Zo word je fulltime brandweerprofessional

Selectieprocedure

Voordat je aan de slag gaat moet je een selectieprocedure doorlopen. Als je deze positief afrondt, volgt een aanstelling voor de duur van je opleiding (2,5 jaar). Na die periode volgt bij goed functioneren een vaste aanstelling. De selectieprocedure voor deze functie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Sollicitatie

    De eerste selectieronde is op basis van je sollicitatiebrief, cv en harde eisen. De harde eisen zijn, minimaal 18 jaar en minimaal een VMBO basis diploma of MBO 2 diploma. Voldoe je aan de harde eisen en weet je ons te overtuigen van je motivatie op de functie, dan word je uitgenodigd voor de selectieprocedure.

  • Dag 1: Technische Test en Fysieke vaardigheden (sporttest)

    Op de eerste dag worden jouw technische en fysieke vaardigheden getest. In de ochtend krijg je een technische opdracht, waarbij jouw technische inzichten, vaardigheden en kennis op de proef worden gesteld. In de middag doe je de sporttest en deze bestaat uit vier hoofdonderdelen: uithoudingsvermogen, zwemvaardigheid, het behendigheidsparcours en het krachtcircuit. Alle onderdelen worden beoordeeld met een onvoldoende, matig, voldoende of goed. Als je op álle onderdelen een voldoende tot goed scoort, word je in de gelegenheid gesteld om het online assessment te maken op dag 2.

  • Dag 2 Online Assessment

    De psychologische test, ook wel online capaciteitentest of online assessment genoemd, duurt ongeveer 2 uur en maak je (in de avond) op locatie bij de brandweer. De uitslag van de test toont in hoeverre je beschikt over de competenties die belangrijk zijn voor de functie.

    De wijze waarop je scoort op dag 1 en dag 2 tezamen maakt duidelijk of je doorgaat naar de volgende ronde, het praktijkassessment. De uitslag hiervan krijg je een week na het maken van je online assessment.

  • Dag 3 Praktijkassessment

    Het praktijkassessment bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk het selectiegesprek, verschillende outdoor opdrachten en een engtetest.

    • Outdoor opdrachten
      Je doet verschillende opdrachten met een groep en individueel. Deze opdrachten testen de wijze waarop je samenwerkt, hoe je je opstelt in een groep en hoe je presteert onder druk. Het praktijkassessment duurt 20 uur (van 19.00u tot 15.00u) en vindt plaats op twee aaneengesloten dagen, meestal op vrijdag en zaterdag (soms op zondag en maandag)
    • Selectiegesprek
      Het selectiegesprek voer je met assessoren die jouw motivatie en specifieke competenties bevragen.
    • Engtevreestest (claustrofobie)
      Deze test maakt duidelijk of je tegen kleine ruimtes kan en of je je kan oriënteren in het donker.
      De uitslag van dit onderdeel krijg je een week na het laatste praktijkassessment.

Na het praktijkassessment is de selectieprocedure ten einde. Als je positief door het praktijkassessment heen bent gekomen, dan rest je nog één onderdeel en dit is de medische aanstellingskeuring, inclusief de hoogtetest. De keuring wordt deels afgenomen door een arbo-arts en deels door de sportinstructeur van Brandweer Amsterdam-Amstelland en test je fysieke gezondheid. Buiten het testen van je fysieke gesteldheid, wordt je ook getest op hoogtevrees door het beklimmen van een 30 meter ladder.

  • Duiktest

    Duiken kan deel uitmaken van jouw takenpakket. Daarom wordt er na het praktijkassessment ook een duiktest afgenomen om de duikpotentie van de nieuwe medewerkers in kaart te brengen. Dit is met name gericht op het ontdekken van talent met betrekking tot zwem- en duikvaardigheid. Deze test is geen onderdeel van de selectieprocedure en telt niet mee voor de beoordeling of je wel of niet kunt deelnemen aan de opleiding Manschap A. Als je goed scoort op de test word je gedurende je opleidingsperiode en de jaren daarna gevolgd door de duikorganisatie. Wie weet ligt er wel een carrière als duiker voor jou in het verschiet!

  • Verklaring Omtrent Gedrag

    Het overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag is een voorwaarde om aangesteld te worden. De aanvraag en declaratie van de kosten loopt via Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Wil je de sporttest een keer oefenen?

Mail dan naar brandweerprofessional@brandweeraa.nl om de sporttest met ons te oefenen!

Als je tijdens de sporttest helemaal kapot bent, heb je nog 50% over.

