Brabant-Noord

Handcrew Zuid-Nederland

De Handcrew Zuid-Nederland is een gespecialiseerd team in natuurbrandbestrijding. Eén Handcrew in Nederland – Overijssel – bleek niet meer toereikend. De zes Veiligheidsregio’s in Brabant, Zeeland en Limburg kwamen daarom samen tot een eigen team dat getraind is in natuurbrandbestrijding. Dit team, bestaande uit brandweermensen van de zes veiligheidsregio’s, is getraind om natuurbranden effectief en snel te bestrijden. Het team kan ingezet worden in heel Nederland, zowel tijdens de bestrijding van een natuurbrand als in de nablusfase.

 

Ontstaan Handcrew Zuid-Nederland

Sinds april 2023 beschikken de veiligheidsregio’s Zeeland, Brabant-Zuidoost, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Limburg-Noord en Zuid-Limburg gezamenlijk over een gespecialiseerd team op het gebied van natuurbrandbestrijding: de Handcrew Zuid-Nederland. Dit team is opgericht als reactie op de toenemende frequentie en intensiteit van natuurbranden, mede veroorzaakt door langere en drogere periodes. Het doel is om snel en efficiënt te kunnen reageren op natuurbranden en daarmee de veiligheid van mensen en natuur te waarborgen.

"Het team is ontstaan uit de noodzaak om beter voorbereid te zijn op de veranderende omstandigheden en de toenemende dreiging van natuurbranden."

Sraar Theeuwen, projectleider en Regisseur Natuurbrandbeheersing.

Wie is de Handcrew?

Zo’n 100 brandweermannen en -vrouwen uit de brandweerposten van Huijbergen, Ossendrecht, Megen, Sint-Michielsgestel, Liempde, Woensel, Neerkant en Kelpen-Oler zijn onderdeel van de Handcrew Zuid-Nederland. Ze zijn speciaal opgeleid en getraind voor natuurbrandbestrijding. Zij werken vaak onder zware omstandigheden en in moeilijk toegankelijke gebieden, waar reguliere brandweervoertuigen niet kunnen komen.

 

Handcrew Zuid-Nederland

Waarom de Handcrew inzetten?

De Handcrew Zuid-Nederland beschikt over technieken en materialen die specifiek zijn ontworpen om brandstof voor natuurbranden te verwijderen. Hierdoor kunnen branden worden ingedamd en verdere verspreiding worden voorkomen, zelfs in moeilijk begaanbare terreinen. De Handcrew opereert te voet, wat hen in staat stelt om gebieden te bereiken waar voertuigen geen toegang hebben.

Het is geen geheim dat het klimaat steeds extremer wordt, waardoor er steeds vaker langdurige, droge periodes ontstaan. De kans op natuurbranden wordt daardoor ook groter.

Jitske Langeraap - de Vries, coördinator Handcrew Zuid-Nederland

Wanneer wordt de Handcrew ingezet?

De Handcrew kan op verschillende manieren en in diverse situaties worden ingezet:

  • Tijdens het bestrijden van natuurbranden (offensief): Actief ingrijpen om branden te blussen en te beheersen.
  • Defensieve inzet: Het handmatig maken van stoplijnen om de verdere verspreiding van branden te voorkomen.
  • Nablussen: Het controleren en doven van smeulende resten na een natuurbrand om herontsteking te voorkomen.

Kleding

De Handcrew Zuid-Nederland werkt onder zware omstandigheden en draagt daarom speciale kleding die beter ademt, meer vocht opneemt en afgeeft, en minder snel voor hittestuwing zorgt. De kleding, gemaakt van lichte en dunne materialen, biedt veel bewegingsvrijheid en is knalgeel voor maximale zichtbaarheid in het veld.

De uitrusting van de handcrew omvat:

  • Ademende kleding: Inclusief broek, jas, laarzen, helm en speciale bril.

 

Welk materieel gebruikt de Handcrew?

De Handcrew beschikt over een aantal specialistische materialen die opgeslagen zijn in een verplaatsbare container. De container gaat bij iedere inzet van de Handcrew naar het incident toe.
De container bevat grofweg:

  • Een quad voor verkenning en logistieke werkzaamheden (waaronder watertransport)
  • CO-meters alleen voor personeel dat gereedschappen uit de container bedient
  • Basisvoorraad drinkwater en isotone dranken​
  • Handgereedschappen: Zoals motorkettingzagen, Pulaski’s en McLeod’s voor hakken, schrapen en graven.
  • Waterrugzakken: Voor het blussen van kleine vuurhaarden en smeulende resten.
  • Bladblazers en vuurzwepen: Voor het beheersen van branden in moeilijk terrein.
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box