Samen met nog 28 kazernes vormen wij Brandweer Twente. Bij kazerne Glanerbrug zijn 23 brandweervrijwilligers actief. Onze brandweervrijwilligers hebben een baan en daarnaast zijn zij actief als vrijwilliger bij de brandweer. Vrijwilligers volgen dezelfde opleiding, voeren dezelfde taken uit als bij de beroepskrachten in Almelo, Enschede en Hengelo en krijgen hiervoor een vergoeding. Het grootste verschil is dat vrijwilligers niet in de kazerne paraat staan, maar bij een alarm vanuit hun werk of huis naar de kazerne komen en dan pas uitrukken.
Kazerne Glanerbrug is sinds 7 november 2020 gevestigd aan de Heidevlinder. Op deze plek hebben we voldoende ruimte om te oefenen. We hebben naast een uitrukhal, kantoren en een leslokaal ook een gezellige kantine waar we na oefeningen en uitrukken samenkomen. Ons gebouw is duurzaam gebouwd en bevindt zich op een strategische locatie om snel zowel Glanerbrug als Enschede te bereiken bij een incident. We zijn de eerste kazerne in Nederland die is voorzien van een autonome drone.
Gemiddeld hebben wij zo’n 100 tot 150 uitrukken per jaar. Hoewel Glanerbrug een klein dorp is, hebben we een relatief groot verzorgingsgebied (dat is het gebied waar we met ons voertuig als eerste ter plaatse kunnen zijn). Zo worden we ook ingezet in Duitsland, hiervoor is een convenant afgesloten met Gronau. Ook zijn we vaak bij grotere incidenten het tweede voertuig dat uitrukt naar Enschede. We hebben een aantal bijzondere objecten/gebouwen in ons verzorgingsgebied zoals verpleeghuizen, een flink aantal portiekflats en een industrieterrein. Daarnaast liggen in ons verzorgingsgebied natuurgebieden, zoals het Aamsveen.
De betrokkenheid van onze vrijwilligers is erg groot. We organiseren leuke activiteiten en blijven na een oefenavond vaak even nazitten om bij te kletsen en wat te drinken, dit is natuurlijk niet verplicht. Ook de betrokkenheid tussen de kazerne en het dorp is groot. Jaarlijks proberen wij onze maatschappelijke plicht te vervullen en zijn we aanwezig bij allerlei gebeurtenissen en evenementen zoals de braderie.
Werken bij de brandweer, zonder je huidige baan op te geven? Het kan! Honderden brandweermannen en -vrouwen in de regio combineren het zijn van brandweervrijwilliger met hun werk of studie. Meer weten over het werk, de opleiding en vergoedingen die je als brandweervrijwilliger krijgt?