IJsselland

Handcrew Overijssel

De Handcrew Overijssel is een team dat gespecialiseerd is in natuurbrandbestrijding. Het goed getrainde en geoefende team is samengesteld uit brandweermensen uit Twente en IJsselland: de kazernes Den Ham, Nijverdal, Dedemsvaart en Raalte. Het team kan in heel Nederland worden ingezet tijdens zowel het bestrijden van een natuurbrand als in de nablusfase. De Handcrew Overijssel komt onder andere daar waar de voertuigen niet kunnen komen. De naam van het team zegt het al, het is voornamelijk handwerk.

Ontstaan Handcrew Overijssel

Sinds juni 2013 beschikken de brandweerregio’s IJsselland en Twente gezamenlijk over een specialistisch team op het gebied van natuurbrandbestrijding: de Handcrew Overijssel. Het team is tot stand gekomen naar aanleiding van een aantal grotere natuurbranden waarbij onder andere de bereikbaarheid, efficiency en effectiviteit van de huidige inzet onvoldoende bleek. Het principe van de Handcrew is overgenomen uit Amerika, vertaald naar de Nederlandse omstandigheden. Handcrew Zuid-Nederland is op 1 april 2023 tot stand gekomen door een samenwerking tussen zes veiligheidsregio’s in het zuiden van het land. Door de oprichting van dit tweede handcrew-team in Nederland is ook hier een snelle inzet mogelijk. De leden zijn getraind door Handcrew Overijssel.

“De stoplijn is een soort ‘mountainbikepaadje’ van ongeveer een meter breed. We graven, hakken en zagen dan alles weg tot we op het zand zitten. Vaak kan een brand daar niet overheen en anders vertraag je ‘m.”

Wie is de Handcrew?

Zo’n 90 brandweermannen en -vrouwen uit de brandweerkazernes van Den Ham, Nijverdal, Dedemsvaart en Raalte zijn onderdeel van de Handcrew. Zij zijn opgeleid en getraind om dit zware werk uit te kunnen voeren. Zij doen dit werk naast hun reguliere brandweerwerk. Een handcrew bestaat uit 20 personen, 2 logistieke ondersteuners en 1 teamleider.

Waarom de Handcrew inzetten?

De Handcrew beschikt over technieken en materialen die erop gericht zijn om de brandstof voor een natuurbrand weg te nemen. Natuurbranden vinden doorgaans plaats in moeilijk en voor voertuigen onbereikbaar terrein. De Handcrew gaat te voet het veld in en kan op plekken komen waar brandweervoertuigen niet kunnen komen.

“Het pak is knal geel van kleur, zo vallen de brandweermensen goed op in het veld.”

Door het oog van de brandweer

Weet jij wat er allemaal bij komt kijken bij een natuurbrand? Meer dan je denkt!

Wanneer wordt de handcrew ingezet?

Het team kan ingezet worden bij alle soorten natuurbrand. Ze zijn inzetbaar tijdens het bestrijden van de brand (offensief), maar kunnen ook defensief ingezet worden. Denk daarbij aan het handmatig maken van stoplijnen. Ook tijdens het nablussen van natuurbranden kan het team ingezet worden. Dit gebeurt regelmatig, omdat bij veel natuurbranden sprake is van smeulende (ondergrondse) resten die alleen door handwerk goed geblust kunnen worden.

Kleding

De Handcrew beschikt vanwege het werken onder zware omstandigheden over speciale kleding. Kleding die beter ademt, meer vocht opneemt en afgeeft en dus minder snel voor hittestuwing zorgt. De kleding is gemaakt van lichtere en dunnere materialen, zodat het pak veel bewegingsvrijheid heeft. Het pak is knal geel van kleur, zo vallen de brandweermensen goed op in het veld. Bij het ontwikkelen is gekeken naar natuurbrandbestrijders uit Amerika, Canada en Nieuw Zeeland. De kleding bestaat uit een broek (salopette), een jas, laarzen, een helm en een speciale bril.

Welk materieel gebruikt de Handcrew?

De Handcrew beschikt over een aantal specialistische materialen die opgeslagen zijn in een verplaatsbare container. De container gaat bij iedere inzet van de Handcrew naar het incident toe.
De container bevat grofweg:

  • Een quad voor verkenning en logistieke werkzaamheden (waaronder watertransport)
  • Motorkettingzagen (inclusief persoonlijke beschermingsmiddelen)
  • Pulaski’s (voor hakken, schrapen, schillen en graven)
  • McLeod’s (voor hakken, schrapen, schillen en graven / fijn materiaal)
  • ‘Shovel’/bats (graven, zand werpen)
  • Waterrugzakken à 19 liter ((af)blussen kleinere vuurhaarden en (ondergrondse) smeulbrandjes)
  • Vuurzwepen
  • Bladblazers
  • CO-meters alleen voor personeel dat gereedschappen uit de container bedient
  • Basisvoorraad drinkwater en isotone dranken​
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box