daar word je dan ook nog eens voor betaald!
Werken bij de brandweer brengt actie, uitdaging en afwisseling in je leven. Brandweer Kennemerland staat 24 uur per dag, zeven dagen per week klaar met kennis, mensen en middelen. We bestrijden incidenten waar het moet, maar nog liever voorkomen en beperken we de risico’s waar dat kan. Dit doen we met ruim 750 medewerkers. Hiervan doet een groot deel (ruim 400 mannen en vrouwen) dit als vrijwilliger, naast zijn of haar normale werk. Dat zijn mensen die altijd klaarstaan voor anderen en die zich dag en nacht inzetten voor de veiligheid van de inwoners én bezoekers van de regio Kennemerland. Brandweervrijwilliger is een maatschappelijk betrokken functie, die van grote waarde is voor de gehele samenleving. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het goed functioneren van de brandweer in onze regio. Ontzettend belangrijk werk, echt werk om trots op te zijn.
Als vrijwilliger bij de brandweer Kennemerland ben je onderdeel van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK). Je werkt samen in een hecht team en doet exact hetzelfde werk als een brandweerman/vrouw in de 24-uursdienst en dat is zeer gevarieerd. Natuurlijk is de brandweer er om branden te blussen. Maar de brandweer doet veel meer, zoals het bevrijden van mensen bij verkeersongevallen of waterongevallen, ongevallen met gevaarlijke stoffen, reddingen op hoogte of het redden van dieren in nood. Naast de basisbrandweertaken kan een vrijwilliger ook een specialistische taak hebben, zoals chauffeur, pompbediener, bevelvoerder, bedienaar van een redvoertuig. Vaardigheden waar je in het dagelijks leven ook veel profijt van kan hebben.
De werkzaamheden bij de brandweer zijn onvoorspelbaar. Het kan voorkomen dat je als vrijwilliger tijdens je dagelijkse werkzaamheden opgeroepen wordt vanwege een brandmelding of een andere hulpvraag. De kazernes waar onze vrijwilligers actief zijn, werken op basis van het vrije opkomstprincipe. Als de pieper gaat en je bent beschikbaar, dan verwachten we dat je opkomt. Als je werk het niet toelaat, ben je niet verplicht om op te komen en verzorgen andere brandweercollega’s de uitruk.
Hoe vaak je wordt opgeroepen, is niet te voorspellen. Dat kan overdag of ’s nachts zijn, zowel op werkdagen als in de weekenden. Maar de ervaring leert dat dit zeker niet dagelijks gebeurt en je bent ook niet meteen een heel dagdeel weg. Dit kan zo zijn, maar meestal duurt een inzet veel korter.
Om als vrijwilliger bij de brandweer Kennemerland aan de slag te gaan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
Als je besluit te solliciteren dan ziet het selectietraject er als volgt uit:
De leergang Manschap is de basisopleiding voor brandweermannen en -vrouwen. Deze opleiding duurt ongeveer twee jaar (er is ook een mogelijk dit sneller toe doen). Tijdens de leergang moet je per week in ieder geval rekening houden met een avond les, een oefenavond en een dagdeel thuisstudie. De leergang is opgebouwd uit verschillende onderdelen:
In de elektronische leeromgeving (ELO) staan de e-modules: korte online lessen die worden ondersteund door filmpjes en animaties. Ook zijn er ELO-opdrachten die je thuis maakt en die worden beoordeeld door je leerwerkplekbegeleider. Tijdens de praktijkoefeningen oefen je in de praktijk en deel je jouw ervaringen met andere aspiranten. Daarnaast krijg je ook leerwerkplekopdrachten. Deze opdrachten maak je onder begeleiding van een collega op je eigen post.
De leergang bestaat uit een aanvliegroute en vier incidenttypen: brandbestrijding, technische hulpverlening, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen en waterongevallenbestrijding.
