IJsselland

Bosbrandweer

Brandweer Ommen is waarschijnlijk de enige brandweerpost die nog gebruik maakt van speciale bosbrandweergroepen. Deze bosbrandweergroepen maken deel uit van de Provinciaal Overijsselse Stichting voor Bosbrandbestrijding (POSB). De POSB is opgericht in 1950, met als doel om bos- en heidebranden te voorkomen en te bestrijden en om het bosbrandweerwezen in Overijssel te bevorderen.

De bosbrandweer in Ommen bestaat uit boeren die beschikken over trekkers met giertanken (5.000 tot 10.000 liter). Het gebied in gemeente Ommen is opgesplitst in negen delen. Voor elk deel is er een groep van boeren beschikbaar die kunnen helpen bij het bestrijden van bosbranden. In totaal bestaat de groep uit 110 boeren met trekkers en giertanken (40 stuks). Het is hun taak om het gebied te bewaken en, indien nodig, na te blussen nadat de reguliere brandweer de brand heeft geblust en weer is vertrokken. Zij hebben speciale koppelstukken op hun giertanken waarmee ze waterstralen kunnen richten.

Het is belangrijker dan je denkt om deze bosbrandbestrijdingsgroepen te behouden, want er zijn veel voordelen:

  • Gebied en risico: De gemeente Ommen heeft grote bosgebieden of terreinen die moeilijk toegankelijk zijn voor brandweervoertuigen. In deze situaties kunnen boeren met trekkers en giertanken snel reageren en voorkomen dat een bosbrand zich verder verspreidt.
  • Snelle reactie: Zelfs nadat de reguliere brandweer een bosbrand heeft geblust en vertrokken is, bestaat de kans dat de brand opnieuw oplaait of smeult. De bosbrandweer kan snel ter plaatse zijn en het gebied bewaken. Ze kunnen eventuele herontstekingen opsporen en doven voordat de situatie uit de hand loopt.
  • Extra hulpmiddelen: De giertanken met speciale koppelstukken hebben een gerichte waterstraal en kunnen dus effectief nablussen. Deze extra middelen zijn misschien nodig omdat reguliere brandweervoertuigen niet altijd dezelfde capaciteit hebben of niet geschikt zijn om bepaalde terreinen te betreden.
  • Lokale betrokkenheid: De Bosbrandweer bestaat uit boeren uit de gemeenschap die goed bekend zijn met het gebied. Ze hebben kennis van het terrein en zijn gemotiveerd om hun gemeenschap te beschermen tegen bosbranden.

Ook kunnen de boeren ingezet worden om via de brandgangen bepaalde delen van het bos preventief nat te houden.

Taken brandweer en bosbrandweer bij natuurbranden

Brandweer:

  • Directe blussing
  • Coördinatie ter plaatse

Bosbrandweer:

  • Gebied verkennen samen met de brandweer
  • Advies geven op basis van onze kennis van het terrein
  • Gebruik van giertanken om water te transporteren
  • Ondersteuning bij het blussen van de brand
  • Bewaken, controleren en blussen indien nodig

 

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box