Werken bij de brandweer

Wat houdt het brandweervak in?Bekijk alle vacatures

Zo werken wij

In Nederland zijn 25 veiligheidsregio’s. Binnen deze veiligheidsregio’s werken de brandweerposten samen. Zo wordt per regio gezorgd voor het onderhoud en de centrale inkoop van materieel, worden brandweermensen opgeleid en bijgeschoold en worden oefeningen georganiseerd.

Zo werken wij

Vacatures

De brandweer is altijd op zoek naar versterking, beroeps en vrijwillig. Kijk voor een actueel overzicht van vacatures bij de brandweer op de vacaturepagina.

Vacatures

Kennis, kunde en vakmanschap

Brandweer opleiding

Er bestaat geen standaard manier van brand bestrijden. Ieder incident is anders. Dit betekent dat je genoeg kennis, kunde en vakmanschap in huis moet hebben om juist te handelen, in alle verschillende situaties en verschillende fasen van het incident. We innoveren op het gebied van blusmethodes, inzettactieken en materieel. Hierbij is er veel aandacht voor onze eigen veiligheid. Bij ieder incident staan onze collega’s voor een dilemma: mensen redden versus eigen veiligheid. Een dergelijke afweging kan erg moeilijk zijn en toch moet deze steeds weer worden gemaakt. We leiden onze mensen daar zo goed mogelijk in op.

3 redenen waarom je bij de brandweer wilt werken:

Ons werk stopt nooit

Ons werk stopt nooit. Dag in, dag uit staan wij klaar om te beschermen wat waardevol is. Wij bestrijden brand, redden levens en verlenen hulp bij ongevallen. Liever nog zijn we problemen een stap voor. Daarom zetten we ons in voor preventie en geven we voorlichting en advies.

Ons werk is divers

Ons werk is divers, geen dag is hetzelfde. Net als de mensen die bij ons werken. Zo dragen niet alle brandweermensen een helm en vuurwerende kleding. Van communicatiemedewerker tot monteur, van controller tot P&O-adviseur: wij zijn allemaal brandweer. Iedereen draagt vanuit de eigen expertise bij aan het functioneren van deze organisatie. Zowel fulltime als parttime.

Ons werk is dynamisch en veeleisend

Ons werk is dynamisch en veeleisend. Soms hartverwarmend maar soms ook hartverscheurend. We staan klaar voor anderen, maar ook voor elkaar. Met een schouderklop, of juist een schouder om op uit te huilen. Brandweerprofessionals moeten blind op elkaar kunnen vertrouwen. Daarom is het zaak dat je zowel fysiek als mentaal topfit bent. Er staat immers veel op het spel, en dat maakt ons werk zo belangrijk, uitdagend en bijzonder.

Brandweervrouw iets voor jou

‘Ons beroep lijkt aan de buitenkant misschien op een mannenberoep. Maar niets is minder waar. Het brandweervak, zowel warm én koud als beroeps én vrijwillig, is een uitdagend en mooi vak. Oók voor vrouwen. Sterker nog, we hebben juist vrouwen nodig, want zij zorgen voor diversiteit en verandering.’ Om het brandweervak te promoten bij vrouwen maakte het netwerk Brandweervrouwen een wervende video waarin brandweercollega’s Rachel, Cindy en Claudia vol trots vertellen over ons mooie vak. Claudia Prins, voorzitter van het netwerk Brandweervrouwen vertelt over het nut en de noodzaak van meer vrouwen bij de brandweer.

De brandweer is er 24/7 en is er voor iedereen. We staan midden in de samenleving. Het is dan ook van groot belang dat wij verbinding hebben en houden met iedereen. Dat vraagt om een divers personeelsbestand.

Op zoek naar talent

De komende jaren willen we nog meer investeren in het binnenhalen en binnenhouden van mensen die binnen de brandweer nog ondervertegenwoordigd zijn. Denk daarbij niet alleen aan vrouwen, maar ook aan jongeren en verschillende culturele achtergronden. Samen met netwerken zoals Roze in Rood, HR en de Jeugdbrandweer maken we ons hard voor een brandweerorganisatie die bestaat uit heel veel verschillende mensen met verschillende talenten en manieren van werken. We zoeken dus talentvolle mensen, in de breedste zin van het woord.

Beroepsbrandweer

Beroepsbrandweermensen draaien dagdiensten of 24-uursdiensten op een kazerne. In het geval van 24-uursdiensten slapen ze daar ook. Beroepsbrandweermensen hebben gevarieerde werkzaamheden. Ze oefenen in elk geval wekelijks, volgen opleidingen, controleren hun materieel en sporten om in conditie te blijven. En rukken uit wanneer dat nodig is: dag of nacht.

Wil je als beroeps aan de slag? Houd dan goed de regio’s in de gaten en volg ze op social media. Niet zo heel vaak worden er beroepskrachten gezocht. Maar als er weer ruimte is voor beroeps, dan worden er vaak ook meteen 6, 12 of 14 krachten gelijkertijd opgeleid.

Brandweer opleidingen

Als er vacatures zijn, vindt na sollicitatie een selectieprogramma plaats, waarin we kijken of je geschikt bent om als brandweerman/ -vrouw te werken. Voldoe je aan de aanstellingseisen, dan bieden we je een grondige opleiding om je klaar te stomen voor je taken. Voordat je daadwerkelijk op de brandweerwagen kan uitrukken naar een incident, ben je behoorlijk wat tijd kwijt aan opleiding en training. Het is een pittige opleiding, en niet zonder reden. Je moet minimaal 18 jaar zijn. Ambieer je een officiersfunctie? Voor een voltijds officiersopleiding bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) in Arnhem is een HBO-diploma nodig.

Opleiding Manschap A

Heb je geen brandweerervaring? Dan ga je in opleiding tot manschap A! Later kun je je verder specialiseren.

Leergang manschap
Was deze informatie nuttig?
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box