Lijkt het jou een uitdaging te werken voor Brandweer Zaanstreek-Waterland? Wij zoeken zowel brandweervrijwilligers als beroepsbrandweer!
Lees hieronder wat het brandweerwerk inhoudt, hoe de selectieprocedure voor de beroepsbrandweer eruit ziet en hoe je eerste aanstellingsjaar en opleidingsprogramma eruit zal zien. Want werken bij de brandweer? Daar komt meer bij kijken dan je denkt!
Werken bij de beroepsbrandweer is meer dan alleen brandjes blussen. Op de achtergrond – op de kazerne – leggen we de basis voor succesvolle incidentbestrijding. Onderhoud van materiaal, preventieplannen maken en voorlichting geven hoort ook bij dit werk.
Een baan vol betekenis, spanning afgewisseld met rust zowel tijdens het werk als privé, een mooie balans!
Op dit moment zoeken wij meerdere brandweerprofessionals voor ons 24-uursrooster. Help jij ons uit de brand en bouw je mee aan onze 24-uursorganisatie? De vacature vind je hier.
De teams van de vrijwillige brandweer houden in hecht teamverband hun eigen buurt veilig. We kunnen jouw hulp goed gebruiken bij het bestrijden van allerlei incidenten. Van woningbrand tot een auto te water of een dier in nood. Bij de vrijwillige brandweer word je opgeleid en oefen je wekelijks. Je werkt altijd samen met een team van vrijwilligers én met de beroepsbrandweer. De regio veilig houden doe je namelijk samen.
Wil jij werken aan de veiligheid van je eigen omgeving zonder je baan op te geven? Voor onze brandweerkazernes in Zaanstreek-Waterland zoeken wij vrijwilligers. Heb je interesse? Je vindt de vacatures voor de vrijwillige brandweer hier.
Ben jij geïnteresseerd in een vacature bij de beroepsbrandweer, eventueel met specialisme duiken? Dan volg je een selectieprocedure. Per onderdeel hoor je of je door bent naar het volgende onderdeel. Op veel onderdelen kan je je voorbereiden. Bijvoorbeeld door je conditie te trainen voor de inspanningstest op een fiets.
Solliciteer je op een functie met het specialisme brandweerduiken? Dan doorloop je na de selectiedag en het kennismakingsgesprek nog een duikmedische keuring en een duiktoren testdag.
De selectieprocedure bestaat uit de volgende onderdelen:
Je stuurt ons jouw CV en een motivatiebrief. Je ontvangt automatisch een ontvangstbericht.
We beoordelen op basis van jouw (werk)ervaring, opleidingsniveau en je motivatie of we je uitnodigen voor de volgende stappen.
Is jouw brief geselecteerd? Dan nodigen we je uit voor de aanstellingskeuring en een assessment. De functie van brandweerduiker en manschap vereist een goede gezondheid. Dit testen we met de aanstellingskeuring. De aanstellingskeuring bestaat uit de volgende onderdelen:
Bekijk de video hieronder om een beeld te krijgen van de aanstellingskeuring.
Naast een goede fysieke gezondheid, heb je als brandweerprofessional ook specifieke competenties nodig. Zo is het belangrijk dat je stressbestendig, daadkrachtig en accuraat bent én dat je goed kan samenwerken. Na de aanstellingskeuring word je daarom uitgenodigd op het hoofdkantoor van VrZW voor een online assessment. Het assessment duurt ongeveer 60 minuten.
De uitslag van het assessment ontvang jij als eerst. Alleen na jouw akkoord, mogen wij de uitslag inzien. Na een positieve beoordeling van de aanstellingskeuring en het assessment ga je door naar de selectiedag.
Bekijk de video’s hieronder om een beeld te krijgen van wat je ongeveer kan verwachten van de zwemtest en de PPMO baan.
Rond je de selectiedag goed af? Dan volgt het kennismakingsgesprek. We willen graag weten wie jij bent. Waar ben je goed in? En uiteraard: waarom ben je geschikt voor de beroepsbrandweer?
Tijdens de testdag in de duiktoren krijg je uitleg over de basisbeginselen van het brandweerduiken. Je gaat ook gelijk zelf duiken. We leren je de eerste benodigde duikvaardigheden en je voert verschillende opdrachten uit, zowel met als zonder duikmateriaal op verschillende dieptes.
Bekijk de video hieronder om een beeld te krijgen van wat je ongeveer kan verwachten tijdens de duiktoren testdag.
Als we allebei nog steeds enthousiast zijn, nodigen we je uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Tijdens dit gesprek doen we je een aanbieding. Het eerste jaar krijg je standaard een tijdelijke aanstelling. Als we allebei na een jaar tevreden zijn, wordt deze tijdelijke aanstelling omgezet naar een vaste aanstelling.
Om bij ons een aanstelling te krijgen, is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. We sturen je een link zodat je jouw VOG kan aanvragen. Uiteraard kan je de kosten hiervoor bij ons declareren.
“Bij Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland kan ik al mijn ambities combineren”
“Bij VrZW werk ik in de metaal- en voertuigwerkplaats. Daarnaast ben ik opgeleid in meerdere brandweerspecialismes zoals duiker en redvoertuig bedienaar. Bij Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland kan ik al mijn ambities combineren.
De werksfeer is bij ons heel erg fijn en open. Je kan met iedereen goed praten. Als we uitrukken gaat iedereen er serieus en strak in. Op de terugweg is het vervolgens weer gezellig en heb je lol met elkaar. Dat vind ik mooi.
Ik vind vooral de afwisseling in het werk erg leuk. Het ene moment sta ik in de werkplaats te sleutelen. Het andere moment ga ik de straat op voor hulpverlening. Eigenlijk is geen dag hetzelfde. Elke dag word je uitgedaagd.”
– Justin Kes (manschap, duiker, redvoertuig bedienaar en chauffeur)
Gefeliciteerd! Je hebt alle onderdelen van de selectieprocedure succesvol doorlopen. Je carrière als beroepsbrandweer gaat van start. Hieronder leggen we je uit hoe je eerste aanstellingsjaar eruit zal zien. Uiteraard word je gekoppeld aan een buddy zodat je altijd op iemand kan terugvallen!
Na je aanstelling start je allereerst met de opleiding tot manschap. Dit is je basisopleiding. Deze opleiding duurt ongeveer 3 maanden. Daarna ga je in ieder geval voor 1 maand aan de slag op één van onze werklocaties. In deze periode krijg je ook een beheersmatige taak toegewezen.
Als er geen incidenten zijn, kan je aan de slag met een beheersmatige taak. Dat betekent dat je naast je reguliere brandweertaken ook andere taken oppakt. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van preventie, maar je kan ook aan Techniek & Logistiek denken. We zoeken samen met jou naar een passende taak. Deze taak kan na een tijdje weer wijzigen (op ons of op jouw eigen verzoek).
Na 4 maanden mag je weer in opleiding, dit keer voor het duiken. Brandweerduiken is een discipline op zich. Een duiker bevindt zich over het algemeen in koud water met slecht zicht. En dan moet je ook nog verschillende taken uitvoeren. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Tijdens de duikopleiding bereiden we je hier goed op voor.
Al benieuwd naar de duikopleiding? Bekijk die video hieronder voor een indruk.