Marit Vriend

De sporttest

Met de sporttest wordt jouw fysieke fitheid getest. De vier onderdelen zijn:

1. Uithoudingsvermogen
2. Zwemvaardigheid
3. Behendigheid parcours
4. Krachtcircuit.

Het is de bedoeling dat je op geen van de onderdelen een onvoldoende scoort. Echter, je kunt wel een matig met een goed compenseren. Check hieronder wat je tijdens de vier onderdelen van de sporttest precies moet doen.

  • Uithoudingsvermogen Shuttle-run test

    Doel
    De Shuttle-run test is een maximale inspanningstest voor het testen van de VO2 max. De V02 max zegt iets over de maximale zuurstofopname van een persoon. De maximale zuurstofopname is een waarde dat iets zegt over het uithoudingsvermogen.

    Uitvoering
    Het is de bedoeling tussen de twee de lijnen in afstand 20 meter te rennen waarbij je elke keer met je voet de lijn even aantikt. Probeer bij elk keerpunt de draai kort te houden. Het looptempo wordt aangegeven door geluidssignalen. Wanneer je twee keer te laat bent aangekomen bij de 20 meter lijn eindigt de test en wordt de trapscore genoteerd.

    Beoordeling
    Met de eind trapscore van de shuttle-run test kan je aflezen of dit goed, gemiddeld of slecht is.

  • Zwemvaardigheidstest

    Doel
    Het testen van 4x zwembasisvaardigheden te weten; watervrij, zelfredzaamheid, zwemtechniek en uithoudingvermogen in het water. Deze vaardigheden zijn onderdeel van het Nationaal ABC zwemdiploma en de Brandweer duiktest. De zwemproef kan mede dienen als voorselectie voor het duiktest.

    Uitvoering
    Uitvoering gebeurt in een overall, zonder schoeisel en zwem- of duikbril in principe een 25 meter zwembad van 2.40 meter diep. Totaal bestaat de test uit het afleggen  van twee banen met onderweg obstakels en enkele zwem technische oefeningen.

    Baan 1: Deze baan moet in schoolslag uitgevoerd worden. Vanaf een startblok een redsprong maken. Nadat deze is uitgevoerd zakt men als een “potlood” naar de bodem, kom terug om vervolgens 30 seconden te watertrappen, waarbij twee handen zichtbaar uit het water zijn. Doorzwemmen en op een aangegeven punt onderwater één voorwaartse en één achterwaartse koprol uitvoeren, waarbij een moment van ademhaling tussendoor is toegestaan. Doorzwemmen en vervolgens met een technisch juiste hoekduik een ring van de bodem opduiken. Daarna de baan in borstligging uitzwemmen. Hangen en/of rusten aan de kant is niet toegestaan.

    Baan 2: Deze baan moet in enkelvoudige rugslag uitgevoerd worden. Bij de wisseling naar de tweede baan, alleen de kant aantikken en niet hangen of rusten. Op de helft van de baan zal er in rugligging over en onder een drijvende mat gezwommen worden. Hierna doorzwemmen naar het einde van de baan en verlaat vervolgens aan de hoge zijde uit het zwembad.

    Beoordeling
    Dit alles moet in een aaneensluitende uitvoering worden afgelegd. Gelet wordt op de volgende 4 basis onderdelen zwemtechniek, watervrij, zelfredzaamheid en zwemuithoudingsvermogen.

  • Behendigheidstest

    Doel
    Het testen lichamelijke basisvaardigheden en het lerend vermogen toetsen, waarbij men de aangereikte leerpunten en technische uitvoering van de (behendigheid) onderdelen kunnen toepassen c.q. ten uitvoer te brengen. De tijdslimiet van de test zal ervoor zorgen het anaerobe energiesysteem wordt aangesproken, hierdoor zal duidelijk worden of de sollicitant beschikt over doorzettingsvermogen.

    Uitvoering
    Na een warming-up wordt uitleg gegeven over de wijze van uitvoering per baan. Daarna volgt een vrije opdracht per baan waarbij, indien nodig, aanwijzingen worden gegeven met het oog op veilig handelen. Het gehele parcours bestaat uit 5 banen en moeten 3x achter elkaar in tempo afgelegd (1 reeks). In totaal dient deze reeks 3x, met tussenliggende rustperiodes van 1:1 te worden uitgevoerd.

    Beoordeling
    Tijdens het parcours wordt gelet op de volgende elementen; coördinatie, snelheid,
    uithoudingsvermogen en veiligheid. Voor de vier elementen kan een voldoende of een
    onvoldoende worden gescoord.