Tijdens het onderdeel brandbestrijding leer je om op een veilige en effectieve manier brand te bestrijden en hulp te verlenen. Het onderdeel technische hulpverlening is het verlenen van hulp bij ongevallen. Je leert om te werken met redgereedschap en hoe je verschillende reddingstechnieken kunt toepassen. In het onderdeel waterongevallenbestrijding leer je wat moet doen om een incident in of bij het water zo goed mogelijk op te lossen. Bij het onderdeel incidentbestrijding gevaarlijke stoffen (IBGS) word je voorbereid op een inzet met gevaarlijke stoffen. Je leert gebruikmaken van beschikbare hulpmiddelen en reddingstechnieken.
Nadat je de aanvliegroute en de les levensreddend handelen hebt voltooid, mag je als manschap in opleiding mee op uitruk. Zodra je voor één van de incidenttypen geslaagd bent, mag je als volwaardig manschap mee op uitruk voor het betreffende incidenttype.
De leergang Manschap heeft in totaal 86 contactmomenten. Een contactmoment duurt drie uur. Dit zal voornamelijk op een doordeweekse avond plaatsvinden. Deze 86 momenten zijn inclusief de theorietoetsen, praktijktoetsen en de examens voor de verschillende incidenttypen. De studiebelasting is in totaal ongeveer 370 uur, afhankelijk van het aantal uren zelfstudie dat je nodig hebt. Dit is exclusief de uren voor de leerwerkplekopdrachten.
Wekelijks vinden er oefenavonden plaats op de kazernes. Elke brandweerkazerne heeft zijn eigen vaste oefenavond. Af en toe komt het voor dat oefeningen overdag of in het weekend plaatsvinden. Van jou verwachten we dat je regelmatig komt oefenen. Zo blijven je kennis en vaardigheden up-to-date. Tijdens de opleiding kun je al meelopen met de oefenavonden om je leerwerkplekopdrachten uit te voeren of om te studeren. En zo leer je ook gelijk de brandweercollega’s van jouw kazerne kennen.
Als vrijwilliger bij Brandweer Kennemerland ontvang je een vergoeding voor jouw inzet. Deze vergoeding bestaat uit een vast onderdeel en een variabel onderdeel. Het vaste onderdeel is de basisvergoeding, die je maandelijks ontvangt. Het variabele onderdeel is een vergoeding die je op declaratiebasis ontvangt voor de uren die je maakt tijdens de opleiding, oefeningen, cursussen, incidentbestrijding en overige werkzaamheden waaraan je deelneemt. De uitbetaling van vergoedingen vindt achteraf plaats. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het soort activiteit en je functie.
Als medewerker van Brandweer Kennemerland werk je in een risicovol beroep. Het kan gebeuren dat je betrokken raakt bij een ongeval of incident met medische kosten, schade aan persoonlijke eigendommen of zelfs (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid als gevolg. Ook een werkgever kan financiële schade oplopen doordat zijn medewerker (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt door werkzaamheden bij de brandweer. Voor deze situaties heeft Veiligheidsregio Kennemerland een verzekeringspakket afgesloten.
Het is belangrijk dat ook je werkgever weet wat de functie brandweervrijwilliger inhoudt, zodat jullie daar gezamenlijk afspraken over kunnen maken. Vraag daarom voordat je gaat solliciteren bij de brandweer toestemming bij je werkgever. Het kan namelijk zijn dat je tijdens je werk opgeroepen wordt voor een incident of dat je gevraagd wordt om deel te nemen aan een oefening. Ondersteuning van je werkgever is daarin belangrijk. Voor werkgevers is het overigens erg interessant om een goed opgeleide medewerker in dienst te hebben, die het bedrijf extra ogen en oren biedt op het gebied van (brand)veiligheid en die als bedrijfshulpverlener kan optreden.
Je kunt op onze website de vacature voor brandweervrijwilliger vinden.
Voor aanvullende, specifieke vragen of als je interesse hebt om vrijwilliger te worden kun je een e-mail sturen naar de afdeling P&O: recruitment@vrk.nl. Wij brengen je dan graag in contact met de ploegchef uit jouw gemeente voor een toelichting of een kennismakingsgesprek.