Video:Brandweervrijwilligers: Gewone mensen, bijzondere inzet
Brandweer Flevoland waakt over de veiligheid in de regio, bestrijdt branden, redt mensen in nood en biedt hulp bij incidenten. Om dat te kunnen blijven doen, zoeken we doorlopend nieuwe brandweervrijwilligers, mensen zoals jij en ik. Want wist jij dat meer dan 80% van alle Nederlandse brandweerlieden vrijwilliger is? En dat de meesten, naast dit belangrijke werk ook nog een baan, gezin, hobby’s en een druk sociaal leven hebben? Denk jij ook dat jij onze Parttime Heroe’ kan zijn? Meld je dan snel aan!
Vrijwilligers bij de brandweer hebben verschillende achtergronden en oefenen verschillende beroepen uit, maar één ding hebben ze gemeen: het zijn mensen die zich lokaal willen inzetten voor anderen in hun omgeving en onder niet-alledaagse omstandigheden hulp willen en kunnen verlenen. Vrouwen en mannen die dit belangrijke werk willen doen naast hun dagelijkse baan. Als vrijwilliger op één van onze posten ben je onderdeel van een gedreven team dat gezamenlijk oefent en uitrukt en zo een grote maatschappelijke bijdrage levert. Onze ‘parttime heroes!’
Als vrijwillig brandweerman/-vrouw houd je je bezig met brandbestrijding en hulpverlening. Zoals bij de meeste mensen bekend is rukt de brandweer uit als er brand is, maar we doen veel meer! Voorbeelden zijn een ongeluk waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen, mensen die vastzitten in een lift, een auto die in het water ligt of mensen die bekneld zitten in hun auto na een ongeval.
In alle gevallen bieden wij hulp, maar ook als er dieren in benarde situaties verzeild zijn geraakt komen wij helpen. Kortom, het brandweerwerk is erg veelzijdig. De brandweer is er voor alle vormen van hulpverlening, dag en nacht. Dit maakt jouw werk bij de brandweer afwisselend en spannend.
Je hebt zeker geen alledaagse hobby als je vrijwilliger bij de brandweer bent. Er wordt heel wat van je gevraagd. Je moet kunnen werken onder moeilijke en onverwachte omstandigheden. Voor je werkzaamheden voor de brandweer – zoals uitrukken, opleidingen en oefeningen – ontvang je een vergoeding. Die vergoeding hangt af van je activiteiten en van je functie.
Als vrijwilliger doe je het werk als brandweerman/-vrouw altijd naast je dagelijkse werk en gezinsleven. Dit moet dus goed te combineren zijn. Daarbij is afstemming met je gezin en werkgever erg belangrijk. Of je nu je droom wilt verwezenlijken, iets wilt betekenen voor de maatschappij of een uitdaging zoekt; je krijgt er veel voor terug. Want één ding is zeker: wie eenmaal kennismaakt met ons werk en de goede sfeer op de brandweerposten, raakt besmet met het brandweervirus. Dat betekent jarenlang een nieuwe passie erbij!
Wil je eerst meer weten over de vrijwillige brandweer op één van onze posten en over wat er voor nodig is om als vrijwilliger aan de slag te kunnen, kun je contact opnemen met de kazernecoördinator van de kazerne bij jou in de buurt.