Wijkbrandweerman Ben weer op pad voor voorlichting

‘Waar de mensen niet naar ons komen, gaan wij naar hen toe’

Mag hij ook in de keuken? Waar hang ik hem precies? Het gaat natuurlijk over de rookmelder. Vanaf 1 juli is het hebben van een rookmelder op elke verdieping van je woning verplicht. De Wijkbrandweer in Gooi en Vechtstreek staat klaar om vragen te beantwoorden. Want drie jaar na de start van de Wijkbrandweer mag de Bussumse wijkbrandweerman Ben Derriks eindelijk weer de straat op.

De deur van de Bussumse kazerne zwaait open, daar staat de altijd olijk kijkende brandweerman Ben. Bussum is al jaren zijn thuisbasis en van daaruit organiseert hij ook diverse activiteiten op het gebied van Brandveilig Leven. Spreekuren in de bibliotheek, voorlichting op scholen en in de wijk en woningchecks op aanvraag. “Waar de mensen niet naar ons komen, gaan wij naar de mensen. Dat werkt”, vertelt Ben. Vanwege corona moesten de meeste activiteiten de afgelopen twee jaar afgezegd worden, maar vanaf nu zijn de Wijkbrandweermannen en -vrouw weer overal te vinden.

Ontelbare, heftige, branden. Vele reanimaties. Met zijn 41 jaar ervaring als brandweerman hoeft de 65-jarige Ben Derriks geen verhalen te verzinnen. Hij heeft ze meegemaakt en kan uit zijn ‘rugzakje’ genoeg ervaringen halen voor voorlichtingsbijeenkomsten.

Volendam

Brandpreventie is sinds de heftige brand in Volendam in de nieuwjaarsnacht van 2000 op 2001 een ‘hot item’ binnen Brandweer Nederland. Er zijn diverse initiatieven genomen om brandveiligheid te vergroten, waaronder drie jaar geleden de Wijkbrandweer. Dat Ben Wijkbrandweerman zou worden was geen toeval. “Ik was het al voordat het die naam kreeg”, lacht hij. Sinds 1996 is hij brandweerman in Bussum. Menig schoolklas kreeg al preventieles van ‘brandweerman Ben’. Daarnaast schroomt hij niet om in zijn andere functies, waaronder die van toezichthouder bij de afdeling Risicobeheersing en persvoorlichter, meteen aandacht te vragen voor preventie. Dat doet hij niet alleen live, maar ook online.

Slachtoffer

Het is bijna niet voor te stellen dat hij ooit een leven zonder de brandweer had, maar hij begon toch echt als hovenier. Toen hij op zijn negentiende zijn vrouw tegen het lijf liep in Weesp wist de brandweer hem daar al snel te vinden. “Ik begon in 1979 als slachtoffer bij een oefening. Gewoon een avondje meedoen.” Een jaar later werd hij officieel vrijwillig brandweerman en vanaf 1986 woonde hij jarenlang boven de kazerne. “Ik zat daarom vaak als eerste op de auto, heb genoeg gezien en meegemaakt.”

Hij kent de risico’s en gevaren achter de voordeuren dus als geen ander. “Je denkt wat kan er nu misgaan in een woning? Maar dan zie ik bij een woningcheck een doekje over een halogeenlamp, dat is geen goed idee. Mensen denken dat ze makkelijk kunnen vluchten. Ik laat dan een filmpje zien van de snelheid van rookverspreiding. Je ziet echt niks. En dan belt de wijkagent weer die zijn twijfels heeft over een meneer en zijn woonomgeving en gaan we er samen even heen.”

Ook krijgt hij regelmatig vragen over de naderende rookmelderverplichting. Algemene informatie is te vinden via  www.rookmelders.nl, maar de Wijkbrandweer is er ook voor het beantwoorden van specifieke vragen: 06-50610818 of wijkbrandweer-bussum@brandweergooivecht.nl of volg de Facebookpagina voor tips.

 

 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box