Zomer! Zon, lange dagen en… barbecueën! Op de eerste zomerse dagen worden de barbecues afgestoft en aangestoken. Gezellig met vrienden of familie genieten van al het lekkers van de barbecue. Helaas gaat het soms ook wel eens mis: er ontstaat brand of mensen lopen brandwonden op. Houd het daarom veilig. Lees onze tips over veilig barbecueën.
Een BBQ is bedoeld om buiten te gebruiken. Laat deze ook buiten. Ook als je feestje in het water dreigt te vallen door een regenbui. Een bbq binnen zetten is letterlijk levensgevaarlijk. De rook van de bbq bevat een hoge concentratie koolmonoxide. Koolmonoxide is giftig. Wanneer je de BBQ binnen zet blijft die giftige rook binnen hangen en kun je er ziek van worden en in een ernstig geval kun je er zelfs aan overlijden. Laat de BBQ dus buiten.
Er zijn verschillende soorten barbecues: elektrisch, op gas en met briketten. Welke je ook gebruikt: een barbecue is een verbrandingstoestel en daarmee heb je dus kans op een (ongecontroleerde) brand. Om dat te voorkomen kun je gelukkig zelf ook veel doen.
Asresten blijven nog lang warm. Ook als ze afgekoeld lijken, kunnen ze weer opgloeien door zuurstof of het tegen elkaar wrijven van kooltjes. Tips:
Telegraaf.nl 4 nov. 2018
Elf mensen, waaronder een aantal kinderen, hebben een koolmonoxidevergiftiging opgelopen. Twee personen moesten zelfs met reddingshelikopters worden afgevoerd naar speciale drukkamers. De bewoners hadden de houtskoolbarbecue aangestoken om het huis te verwarmen omdat de kachel het niet deed.