Een bruiloft, koningsdag, kerstfeest, een verjaardag… Daar hoort natuurlijk feestversiering bij! Maar waakzaamheid is geboden. ‘Het ziet er vrolijk uit, maar deze slingers, papieren vlaggetjes en versiersels kunnen ook gevaarlijke situaties opleveren. Met eenvoudige maatregelen zorg je ervoor dat het feest bij je thuis of in de kroeg (brand)veilig verloopt.
Een feest vier je samen met familie, vrienden en buren. Straten worden versierd en (oranje) materialen worden aan huizen bevestigd. Je bent zelf verantwoordelijk voor een brandveilige omgeving. Denk daarbij aan het vrijhouden van aanrijroutes van hulpdiensten. Brandweerauto’s en andere hulpdiensten moeten gemakkelijk bij de huizen kunnen komen. Daar kun je makkelijk rekening mee houden bij het versieren van de openbare weg: zorg dat versieringen hoger hangen dan 4,2 meter en houd altijd een breedte van minimaal 3,5 meter vrij. Dan kunnen auto’s van de hulpdiensten erdoor.
‘Met eenvoudige maatregelen zorg je ervoor dat het feest bij je thuis of in de kroeg (brand)veilig verloopt.’
Ga je je huis versieren? Kies dan voor brandveilige versiering. Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie of geïmpregneerd met brandvertragende stoffen. Het kan lastig zijn om te zien welke materialen veilig zijn en welke niet. Vraag de winkelier daar naar, of kijk op de verpakking. Onderaan deze pagina staat ook hoe je zelf een ‘brandproef‘ kan doen.
Ook de plek waar je het ophangt speelt een belangrijke rol: ‘Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat de versieringen niet in aanraking komen met verlichting en apparaten die warm worden of vuur zoals waxinelichtjes of de open haard.’
Feest in de straat? Een brandweerwagen of ambulance moet altijd door de straat kunnen rijden. Houd hier rekening mee als je straten en buurten gaat versieren. Er zijn een paar eenvoudige regels bij het versieren van de openbare weg:
Het materiaal is brandveilig als:
Let op: doe de proef altijd buitenshuis!