  • Krachtcircuit

    Doel
    Het testen van de functionele kracht die overeenkomstig is met de dagelijkse werkzaamheden en taken van het brandweerwerk.

    Uitvoering
    Het krachtcircuit is opgebouwd uit 6 verschillende krachttesten (onderdelen) die in een lopend tempo moeten worden doorlopen.

    Beoordeling
    Om voor het krachtcircuit te slagen, moeten alle onderdelen worden doorlopen. Alle
    afzonderlijke onderdelen kunnen met elkaar worden gecompenseerd.

Goed eten, goed rusten, goed sporten.

Nico Schuurman

Eisen sporttest

Download hier een overzicht met alle verwachtingen en eisen die voor de sporttest zijn gesteld.

FAQ

  • Hoe ziet mijn werkende leven er straks uit?

    Je krijgt een aanstelling voor 36 uur per week die worden verdeeld over 24-uursdiensten, 9-uursdiensten en dagdiensten. Houd er rekening mee dat je met al deze diensten te maken krijgt. Belangrijk om te weten is dat Brandweer Amsterdam-Amstelland een organisatie in verandering is er er meerdere roostervormen mogelijk zijn.

  • Wat ga ik verdienen?

    Maximaal schaal 5, trede 5 te weten € 2.733,- bruto per maand bij aanvang van de opleiding en afhankelijk van je leeftijd. Afhankelijk van het rooster waarin je wordt geplaatst ontvang je een brandweertoeslag.

  • Hoe lang duurt de selectieprocedure?

    Vanaf de sporttest tot en met de medische aanstellingskeuring duurt de selectieprocedure vijf maanden.

  • Wat gebeurt er als ik een onderdeel niet haal?

    Afhankelijk van welk onderdeel je niet haalt, krijg je een schriftelijke afwijzing of een telefonische toelichting van je afwijzing. Er zijn wel mogelijkheden om te herkansen maar niet in dezelfde selectieronde.

  • Ik heb dyslexie/dyscalculie. Wordt daar in de selectieprocedure rekening mee gehouden?

    Dit kan problemen opleveren bij het maken van de (online) psychologische test. Je kunt een verklaring overleggen waarin staat dat je dyslexie/dyscalculie hebt en daar wordt dan rekening mee gehouden tijdens de (online) psychologische test. Geef dit wel altijd aan voordat je de test gaat maken!

  • Wanneer weet ik of ik mag deelnemen aan de opleiding?

    De selectieprocedure bestaat een briefselectie, de sporttest, een assessmentdag, een psychologische test, een engtevrees test, een outdoorkamp en een medische keuring. Na het positief afronden van het outdoorkamp weet je of je als brandweerprofessional aan de opleiding mag beginnen.

  • Ik kijk een beetje op tegen de sporttest, hoe kan ik me hierop voorbereiden?

    Alle informatie kun je teruglezen op deze pagina over de sporttest. Inclusief een sportvideo waar alle onderdelen én gouden tips worden besproken. Een sportieve achtergrond helpt ontzettend. En natuurlijk, fanatiek trainen en er helemaal voor gaan!

  • Hoeveel mensen mogen er aan de opleiding beginnen?

    12 mensen per keer.

  • Wanneer begint de opleiding?

    Brandweer Amsterdam-Amstelland bepaalt wanneer je met de opleiding start. Doorgaans start de opleiding binnen een half jaar na het positief afronden van de selectieprocedure.

  • Hoe ziet de opleiding eruit?

    De opleiding duurt 26 tot 29 weken. De eerste 14 weken zijn fulltime van maandag tot en met vrijdag. Deze periode wordt afgerond met een examen. Vervolgens ga je twee dagen naar de opleiding en werk je een dag op de kazerne. Na de 29e week ga je een jaar lang stage lopen op een kazerne. Daarna volgt nog een jaar stage op een andere kazerne. Als je drie goede beoordelingen krijgt tijdens je opleidingsperiode, volgt een vaste aanstelling.

  • Ik heb al een baan maar zou toch heel graag als brandweerprofessional aan de slag gaan. Kan dat?

    Jazeker! We zijn naast beroeps ook op zoek naar vrijwilligers.

Vacatures

Bekijk de vacatures bij Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Bekijk onze vacatures

Doe meer bij de vrijwillige brandweer

Lees meer over Doe meer bij de vrijwillige brandweer
Stel een vraag
Sluit stel een vraag box