Als vrijwillig brandweerman en toezichthouder op brandveiligheid in bedrijven had hij al veel gezien, maar sinds Joost Schaapherder (44) Wijkbrandweerman is komt hij nog veel meer onveilige situaties tegen. “In deze functie kan ik alles kwijt wat ik heb geleerd: mijn ervaringen bij branden, maar ook mijn kennis van regelgeving. Het is een uitdaging om mensen te triggeren na te denken over hun brandveiligheid.” Ook de overheid is daarmee druk, want vanaf 1 juli 2022 is er een rookmelderverplichting. De Wijkbrandweer in Gooi en Vechtstreek staat paraat om praktische vragen te beantwoorden.
Adviezen die Joost geeft gaan verder dan de lucifers niet in de buurt van de kinderen te leggen. Het gaat ook om elektrische apparaten die op een ‘te lichte’ stekkerdoos worden opgeladen, kapotte snoeren, bomvolle trappen en gangen waardoor vluchtroutes niet vrij zijn; als Wijkbrandweerman komt Joost het regelmatig tegen. Bewoners probeert hij duidelijk te maken waar de gevaren zitten tijdens een persoonlijke woningcheck. “Het is een kwestie van bewustwording.”
Daarbij pakt hij er regelmatig voorbeelden bij die hij meemaakt in de praktijk als brandweerman. Of uit ervaringen van collega’s van bijvoorbeeld het Team Brandonderzoek. “Zij geven ons informatie over veelvoorkomende oorzaken van brand. Dat nemen we dan weer mee in de voorlichting. Meer dan advies geven kunnen we niet, maar elke persoon die een brand overleefd is een winsituatie.”
Joost werkte jarenlang in de bouw voordat hij de overstap maakte naar de bedrijfsbrandweer van de Bloemenveiling Aalsmeer. In 2010 kwam hij in dienst bij Brandweer Gooi en Vechtstreek op de afdeling Risicobeheersing en daarnaast is hij vrijwillig manschap en chauffeur. “In die functies kom je vaak pas naderhand kijken. Nu kun je aan de voorkant meedenken in plaats van handhaven. Dat is dankbaar werk.”
Hij houdt voorlichtingsbijeenkomsten en spreekuren in het dorp en beantwoord ook online vragen. Daarnaast werkt hij ook regelmatig samen met de wijkagent en zorg. Zo langzamerhand is hij een bekende in zijn dorp. “Dan roepen ze ‘hé Joost’ op straat. Het is dan de kunst om tijdens een gezellig gesprek ook het punt brandveiligheid aan te stippen. Dat persoonlijke contact wordt op prijs gesteld. Als je dan aan het eind hoort dat ze een rookmelder gaan aanschaffen, dan is dat leuk. Het werkt. Op deze manier kunnen we daadwerkelijk wat bij mensen teweeg brengen.”
Kijk voor meer informatie op www.rookmelders.nl. Voor vragen over brandveilig wonen is Joost bereikbaar via 06-24541367 en wijkbrandweer-blaricum@brandweergooivecht.nl.