Amsterdam-Amstelland

Duimpje omhoog voor een veilige buurt

Zorg dragen voor een veilige leefomgeving doen we samen. Jij helpt mee door brandveilig gedrag te vertonen en wij delen tips hoe je hiervoor kunt zorgen.

Op deze pagina vind je informatie over allerlei zaken in en rondom je woning die een mogelijk risico kunnen opleveren. Een goed voorbereid mens telt voor twee, dus doe je voordeel met deze tips. Met de bewustwordingscampagne; ‘Duimpje omhoog voor een veilige stad’ bezoeken onze collega’s bekende Nederlanders om het te hebben over brandveilig gedrag.

Brandveilige feestversiering

Voorkom nare verrassingen en gebruik alleen veilige feestversiering. De brandweer adviseert iedereen goed op te letten wat ze ophangen. Zorg bij het aanschaffen van feestversiering dat je rekening houdt met de brandveiligheid.

De belangrijkste tips zijn;

  • Kies bij natuurlijke kerstboom voor boom met kluit en geef dagelijks water
  • Gebruik geen natuurlijke kersttakken als plafond- of wandversiering
  • Gebruik led kaarsen en vermijd open vuur
  • Gebruik brandvertragende feestversiering
  • Gebruik feestverlichting met KEMA-KEUR
  • Houd nooduitgangen en vluchtwegen vrij van obstakels

Geef je natuurlijk kerstboom met kluit water

Een natuurlijke kerstboom geeft een speciale look & feel. Maar zo’n boom droogt ook uit en wordt daarmee heel brandbaar. Dit kun je voorkomen door een boom met kluit te kiezen en deze ook dagelijks water te geven.

Extra toezicht tijdens de feestmaanden

In de hele regio wordt rond de feestdagen extra toezicht gehouden op de brandveiligheid. Zo handhaaft de VTH in locaties met een publieke functie zoals cafés, scholen, zorginstellingen enz. De VTH is een afdeling van de gemeente en staat voor; ‘Vergunningverlening, toezicht & handhaving’.

Heb je vragen?

Vragen over brandveiligheidstips kun je stellen via serviceteamRB@brandweeraa.nl. Bij twijfel over veilige situatie/constatering onveilige situatie neem je contact op met de afdeling VTH van gemeente.

Meer brandveiligheidstips?

Kijk voor meer tips hier. En download de flyer met alle tips hier: Flyer Kerst. Print ‘m uit en hang hem op bij jou werkplek.

Veilig laden

In een gemiddeld huishouden zijn 100 batterijen of accu’s te vinden. De accu’s van je elektrische fiets of scooter bevatten meer opslagcapaciteit dan andere accu’s en verdienen extra aandacht. Denk hierbij aan het veilig laden, of het onderhoud na stoot of valschade. Wist je dat je kleine batterijen die in muziekkaarten & vapes zitten ook moet recyclen?

Vlam in de pan

Weet jij wat je moet doen wanneer de vlam in de pan schiet? Het is belangrijk rustig te blijven en de deksel, van je af, op de pan te schuiven. Zo ontneem je het vuur de zuurstof en zal de vlam doven. In de keuken is het heel belangrijk om wanneer je aan het koken bent niet weg te lopen van het vuur. Zo kun je altijd snel ingrijpen wanneer er iets niet goed gaat. Kijk voor meer tips de video.

Rookmelders redden levens

Wanneer jij slaapt, slaapt je neus ook. Rookmelders zorgen ervoor dat wanneer jij slaapt je gealarmeerd wordt wanneer er brand in je woning ontstaat. Ook helpen ze je brand vroegtijdig op te merken wanneer je je in een andere leefruimte bevindt. Wanneer je brand in een vroeg stadium opmerkt kun je snel handelen en hulp inschakelen.

Voorlichting op school

Jong geleerd is oud gedaan. Op elke school wordt minimaal 1x per jaar een ontruimingsoefening gehouden. Wat een uitgelezen moment om het in de klas te hebben over brandveilig gedrag. Zo wordt een simpele ontruimingsoefening een les waar ze de rest van leven iets aan hebben.

Via de portal van Lesson Up is er een heel scala aan voorlichtingslessen beschikbaar gesteld door de brandweer. Burgermeester Halsema wenst alle kinderen alvast veel succes tijdens de lessen!

Les Voorlichting Brandveilig gedrag.

Kleurplaat Duimpje omhoog voor een veilige buurt

Kleurplaat 150 jaar BAA

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box